Internationaal3 feb '23 13:37

'Oekraïners dankbaar voor westerse steun'

Auteur: Remy Kock

De regering van Oekraïne en de top van de Europese Unie zijn vandaag bijeen in Kiev om de financiële én militaire steun te bespreken. Maar waar de internationale politiek de top nauwlettend volgt, daar tonen de bewoners van Oekraïne ook brede interesse. Dat constateert Oost-Europaverslaggever en Perestrojkast-host Floris Akkerman.

De regering van Oekraïne en de top van de Europese Unie zijn vandaag bijeen in Kiev om de financiële én militaire steun te bespreken. Maar waar de internationale politiek de top nauwlettend volgt, daar tonen de bewoners van Oekraïne ook brede interesse. Dat constateert Oost-Europaverslaggever en Perestrojkast-host Floris Akkerman.
De regering van Oekraïne en de top van de Europese Unie zijn vandaag bijeen in Kiev om de financiële én militaire steun te bespreken. Maar waar de internationale politiek de top nauwlettend volgt, daar tonen de bewoners van Oekraïne ook brede interesse. Dat constateert Oost-Europaverslaggever en Perestrojkast-host Floris Akkerman. (Ukrainian Presidency/SIPA)

Volgens Akkerman zijn de Oekraïners blij dat de Europese top naar Kiev is afgereisd. 'Ze zeggen dat het aantoont dat de EU vertrouwen in Oekraïne heeft', aldus Akkerman. 'Daarnaast geeft het vertrouwen dat ze zich veilig genoeg voelen in Oekraïne om er in oorlogstijd naar af te reizen.'

Lees ook | CDA: 'Zelenski zou moeten weten dat Europa solidair is'

Oekraïne ervaart ook steun van de solidariteitsboodschap die het bezoek uitstraalt. 'Het laat aan de buitenwereld en aan Rusland zien dat er een eenheid is, dat er solidariteit vanuit het Westen is', vervolgt hij. 'Dat is heel erg belangrijk.'

Economie

Gisteren kondigde voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie al aan dat er een nieuw steunpakket komt van 450 miljoen euro, wat Oekraïners ook hoop geeft. 'Al het Oekraïense geld gaat momenteel richting het front en naar alles wat met het leger te maken heeft', aldus Akkerman. 'Vrijwilligers, materiaal, noem maar op. Het geld is dus hard nodig om Oekraïne weer op te bouwen.' Hij benadrukt dat steden als Boetsja helemaal kapotgeschoten zijn, en dat er druk moet worden gebouwd om weer huisvesting te creëren.

Lees ook | EU begint centrum voor vervolging misdrijven Oekraïne in Den Haag

Volgens Akkerman doet het de Oekraïners goed dat het Westen ze 'weer ziet staan'. Sinds 2014, toen de oorlog met Oekraïne de facto van start ging met de annexatie van de Krim, hadden de Oekraïense bevolking het idee er alleen voor te staan: 'Maar sinds 2022 wordt Oekraïne gehoord.'

Dankbaar

Akkerman zegt dat er vooral dankbaarheid leeft onder de Oekraïners. Zelfs de rol van Nederland wordt veel benoemd. 'Ze zien de inzet van een klein landje dat toch wel vooraan staat in de oorlog, en het debat opent over F-16's', zegt hij. Zo prijken ook de hoofden van de Amerikaanse president Joe Biden en de Europese commissievoorzitter Ursula von der Leyen op billboards in Oekraïne, weet Akkerman.

Liveblog | EU zegt Oekraïne 450 miljoen euro steun toe

Lidmaatschap

Maar waar de Oekraïners de dankbaarheid voelen, zou niets zoveel vreugde opleveren als toetreding tot de Europese Unie. Iets waarvan de Oekraïense president Volodimir Zelenski denkt goed op weg naar te zijn, al spreekt Akkerman van een spagaat. 'Ze willen Oekraïne steunen, maar zijn tegelijkertijd kritisch op de mate van corruptie in het land', zegt hij. Volgens Akkerman is Zelenski zich terdege bewust van die corruptie, en doet hij er alles aan om het te bestrijden. Dat kan hem helpen in zijn wens van toetreding.

'Om lid te worden van de EU moet je aan voorwaarden voldoen', vervolgt hij. 'Onafhankelijke rechtsstaat, rule of law, dat soort voorwaarden moet Oekraïne invoeren, en daarmee kunnen ze de macht van oligarchen inperken.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen