Internationaal3 feb '23 06:44Aangepast op 3 feb '23 11:10

CDA: 'Zelenski zou moeten weten dat Europa solidair is'

Auteurs: Jorn Lucas en ANP

De Oekraïense president Volodimir Zelenski ontvangt in Kiev twee kopstukken van de EU. De top met Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de voorzitter van de raad van regeringsleiders Charles Michel zal 'niet de gemakkelijkste worden', zegt een hoge EU-functionaris.

De EU moet laveren tussen nog meer steun (humanitair, militair, financieel) en het temperen van verwachtingen over snelle toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. Het toetredingsproces duurt doorgaans vele jaren en hoewel Oekraïne in volle oorlog bewonderenswaardige stappen heeft gezet om aan de eisen van de EU te kunnen voldoen, is het land er nog lang niet. De Oekraïense NGO New Europe Center publiceerde een onderzoek waar zij aantoonde dat het land hard op weg is om aan de Europese eisen te voldoen.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski ontvangt in Kiev twee kopstukken van de EU.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski ontvangt in Kiev twee kopstukken van de EU. (ANP / AFP)

Lees ook | EU begint centrum voor vervolging misdrijven Oekraïne in Den Haag

Handreiking

Volgens Mustafa Amhaouch, Tweede Kamerlid voor het CDA, moet de deur naar lidmaatschap niet worden gesloten. 'We moeten juist een handreiking doen om hen door de processen te helpen.' Naast hervormingen moet het land ook de capaciteit hebben om de nieuwe regels uit te kunnen voeren. 'Oekraïne maakt stappen maar heeft nog een lange weg te gaan.'

Volgens Amhaouch moet het land nu niet 'overvraagd' worden als het gaat om de toetreding. 'Het is een groot land en is nu in een oorlog. Zelenski zou moeten weten dat Europa solidair is.'

Het leveren van extra militaire steun staat wat het CDA-Kamerlid betreft los van de discussie over lidmaatschap. 'Er worden tanks gestuurd en manschappen getraind. De vraag is welke oplossing Zelenski nodig heeft in welke fase, en of dat uitvoerbaar is. Er zijn hier geen taboes maar we moeten wel een goede afweging maken.'

EU zegt Oekraïne 450 miljoen euro steun toe

De Europese Unie gaat Oekraïne een nieuw hulppakket van 450 miljoen euro en andere steunmaatregelen schenken. Dat meldt Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, aan de vooravond van de topontmoeting.

'De Europese Unie stuurt vandaag een zeer duidelijke boodschap naar Oekraïne en daarbuiten over onze collectieve kracht en vastberadenheid tegenover de meedogenloze agressie van Rusland', zei Von der Leyen in een verklaring. Van de nieuwe financiële hulp is 145 miljoen euro bestemd voor humanitaire hulp en 305 miljoen voor het herstel van beschadigde infrastructuur.

Liveblog | EU zegt Oekraïne 450 miljoen euro steun toe

Soldaten

Josep Borrell, hoofd Buitenlandse Zaken van de EU, kondigde ook aan dat de EU-landen ook nog van plan zijn in totaal 30.000 Oekraïense soldaten op te leiden, een verdubbeling van het doel van de huidige militaire trainingsmissie van de EU, die eerder op 15.000 stond. Oekraïense soldaten zullen een gespecialiseerde training krijgen voor nieuw materieel, waaronder Leopard 2-tanks, zei Borrell op Twitter.

De economische, humanitaire en militaire steun van de EU aan Oekraïne beloopt tot nu toe bijna 50 miljard euro, aldus Von der Leyen.

Waar de gesprekken vandaag precies plaatsvinden en hoe laat ze beginnen en eindigen, wordt om veiligheidsredenen geheim gehouden. Er zal na afloop een gezamenlijke verklaring worden vrijgegeven en er is een persconferentie die niet live wordt uitgezonden, maar pas 'wanneer dat kan', aldus betrokkenen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen