Internationaal1 feb '23 19:23

Republikeinse Nikki Haley zo goed als zeker presidentskandidaat

Auteur: Mark van Harreveld

De voormalige Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties en oud-gouverneur van South Carolina Nikki Haley gaat zich naar alle waarschijnlijkheid kandidaat stellen voor het presidentschap namens de Republikeinse partij. Dat melden diverse Amerikaanse media, waaronder The Washington Post. Volgens CNN zal ze haar kandidatuur op 15 februari officieel bekendmaken in Charleston.

De voormalige Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties en oud-gouverneur van South Carolina Nikki Haley gaat zich naar alle waarschijnlijkheid kandidaat stellen voor het presidentschap namens de Republikeinse partij.
De voormalige Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties en oud-gouverneur van South Carolina Nikki Haley gaat zich naar alle waarschijnlijkheid kandidaat stellen voor het presidentschap namens de Republikeinse partij. (ANP / EPA / Caroline Brehman)

Ook volgens mensen uit haar directe omgeving doet de 51-jarige Haley haar formele aankondiging op 15 februari. Haley is daarmee de eerste verklaarde Republikeinse uitdager van Donald Trump, haar baas toen ze nog VN-ambassadeur was.

Lees ook | 'Boze' Donald Trump trapt campagne voor presidentschap af

Eerder zei Haley zich niet verkiesbaar te stellen wanneer Trump dit zou doen, maar daar is ze blijkbaar van teruggekomen. 'Het is tijd voor een nieuwe generatie', twitterde ze recentelijk. 'Het is tijd voor nieuw leiderschap. En het is tijd om ons land terug te nemen. Amerika is het gevecht waard - en we zijn nog maar net begonnen.' Amerikakenner Kenneth Manusama verwacht dat Haley zich zal afzetten tegen het 'pure fanatieke Trumpisme' en meer richting het 'Republikeinse establishment' zal gaan.

Artikel gaat verder onder het Twitterbericht

Meer kandidaten

Naar verwachting zullen na Haley meer Republikeinen zich kandideren. Volgens analisten waren die terughoudend en afwachtend omdat niemand wil zich als eerste wil blootstellen aan de ongetwijfeld bijtende commentaren van Trump. Andere mogelijke kandidaten zijn gouverneur Ron DeSantis van Florida, voormalig vicepresident Mike Pence en oud-minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Amerika-kenner Manusama ziet Haley als een meer gematigdere keuze voor de Republikeinen.

Kandidaten zijn wel genoodzaakt om in een vroeg stadium 'uit de kast' te komen: het Republikeinse partijbestuur overweegt kandidaten die willen deelnemen aan de komende verkiezingsdebatten te verplichten aan te tonen dat ze voldoende geld kunnen inzamelen onder kiezers. Het eerste Republikeinse presidentiële debat wordt in juli of augustus verwacht.

Meer weten over wat er in de VS speelt? Luister hier naar de Amerika-podcast


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen