
China, dat geldt als de grootste importeur van ruwe olie in de wereld en de op een na grootste koper van lng, mag zich gerust de grootste onzekere factor in globale olie- en gasmarkten noemen in 2023. Temeer omdat investeerders flinke bedragen inzetten op het herstel van de Chinese economie na het afschaffen van het zero-covidbeleid in december 2022.
Lees ook | Oliekartel OPEC en Rusland vergaderen over olieproductie
'We verwachten dat ruim de helft van de globale groei in vraag naar olie vanuit China zal komen', aldus Birol op de India Energy Week, waaraan hij toevoegde dat de vraag naar kerosine ook explosief stijgt. 'Als de vraag zo blijft stijgen bij het herstellen van de Chinese economie, dan zullen OPEC+-landen in mijn optiek hun productiebesluiten moeten heroverwegen.'
Woede
In oktober van vorig jaar haalden de OPEC+-landen zich de woede van de Verenigde Staten en andere westerse landen op de hals met het besluit om de olieproductie met twee miljoen vaten per dag te verlagen in de periode november 2022 tot december 2023. De Verenigde Staten adviseerde toen juist een verhoging van de productie, om brandstofprijzen te verlagen en de globale economie te helpen.
Lees ook | Rusland zint op wraak om prijsplafond voor olie
Birol hoopt dat eenzelfde situatie zich niet zal herhalen, en dat OPEC+ - dat leden van OPEC en bondgenoten zoals Rusland omvat - weer een constructieve rol zal spelen in de markt zodra de vraag weer stijgt.