Internationaal2 feb '23 11:29

Oekraïne verwacht nieuw Russisch offensief, 'race tegen de klok'

Auteurs: Rosanne Peters en ANP

Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Reznikov is Rusland bezig met de voorbereiding van een groot offensief rond 24 februari, de 'verjaardag' van de oorlog. Reznikov zegt dat er half miljoen Russische militairen zijn gemobiliseerd en worden ingezet.

Dat het om 500.000 Russische militairen zou gaan, is volgens Luitenant-kolonel buiten dienst Patrick Bolder, geloofwaardig. Volgens Oekraïne vechten er nu zo'n 350.000 Russische militairen in hun land. In september zijn al 300.000 Russen opgeroepen om mee te gaan vechten, waarvan inmiddels ongeveer de helft al is ingezet. Dat betekent dat het inderdaad om zo'n 500.000 soldaten gaat, concludeert Bolder, verbonden aan het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

Militaire voertuigen in Oekraïne. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Reznikov meldt dat Rusland bezig is met het voorbereiden van een groot offensief rond 24 februari, de 'verjaardag' van de oorlog.
Militaire voertuigen in Oekraïne. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Reznikov meldt dat Rusland bezig is met het voorbereiden van een groot offensief rond 24 februari, de 'verjaardag' van de oorlog. (ANP / Hollandse Hoogte / GinoPress / Jesper Peeters)

Hoewel de eerste mobilisatieronde van de Russen niet heel soepel is verlopen, is een tweede mobilisatiegolf ook nog steeds een mogelijkheid. 'Het wordt (jonge) mannen steeds moeilijker gemaakt het land uit te gaan. Dat betekent dat een volgende mobilisatieronde minder weigeraars oplevert, maar je moet je afvragen wat de motivatie van deze mensen zal zijn. Maar, ze zullen er wel moeten staan.'

Lees ook | Liveblog | 'Russische troepen martelden Oekraïners meerdere keren per dag'

Februari

Het is een race tegen de klok, stelt Bolder. 'De Russen willen de leveringen van zwaardere westerse wapens voor zijn, maar Oekraïne wil juist tijd kopen. De betere Oekraïense eenheden worden waar mogelijk teruggetrokken zodat zij beter getraind kunnen worden voor een tegenoffensief.'

De Oekraïense defensieminister Reznikov uitte zijn vermoeden over een nieuw Russisch offensief rond 24 februari tijdens een bezoek aan Frankrijk op de Franse televisie.

De Russen zullen op 24 februari iets gaan proberen, zei de bewindsman. 'We onderschatten onze vijand niet'. Officieel kondigde Moskou een mobilisatie van 300.000 man aan. 'Maar als we de troepen aan de grenzen zien, zijn het er volgens onze inschattingen veel meer', aldus Reznikov op een Franse nieuwszender.

Lees ook | EU gaat 30.000 Oekraïense militairen opleiden

Hij hoopt nog steeds dat de westerse bondgenoten van Oekraïne gevechtsvliegtuigen gaan leveren, ondanks het 'nee' van de Amerikaanse president Biden tegen het sturen van F-16 straaljagers. 'Het is een nee voor vandaag, niet voor morgen', aldus de defensieminister. Hij houdt er rekening mee dat de Verenigde Staten van gedachten veranderen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen