Internationaal31 jan '23 06:51

Minister Blinken beperkt tot brandjes blussen

Auteur: Mark van Harreveld

Tijdens zijn bezoek aan Israël roept de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken Israëli's en Palestijnen na een aantal gewelddadige incidenten op geen olie op het vuur te gooien. 'Hij is alleen maar bezig brandjes te blussen', zegt Amerika-correspondent Jan Postma.

Tijdens zijn bezoek aan Israël roept de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken Israëli's en Palestijnen na een aantal gewelddadige incidenten op geen olie op het vuur te gooien. 'Hij is alleen maar bezig brandjes te blussen', zegt Amerika-correspondent Jan Postma.
Tijdens zijn bezoek aan Israël roept de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken Israëli's en Palestijnen na een aantal gewelddadige incidenten op geen olie op het vuur te gooien. 'Hij is alleen maar bezig brandjes te blussen', zegt Amerika-correspondent Jan Postma. (ANP / EPA / Menahem Kahana)

'Blinken praat met president Abbas van de Palestijnse Autoriteit en de boodschap zal hetzelfde zijn: geen olie op het vuur, de-escalatie.' Blinken wilde aanvankelijk hele andere zaken bespreken, maar de golf van gewelddadigheden die Israël en de Palestijnse gebieden teistert bepalen nu zijn agenda. Postma: 'Acties op de Westelijke Jordaanoever, raketten vanuit Gaza, een Palestijn die Israëliërs neersteekt, een luchtaanval vanuit Israël en een drone-aanval op Iran waar Israël waarschijnlijk achter zit. Blinken moet meteen brandjes blussen.'

Tough sell

'Het is de verantwoordelijkheid van iedereen om stappen te ondernemen om de spanningen te laten afnemen in plaats van ze op te blazen', zei Blinken gisteren. Vandaag is hij in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever om met de Palestijnse president Mahmoud Abbas te praten. Blinken is in Israel en de Palestijnse gebieden voor wat in Amerika een 'tough sell' genoemd wordt: hij moet te midden van alle escalatie praten over de tweestatenoplossing die hij ziet als de enige kans op vrede.

Lees ook | Blinken brengt in roerige tijd bezoek aan Midden-Oosten

Maar die gesprekken liggen sinds 2014 stil en geen van beide partijen lijkt geneigd om een handreiking te doen. 'Abbas is kritisch op Netanyahu en wijst naar de vergeldingsacties door Israël en het bewapenen van Israëlische burgers.' En van de extreemrechtse regering van Israël hoeft Blinken ook weinig te verwachten: dat maakte afgelopen weekend bekend meer wapenvergunningen af te gaan geven aan burgers na een schietpartij in Oost-Jeruzalem waarbij een Palestijn zeven mensen doodde die een synagoge verlieten.

Lange termijn

'Blinken wil naar de lange termijn kijken. Dat was al moeilijk, maar is nu onmogelijk geworden.' Niet in de laatste plaats omdat - anders dan de regering-Trump - de regering-Biden en de extreemrechtse coalitie van Netanyahu op cruciale dossiers diametraal tegenover elkaar staan. Zo wil Biden de nucleaire deal met Iran vlot trekken en erdoor krijgen, maar ziet Israël dat niet zitten. Ook vroeg Biden Israël Oekraïne van luchtafweer te voorzien, maar ook daar wilde Netanyahu niet aan - hoewel de apparatuur sterk verouderd is en in de opslag staat.

Lees ook | 'Bezoek Israël door Amerikaanse minister is routine'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen