Internationaal3 feb '23 06:11Aangepast op 3 feb '23 09:04

Chinese spionageballon zweeft al dagen boven VS

Auteur: ANP

De Verenigde Staten volgen al enkele dagen een Chinese spionageballon boven Amerikaans grondgebied, aldus Amerikaanse functionarissen. Kort is overwogen de ballon neer te halen, maar daarvan is afgezien omdat brokstukken een gevaar zouden kunnen vormen.

'Het Pentagon houdt de ballon al een dagen in de gaten', zegt Amerika-correspondent Jan Postma. 'Deze ballonnen zijn vaker gezien, maar nooit zo lang als nu.' De ballon kwam uit de richting Canada, volgens de Amerikanen 'ziet' een ballon als deze niet veel meer dan een reguliere satelliet kan zien.

Al enkele dagen volgen de Verenigde Staten een vermeende spionageballon van China boven Amerikaans grondgebied.
Al enkele dagen volgen de Verenigde Staten een vermeende spionageballon van China boven Amerikaans grondgebied. (ANP / AFP)

De vondst is pikant, in een tijd van hoog opgelopen spanningen tussen de twee landen en slechts enkele dagen voor een geplande reis naar Beijing van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. 'De ballon lijkt op een statement vlak voor het bezoek van Blinken', zegt Postma.

Lees ook | Amerikaanse generaal waarschuwt voor oorlog met China in 2025

Gevoelige informatie

De ballon boven de VS wordt onder meer in de gaten gehouden met militaire vliegtuigen. De ballon met spionage-apparatuur vliegt veel hoger dan bijvoorbeeld passagiersvliegtuigen en vormt geen gevaar voor mensen op de grond, aldus de Amerikanen.

Het incident toont hoe ver beide grootmachten gaan om elkaar te bespioneren te midden van toenemende spanningen. In een eerste reactie zegt China de kwestie te onderzoeken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Beijing uit de hoop dat beide partijen de zaak rustig en voorzichtig kunnen behandelen. Speculeren en er een hype van maken helpen niet bij het oplossen van het probleem, aldus de Chinezen. Zij benadrukken dat eerst de feiten duidelijk moeten zijn.

Canada

Inmiddels meldt het Canadese ministerie van Defensie een 'spionageballon op grote hoogte. te hebben geconstateerd. Canada zegt hierover regelmatig contact te hebben met de Amerikaanse buren. Mogelijk gaat het om een tweede incident.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen