Internationaal2 feb '23 21:30

'EU-Oekraïne-top wordt geen shortcut naar EU-lidmaatschap'

Auteur: Remy Kock

De hoop van de Oekraïense president Volodimir Zelenski om versneld lid te worden van de Europese Unie is 'hopeloos optimistisch', zo stelt oud-topdiplomaat en onderzoeker aan instituut Clingendael Tony van der Togt.

De hoop van de Oekraïense president Volodimir Zelenski om versneld lid te worden van de Europese Unie is 'hopeloos optimistisch', zo stelt oud-topdiplomaat en onderzoeker aan instituut Clingendael Tony van der Togt.
De hoop van de Oekraïense president Volodimir Zelenski om versneld lid te worden van de Europese Unie is 'hopeloos optimistisch', zo stelt oud-topdiplomaat en onderzoeker aan instituut Clingendael Tony van der Togt. (ANP / Associated Press)

Onder aanvoering van voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en voorzitter Charles Michel van de Europese Raad is er vandaag een delegatie in Kiev gearriveerd die zich bezig zal houden met de vraag of de Europese Unie klaar is voor een versnelde toetreding van Oekraïne.

Lees ook | 'Europese delegatie wil solidariteit uitstralen'

Zelenski hoopt vurig dat dat verzoek ingewilligd wordt, temeer omdat hij al een jaar bezig is met het verzoek, maar Van der Togt heeft er weinig vertrouwen in. 'Zelenski wil een shortcut gebruiken om lid te worden van de EU', aldus Van der Togt. 'Zijn premier zei onlangs nog binnen twee jaar lid te willen zijn van de Europese Unie, maar dat is hopeloos optimistisch.'

Verwachtingsmanagement

Er moet namelijk nog te veel gebeuren aldus Van der Togt. 'Ik denk dus dat het belangrijk is voor de Commissie en Charles Michel op binnenskamers flink in te zetten op verwachtingsmanagement', zegt hij. 'Dit gaat hem anders niet worden, en dan draait het uit op een grote teleurstelling. Dat levert wel een spanningsveld op, en dat zie je ook tussen EU-lidstaten: je wil Oekraïne wel blijven steunen in de oorlog, en dat kan op allerlei manieren en niet per se via een lidmaatschap, maar dat lidmaatschap is wel de stip op de horizon voor de Oekraïners. En daarom moet je aan verwachtingsmanagement doen - dit wordt namelijk géén shortcut.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen