Internationaal31 jan '23 15:58Aangepast op 31 jan '23 16:22

Weer fors Frans protest tegen pensioenhervorming

Auteur: ANP

In Frankrijk wordt opnieuw geprotesteerd tegen de voorgestelde verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 64 jaar. In het hele land wordt gestaakt en zijn diverse demonstraties.

Naast verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd, moet volgens de plannen ook het gecompliceerde pensioenstelsel worden aangepakt . Zo moeten mensen ook langer hebben gewerkt voordat ze voor hun 67e aanspraak op een volledig pensioen kunnen maken. Volgens de regering zijn de hervormingen noodzakelijk, omdat mensen langer moeten werken nu ze over het algemeen ouder worden dan voorheen. De werkenden betalen de pensioenen van steeds meer gepensioneerden.

In Frankrijk wordt opnieuw geprotesteerd tegen de voorgestelde verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd.
In Frankrijk wordt opnieuw geprotesteerd tegen de voorgestelde verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. (ANP / Abaca Press)

Lees ook | Parijs blijft bij verhoging pensioenleeftijd ondanks protesten

Burgemeester

De vakbonden hebben hierover al eerder acties georganiseerd, met als grootste de landelijke stakingsdag van 19 januari. Toen betoogden tussen 1 en 1,5 miljoen mensen tegen de hervormingsplannen. Dinsdag hopen de bonden op nog meer stakers en betogers. De grootste protestmars is weer in de hoofdstad Parijs en is rond 14.00 uur op het Place d'Italie begonnen. De mars gaat door het centrum van zuid naar noord. Burgemeester Anne Hidalgo loopt ook mee. In sommige plaatsen zoals Nantes en Rennes zijn ongeregeldheden gemeld waarbij de politie traangas inzette.

Volgens correspondent Eveline Bijlsma verschillen de cijfers over het aantal deelnemers aan de protesten doorgaans vaak. 'Volgens de bonden loopt het storm, maar we moeten ook de cijfers van de regering afwachten.'

In heel het land wordt al vanaf 10.00 uur gedemonstreerd. Volgens de vakbonden zijn bijvoorbeeld in Marseille meer dan 200.000 mensen gaan demonstreren, volgens de politie 40.000. De bonden zien ook veel stakers, zo zou ruim de helft van het spoorwegpersoneel en de helft van de onderwijzers staken. Maar het ministerie van Onderwijs stelt dat in het onderwijs 26 procent staakt. In olieraffinaderijen wordt massaal gestaakt net als 19 januari. Bij het staatselektriciteitsbedrijf EDF zou 40 procent van de werknemers staken.

'Er zijn vluchten geannuleerd en veel leraren hebben het werk neergelegd, hoewel nu wel minder docenten meedoen', zegt Bijlsma. 'Staken kost geld, wie gaat staken krijgt die dag niet betaald.'

Lees ook | Frankrijk zet pensioenplannen door ondanks protesten

Parlement verdeeld

De regering heeft de plannen maandag aan het parlement voorgelegd en heeft beklemtoond dat er niet gediscussieerd kan worden over de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. De regering van president Macron en premier Borne heeft geen meerderheid meer in de Franse Tweede Kamer, de Nationale Vergadering. De grote oppositiepartij, de Republikeinen, lijkt de plannen goedgezind. De links-radicale coalitie Nupes verwerpt ze fel, net als onder meer het Rassemblement National, en heeft talrijke amendementen ingediend.

'Het is eerder gebeurd dat een president zijn plannen aanpast na onrust op straat, daar is nu nog geen sprake van', zegt Bijlsma. Of dat nu wel gaat gebeuren, is afwachten. Franse regeringen worstelen al decennia met de pensioenhervorming en de protesten tegen hun plannen om het dure en ingewikkelde, per beroepsgroep opgebouwde stelsel te veranderen. Macron heeft vooral vanwege felle protesten in 2020 een hervormingsplan in een lade laten verdwijnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen