Internationaal6 feb '22 23:00Aangepast op 7 feb '23 10:40

Liveblog | Duizenden doden door aardbevingen Turkije en Syrië

Auteur: BNR Webredactie

Tot nog toe zijn er duizenden doden gevallen als gevolg van de zware aardbevingen in Turkije en Syrië. De hulp is op gang gekomen, maar zware regen en sneeuw bemoeilijken het reddingswerk.

Dit liveblog wordt niet meer geüpdate, het liveblog van dinsdag 7 februari vind je hier

Dit liveblog wordt niet meer geüpdate, het liveblog van dinsdag 7 februari vind je hier

Meer dan 3700 doden in Turkije en Syrië na aardbevingen

22:40 | Het dodental in Turkije en Syrië loopt ook uren na de verwoestende aardbevingen nog steeds snel op. Volgens de Turkse rampendienst AFAD zijn in dat land zeker 2316 mensen om het leven gekomen. In Syrië zijn volgens de autoriteiten zeker 1440 doden, waardoor in totaal minstens 3756 mensen de natuurramp niet hebben overleefd.

Turkije spreekt over meer dan 13.000 gewonden en ook in Syrië zijn duizenden mensen gewond geraakt. Reddingswerkers zijn druk bezig met zoeken naar overlevenden tussen het puin. De verwachting is dat het dodental de komende uren blijft oplopen. De hulpdiensten waarschuwen nog steeds voor naschokken.

Twee Amerikaanse reddingsteams onderweg naar Turkije

18:50 | Twee Amerikaanse zoek- en reddingsteams van elk 79 mensen zijn onderweg naar Turkije om te helpen bij het zoeken naar slachtoffers na de zware aardbevingen waardoor meer dan 2500 mensen in Turkije en Syrië zijn omgekomen.

Ook Nederland en landen als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben aangekondigd maandag reddingsteams te sturen. Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR vliegt met 65 personen en acht reddingshonden naar Turkije. Frankrijk stuurt 139 reddingswerkers, het Verenigd Koninkrijk 76. Tientallen andere landen hebben ook positief gereageerd op het Turkse verzoek hulp te sturen.

Meer dan 2500 doden in Turkije en Syrië na aardbevingen

18:29 | Door de aardbevingen in het zuiden van Turkije zijn zeker 2509 mensen om het leven gekomen. In Turkije overleefden 1541 mensen de ramp niet, meldt vicepresident Fuat Oktay. In Syrië staat het dodental tot nu toe op 968, met 538 doden in regeringsgebieden en 430 in de gebieden die onder controle staan van de rebellen.

De nachtelijke aardbeving in de buurt van de stad Gaziantep had een kracht van 7.8, waarna nog 120 naschokken volgden, waaronder een van 7.5. Er zijn zeker 9000 gewonden en de zoektocht naar overlevenden is in volle gang. De verwachting is dat het dodental de komende uren nog verder zal oplopen. Turkije en Syrië krijgen internationaal veel noodhulp aangeboden. Het slechte weer in het rampgebied bemoeilijkt het werk van de reddingswerkers.

Griekse premier belt met Erdogan over noodhulp na aardbevingen

18:00 | De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft maandag gebeld met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over noodhulp na de verwoestende aardbevingen in Turkije. Mitsotakis heeft 'onmiddellijke' hulp aangeboden en volgens Athene heeft Erdogan hem daarvoor bedankt. Het was een zeldzaam teken van goede wil tussen de buurlanden, die op gespannen voet met elkaar staan.

Ondanks de spanningen heeft Griekenland maandag een eerste team van 21 reddingswerkers en twee speurhonden naar het rampgebied gestuurd. Mitsotakis beloofde eerder op maandag al om 'alle hulp die beschikbaar is' naar Turkije te sturen.

Het parlement zou al akkoord zijn met het sturen van het reddingsteam en Athene is klaar om hulpmiddelen te sturen, zoals dekens, tenten en medische benodigdheden. Waarschijnlijk stijgt maandag nog een militair transportvliegtuig op om dat te leveren.

Turkije en Griekenland liggen vaak overhoop, bijvoorbeeld over de status van eilanden in de Egeïsche Zee of over migranten die de grens oversteken of via boten proberen Griekenland te bereiken. Toch hebben de buurlanden elkaar ook vaker geholpen bij aardbevingen, zoals in 2020 en 1999.

Syrië vraagt internationale gemeenschap om hulp

17:15 | De Syrische regering vraagt de internationale gemeenschap om hulp nu het land is getroffen door de zware aardbevingen in Turkije. Het ministerie van Buitenlandse Zaken doet een beroep op leden van de Verenigde Naties, het Internationale Comité van het Rode Kruis en andere humanitaire organisaties.

Buitenlandminister Faisal Mekdad zegt dat de regering bereid is om internationale organisaties 'alle benodigde faciliteiten' aan te bieden zodat zij humanitaire hulp kunnen leveren. Steeds meer landen en hulporganisaties zeggen hulp toe na het natuurgeweld van maandag, aan zowel Turkije als Syrië.

In heel Syrië zijn zeker meer dan 850 doden en 2300 gewonden gevallen. Syrië worstelt door een jarenlange burgeroorlog met een humanitaire crisis, grote economische problemen en een cholera-uitbraak. 'Het samenkomen van deze crises leidt tot enorm leed', zei de WHO eerder.

Islamic Relief Nederland haalt 300.000 euro op

16:59 | Islamic Relief Nederland heeft maandag zo'n 300.000 euro opgehaald voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije. De hulporganisatie is de inzamelingsactie SOS Turkije begonnen om geld op te halen voor onder meer voedselpakketten en de wederopbouw van het getroffen gebied. Vanwege drukte raakte de website in de ochtend overbelast waardoor er tijdelijk niet gedoneerd kon worden, zegt directeur M’hamed Abalhaj.

'Mensen hebben massaal gereageerd', vertelt Abalhaj. 'Het raakt ons allemaal, ook omdat het zo dichtbij is. Het is heel fijn dat zovelen zich betrokken voelen.'

Volgens de directeur is het succes van de inzamelingsactie ook te danken aan bekende Nederlanders, zoals Nasrdin Dchar en Najib Amhali, die de actie hebben gedeeld op hun sociale media.

Islamic Relief Nederland is onderdeel van de internationale Islamic Relief Worldwide (IRW), een van de grootste islamitische hulporganisaties ter wereld. De hulporganisatie wil wereldwijd zo'n 20 miljoen Britse pond ophalen voor slachtoffers van de aardbeving. Dat is omgerekend ruim 22 miljoen euro.

Russische militairen helpen in Syrië

16:50 | Meer dan driehonderd Russische soldaten die in Syrië zijn gestationeerd helpen met puinruimen na de zware aardbevingen die Syrië en Turkije getroffen hebben. Het Russische ministerie van Defensie meldt dat de militairen maandag meteen zijn begonnen met de hulp en dat ze de beschikking hebben over zestig voertuigen. Ze helpen met 'het opruimen van brokstukken, zoeken naar slachtoffers en bieden van medische hulp in de gebieden die het meest zijn verwoest.'

De Russische president Vladimir Poetin had eerder al zijn condoleances overgebracht aan de leiders van Turkije en Syrië na de verwoestende aardbeving die daar maandagochtend plaatsvond. Ook zegt hij hulp toe voor de reddingsoperatie. Rusland heeft goede banden met de regering van Bashar al-Assad en speelt een grote rol in de burgeroorlog die Syrië al jaren teistert.

VN-personeel ter plaatse

16:25 | VN-personeel is ter plaatse in Turkije en Syrië, meldt VN-secretaris-generaal António Guterres in een verklaring. Zij zullen hier hulp bieden en bekijken welke behoeften er zijn na de verwoestende aardbevingen van maandag. Bij de VN-vergadering van maandag is een minuut stilte gehouden.

'We rekenen op de internationale gemeenschap om de duizenden families te helpen die door deze ramp zijn getroffen, van wie velen al dringend humanitaire hulp nodig hadden in gebieden waar toegang een uitdaging is', voegde Guterres eraan toe.

Op Twitter schrijft Guterres dat hij 'diep bedroefd' is door het nieuws over 'de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië'.

Scholen Turkije blijven week dicht

16:25 | Alle scholen in Turkije blijven een week dicht vanwege de zware aardbevingen in het land, meldt de Turkse onderwijsminister Mahmut Özer. Het is de bedoeling dat ze volgende week maandag weer openen.

Alle schoolgebouwen en andere onderwijsgerelateerde instellingen zullen de komende week dienen als centra om inwoners van het aardbevingsgebied van onderdak en voedsel te voorzien.

Islamitische Stichting Nederland start inzamelingsactie

15:59 | De Islamitische Stichting Nederland (ISN), een koepelorganisatie van moskeeën in Nederland, start een inzamelingsactie naar aanleiding van de aardbevingen in het zuiden van Turkije. Dat meldt de organisatie in een bericht op de website.

'Wij vragen Allahs barmhartigheid voor de overledenen, een spoedig herstel voor de gewonden en geduld en kracht voor hun familieleden. Wij rekenen op uw steun voor de hulpactie van ISN. Moge Allah uw hulp accepteren', schrijft de organisatie.

ISN werd opgericht in 1982 en vertegenwoordigt 148 moskeeën in Nederland.

Getroffen gebied 'waanzinnige schatkamer'

15:45 | Het getroffen gebied in Turkije en Syrië is een 'waanzinnige schatkamer voor archeologen', zegt Bleda Düring, hoogleraar West-Aziatische archeologie aan de universiteit van Leiden. Hij is er zelf als onderzoeker actief geweest en wacht met spanning af wat er beschadigd is, iets waarvan nu nog geen duidelijk beeld bestaat.

Zeer speciaal noemt hij verder Göbekli Tepe, waar onder meer de resten van circa 11.500 jaar oude bouwsels zijn blootgelegd, met fraai versierde pilaren. Ook de berg Nemrut, met enorme beelden, is van groot belang, net als Zeugma, ooit een Romeinse nederzetting. Düring hoopt dat de verschillende belangrijke musea in de regio de aardbeving hebben overleefd, want die bewaren ware schatten.

Een beroemd Gaziantep Castle uit de 6e eeuw is al deels gesneuveld, meldde CNN op basis van een bericht van een bericht van het Turkse nieuwsagentschap Anadolu. Het kasteel behoort tot het UNESCO Werelderfgoed. Een deel van de Şirvani-moskee, die sinds de 17e eeuw naast het kasteel zit, stortte volgens die berichten ook gedeeltelijk in.

Musea in de omgeving melden volgens Franstalige media inmiddels dat ook een Ottomaanse molen en hospitaal, een verdedigingstoren en een vuurtorenkoepel in de citadel van het Syrische Aleppo beschadigd zijn geraakt .

Turkish Airlines komt met extra vluchten

15:50 | Turkish Airlines bereidt extra vluchten voor om zoek- en reddingsteams naar de door de zware aardbevingen getroffen regio in Turkije te vervoeren. Met de extra vluchten stelt de luchtvaartmaatschappij ook mensen in staat om dierbaren in het zuidoosten van het land te bezoeken, laat Turkish Airlines weten in een verklaring.

Mensen die een vlucht geboekt hebben naar de door de aardbeving getroffen gebieden kunnen deze kosteloos wijzigen of annuleren. Die regeling geldt niet alleen voor Turkish Airlines, ook passagiers van Pegasus Airlines en SunExpress Airlines mogen hun reis naar Kahramanmaraş en de omliggende provincies gratis omboeken of annuleren.

Turkije werd getroffen door twee zware aardbevingen, die al aan vele honderden mensen het leven kostte.

Dodental aardbeving naar 1500 in Turkije

15:45 | Het dodental als gevolg van de aardbeving in Turkije is opgelopen naar bijna 1500, meldt de Turkse rampendienst AFAD. De voorzitter van AFAD zegt dat er in totaal 1498 doden in het land zijn vastgesteld.

Verder meldt de dienst dat inmiddels in alle gebieden die zijn getroffen door de aardbeving reddingsteams zijn aangekomen, en dat er nog verdere versterkingen onderweg zijn.

Nog geen beeld van Nederlanders in aardbevingsgebied

15:30 | Het is nog niet duidelijk of er Nederlandse slachtoffers zijn in het door zware aardbevingen getroffen gebied in Turkije en Syrië. 'Vooralsnog hebben we geen bevestiging van Nederlandse slachtoffers, maar we zijn wel door enkele bezorgde Nederlanders gebeld die geen contact kunnen krijgen met familie of vrienden in het aardbevingsgebied', meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie zegt haar 'uiterste best' te doen om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over of er Nederlanders zijn getroffen. 'Wij staan daarover in contact met de Turkse lokale autoriteiten.' De aardbevingen in het zuidoosten van Turkije hebben aan vele honderden mensen het leven gekost, ook over de grens met Syrië. Veel mensen zijn nog vermist.

'Bijna 3000 gebouwen verwoest'

15:25 | Als gevolg van de aardbevingen en de naschokken zijn in Turkije bijna 3000 gebouwen verwoest. Orhan Tatar, hoofd van de Turkse rampendienst AFAD, vertelt aan de pers dat er in totaal 2834 gebouwen in puin liggen.

Tatar meldde verder dat er 120 naschokken zijn geweest. Het dodental in Turkije is opgelopen tot boven de 1100. De reddingsacties zijn in volle gang.

Britse en Franse reddingswerkers vanavond naar Turkije

15:20 | Reddingsteams van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk komen maandagavond nog aan in Turkije. Frankrijk stuurt 139 reddingswerkers, het Verenigd Koninkrijk 76.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken schrijft op Twitter dat de reddingswerkers maandag nog naar Turkije vliegen 'als onderdeel van het Europees solidariteitsmechanisme' en dat Frankrijk 'volledig solidair' is met Turkije. Het is voorlopig niet de bedoeling dat de reddingswerkers in Syrië aan de slag gaan.

Het Verenigd Koninkrijk stuurt 76 reddingswerkers naar het aardbevingsgebied in Turkije, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Ook stuurt het land vier reddingshonden en -materiaal. Het ministerie laat ook weten dat de vrijwilligersbrigade Syrian Civil Defence, ook bekend als de Witte Helmen, een 'aanzienlijke zoek- en reddingsactie' aan het opzetten is in het noordwesten van Syrië.

'We staan klaar om verdere hulp te verlenen als dat nodig is', meldt de Britse buitenlandminister James Cleverly in een verklaring.

Media: Israël gaat vijand Syrië helpen met gewonden na aardbeving

14:54 | De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandag gezegd dat Israël hulp aan Syrië kan geven op verzoek van Syriërs na de zware aardbevingen in het zuidoosten van Turkije en noordwesten van Syrië.

Hij zei in een toespraak dat hij een Syrisch verzoek om hulp had ontvangen, maar lichtte dat verder niet toe. Syrië en Israël hebben geen diplomatieke betrekkingen en zijn eigenlijk al decennia op voet van oorlog. Hun grens is een wapenstilstandslijn uit 1973.

Netanyahu zei dat hij met een diplomatiek verzoek uit Syrië om humanitaire hulp had ingestemd. Het heeft tot veel speculaties in Israëlische media geleid. Volgens de krant Haaretz heeft niet Syrië maar de Russische diplomatie Netanyahu gevraagd te helpen met het behandelen van Syrische gewonden. Die zouden dan daarvoor naar het noorden van Israël kunnen.

Tientallen landen hebben Turkije hulp aangeboden maar vrijwel niemand het door dictator Bashar al-Assad geregeerde Syrië.

Turkse organisaties in Nederland bijeen voor opzetten acties

14:49 | Meerdere Turkse organisaties in Nederland komen maandagavond bijeen in Den Haag om acties op te zetten voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije. 'Ons verdriet is groot', staat in een gezamenlijk statement van onder meer de Turkse arbeidersvereniging in Nederland HTIB, de Alevitische Federatie in Nederland HAKDER en Federatie van Democratische Verenigingen van Arbeiders uit Turkije in Nederland (DIDF). 'We gaan over tot initiatieven waarin we onze solidariteit met Turkse inwoners in het getroffen gebied kunnen tonen.'

De organisaties willen gezamenlijk acties opzetten om de slachtoffers en hun familieleden te ondersteunen. De twee aardbevingen hebben al vele honderden levens gekost. Veel mensen worden nog vermist. 'De omvang van de financiële schade is nog niet vastgesteld, maar zal naar verwachting zeer hoog zijn', schrijven de Turkse organisaties.

Eerder liet HTIB al weten dat ze snel geld gaat inzamelen.

Nederlandse organisatie voor Turkse bedrijven roept op tot hulp

14:46 | De Stichting Kamer van Koophandel Nederland-Turkije roept op tot hulp voor zowel Nederlandse als Turkse ondernemers die actief zijn in de door aardbevingen getroffen gebieden in Turkije en Syrië. Dat zegt voorzitter Ethem Emre. Volgens hem zit in het gebied industrie, maar zijn er ook textielbedrijven en wordt er landbouw bedreven.

Emre roept alle Nederlandse belangenorganisaties, ondernemers en het bedrijfsleven op om 'Turkse ondernemers en de economie in de regio te steunen'. 'Als mensen niet kunnen werken, heeft dat weer gevolgen', zegt hij. Ook zijn volgens hem lokale ondernemers daar vaak niet voor schade verzekerd.

Emre zegt veel telefoontjes te krijgen van ongeruste ondernemers 'die ons bellen over wat gaande is'. 'Mensen maken zich zorgen, sommigen zijn er ook op bezoek bij familie', vertelt hij. 'We verwijzen naar het telefoonnummer dat de Turkse overheid beschikbaar gesteld heeft.' De stichting zegt ook contact te hebben met Turkse overheidsinstanties. 'Zij houden ons op de hoogte van kernzaken.'

Ook overweegt de stichting om ondernemers uit Nederland die in het gebied zijn te traceren. 'We hebben al een aantal opgebeld, maar het is nu nog te hectisch om mensen goed te helpen.' Emre zegt contact te hebben met drie ondernemers die vanuit Nederland in het gebied bedrijven runnen.

De stichting zet zich sinds 2013 in voor Nederlandse ondernemers die in Turkije een bedrijf willen opzetten en andersom, Turkse ondernemers die in Nederland voet aan de grond willen krijgen. Volgens de stichting zijn zo'n 3500 Nederlandse bedrijven actief in Turkije, zo'n 1500 Turkse bedrijven zijn actief in Nederland. De relatie tussen Nederland en het Ottomaanse rijk gaat tot ver terug, aldus Emre, die mede daarom het kabinet maant tot actie vanwege de bevingen.

Volgens Emre zijn in de provincies nabij het getroffen gebied boerenbedrijven en industrieën en wordt er textiel geproduceerd. Adana, ten westen van de getroffen zuidoostelijke stad en gelijknamige provincie Gaziantep, staat bekend om de industrie, vertelt Emre. 'In Adana komt ook een oliepijpleiding vanuit Irak uit op de Middellandse Zee', zegt hij. In Kahramanmaraş, ten noorden van Gaziantep, is veel landbouw. Uit Gaziantep komen behalve veel tapijten ook pistachenoten. 'We weten niet wat de schade op de velden is, maar het oogstseizoen is al voorbij dus de schade valt misschien mee', aldus Emre.

De voorzitter wijst ook op de situatie in Syrië en dat ondernemers daar ook hulp nodig hebben.

Verenigd Koninkrijk stuurt 76 reddingswerkers naar Turkije

14:36 | Het Verenigd Koninkrijk stuurt 76 reddingswerkers naar het aardbevingsgebied in Turkije, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Het reddingsteam moet maandagavond aankomen in Turkije. Ook stuurt het land vier reddingshonden en -materiaal.

'We staan klaar om verdere hulp te verlenen als dat nodig is', meldt buitenlandminister James Cleverly in een verklaring.

WHO verwacht flinke stijging van dodental Turkije en Syrië

14:29 | De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwacht in Turkije en Syrië een 'aanzienlijke' stijging van het dodental na de aardbevingen en naschokken van maandag, zegt de regionale directeur Rick Brennan. Hij wijst erop dat vele gebouwen zijn ingestort. Het aantal overleden slachtoffers in beide landen is opgelopen tot in totaal ruim 1800.

Brennan verklaart meer mensen te zullen inzetten in de Turkse stad Gaziantep, het epicentrum van de beving, en kijkt naar de mogelijkheden om meer medische teams naar het gebied te sturen. De hulpverlening wordt volgens de directeur bemoeilijkt door naschokken. Hij wijst op het instortingsgevaar van beschadigde gebouwen.

De WHO levert ook hulp aan Syrië. Over dat land zegt Brennan dat het te maken heeft met een 'perfecte storm'. Syrië worstelt door een jarenlange burgeroorlog met een humanitaire crisis, grote economische problemen en een cholera-uitbraak. 'Het samenkomen van deze crises leidt tot enorm leed.'

De WHO laat weten mee te leven met de slachtoffers van de aardbeving. 'Onze gedachten zijn bij de families die hun geliefden hebben verloren', liet WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus eerder via Twitter weten.

Rode Kruis opent Giro 7244 voor slachtoffers Turkije en Syrië

14:14 | Het Rode Kruis begint een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Daartoe is Giro 7244 geopend, meldt de hulporganisatie.

Door de zware aardbevingen zijn honderden doden en gewonden gevallen in het zuidoosten van Turkije en over de grens met Syrië. Veel mensen zijn nog vermist.

Turkse Nederlanders bezorgd over familie in aardbevingsgebied

14:06 | Turkse Nederlanders maken zich grote zorgen over hun familie die in het gebied wonen in Turkije dat is getroffen door zware aardbevingen. Zo is Haydar Toksoz uit Amsterdam in alle staten omdat hij nog geen contact heeft kunnen krijgen met zijn 82-jarige moeder, die woont de provincie Hatay. 'Mijn hele familie woont in dat gebied. Alle steden zijn door de ramp verwoest.'

Toksoz heeft wel gesproken met een buurvrouw, die vertelde dat ze zijn moeder heeft gezien. Gerust is hij nog niet. 'Ik weet niet waar ze nu is.' De man kan door de emoties bijna niet uit zijn woorden komen. 'We weten niet wat we nu moeten doen.'

De Nederlands-Turkse schrijver Celal Altuntas deed op sociale media een dringend beroep op Nederlanders om steun voor de Turkse bevolking. De Rotterdammer staat in nauw contact met zijn familie in de miljoenenstad Diyarbakir, die zwaar getroffen is door de twee aardbevingen. Hij sprak maandagochtend zijn broer in de stad. 'Iedereen staat wezenloos op straat, niemand durft weer naar binnen te gaan uit angst voor instorting of nieuwe bevingen', vertelt Altuntas.

In zijn directe familie zijn vooralsnog geen slachtoffers gevallen. 'Maar iedereen is zich wezenloos geschrokken, een beving als deze hebben ze nog nooit meegemaakt. De meeste flats zijn niet meer bewoonbaar. Bovendien is het heel koud op dit moment. Iedereen vreest voor de nacht en de tijd die komen gaat.'

Via de telefoon en sociale media probeert Altuntas de situatie in Turkije nauwlettend te volgen. 'Er zijn heel veel Turkse Nederlanders met familie in dit gebied. Je merkt dat dit een schok heeft veroorzaakt in de Turks-Nederlandse gemeenschap. We hopen op solidariteit en saamhorigheid van onze mede-Nederlanders.'

Turkije vraagt NAVO om medische teams en veldhospitalen

13:54 | Turkije heeft zijn NAVO-bondgenoten formeel gevraagd te helpen bij de nasleep van de krachtige aardbevingen. Medische teams en uitrusting voor noodgevallen, zoek- en reddingsteams en 'extreem weerbestendige, volledig uitgeruste veldhospitalen' worden vermeld op de hulpvraag die het militaire bondgenootschap op zijn website heeft geplaatst.

Het coördinatiecentrum voor rampenbestrijding van de NAVO is betrokken bij de reactie op de bevingen. Veel EU- en NAVO landen hebben al hulp aangeboden.

Duizenden reddingswerkers zoeken naar slachtoffers beving Turkije

13:49 | Zo'n 9000 reddingswerkers zijn in Turkije bezig met de zoektocht naar overlevenden van de aardbeving die maandagochtend plaatsvond op de grens met Syrië. Dat melden Turkse media na een persconferentie van president Recep Tayyip Erdogan en vicepresident Fuat Oktay.

De reddingsteams komen vanuit het hele land naar het aardbevingsgebied. Erdogan zegt dat er al 2470 mensen levend onder het puin vandaan zijn gehaald.

Er worden niet alleen reddingswerkers naar de getroffen regio gestuurd. Ook dekens en voedsel gaan richting het aardbevingsgebied en er wordt psychologische hulp geboden.

Turkije krijgt ook veel steun van buitenaf. Erdogan laat weten dat Turkije van 45 landen hulp aangeboden heeft gekregen. Zo stuurt de EU meer dan tien Urban Search and Rescue Teams, onder meer vanuit Nederland. Het Europese satellietsysteem Copernicus is ingeschakeld om het getroffen gebied zo gedetailleerd mogelijk in kaart te brengen.

China bereid humanitaire hulp te bieden aan Turkije en Syrië

13:35 | China is bereid humanitaire noodhulp te verlenen aan het door aardbevingen getroffen Turkije en Syrië, lieten de autoriteiten in Beijing weten. Met beide landen wordt contact onderhouden.

China betuigde zijn condoleances en uitte bezorgdheid over het verlies van mensenlevens en eigendommen. Het dodental in beide landen is tot boven de 1600 gestegen, en er zijn duizenden gewonden.

Gevreesd wordt dat nog veel slachtoffers onder het puin liggen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei dat 45 landen hebben aangeboden om te helpen met zoek- en reddingsteams. Ook Nederland behoort daartoe.

Turkije heeft satelliet-internet Musk niet nodig na aardbeving

12:55 | Turkije heeft de satelliet-internetdienst Starlink van Elon Musk niet nodig. De miljardair had gebruik van Starlink aangeboden vanwege de zware aardbeving in het land, maar de Turkse overheid heeft dat aanbod afgewezen. Een anonieme hooggeplaatste ambtenaar zegt tegen persbureau Reuters dat Turkije genoeg satellieten heeft.

Musk zei via zijn eigen platform Twitter dat de met satellieten werkende internetdienst in werking kan zijn zodra de Turken daar toestemming voor zouden geven. Starlink levert nu onder meer internet via satellieten voor het tegen de Russen strijdende Oekraïne.

Nederlands reddingsteam met 65 personen en 8 honden naar Turkije

12:55 | Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR vliegt met 65 personen en acht reddingshonden naar Turkije. Naar verwachting vertrekt maandag aan het einde van de middag een vrachtvliegtuig met benodigd materieel vanaf vliegveld Eindhoven. Het is nog niet duidelijk hoe laat het team en de honden volgen, meldt het Urban Search and Rescue Team in een liveblog op de website.

Het vrachtvliegtuig vervoert materieel, zoals zogenoemd redgereedschap, met een gewicht van 15 ton. Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) melde eerder op de dag al dat het team wordt gestuurd. Hierin zitten mensen van politie, brandweer, ambulance en defensie. Het team van USAR wordt zowel in binnen- als buitenland ingezet bij rampen of ongevallen waarbij mensen ingesloten of bedolven zijn

EU stuurt meer dan 10 zoek- en reddingsteams

12:50 | Meer dan 10 zoek- en reddingsteams uit de EU zijn gemobiliseerd in de nasleep van de zware aardbeving die Turkije heeft getroffen. Dat zegt een woordvoerder van de Europese Commissie.

'Urban Search and Rescue teams zijn snel gemobiliseerd uit Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Malta, Nederland, Polen en Roemenië om de eerste hulpverleners ter plaatse te ondersteunen', aldus de Europese Commissie in een verklaring. Ook Italië, Spanje en Slowakije hebben hun reddingsteams aan Turkije aangeboden.

Reuters meldt dat de EU ook bereid is om de getroffenen in Syrië te ondersteunen, maar dat zij nog geen verzoek van het land heeft ontvangen om het EU-mechanisme voor civiele bescherming, dat de hulp van de EU en andere Europese landen coördineert, te activeren.

Honderden doden in Syrië

12:45 | In Syrië zijn voornamelijk in het noordoosten bijna zeshonderd mensen om het leven gekomen door de aardbeving. Volgens staatspersbureau SANA was de meeste schade in Aleppo, Idlib en Latakia. Daar vielen ook de meeste slachtoffers. De autoriteiten in Damascus spreken van circa 370 doden en duizend gewonden in de gebieden die de regering controleert.

Hulpverleners in het rebellerende noordwesten, waar Idlib ligt, spreken in die provincie van circa 220 doden en 420 gewonden. Het land is sinds het begin van de burgeroorlog verscheurd en in de provincie Idlib hebben voornamelijk radicaal soennitische strijdgroepen nog een bolwerk tegen de troepen van dictator Bashar al-Assad. Het is nog niet duidelijk hoeveel schade en slachtoffers er zijn in gebieden in het noorden van Syrië die door Koerden worden bestuurd.

Slecht weer bemoeilijkt reddingswerkzaamheden

12:25 | De werkzaamheden van reddingswerkers die in actie komen na de zware aardbeving in het zuiden van Turkije, worden op sommige plekken bemoeilijkt door slecht weer. Op verschillende plekken zorgen sneeuw en ijs voor problemen op de weg.

Ook is op beelden van onder meer de Turkse zender TRT te zien hoe reddingswerkers in steden als Diyarbakir en Malatya zoeken naar overlevenden bij ingestorte gebouwen, terwijl er veel sneeuw valt.

Volgens Weeronline valt in steden zoals Gaziantep en Diyarbakir maandag en ook deels dinsdag veel regen bij temperaturen van enkele graden boven nul. Ook waait het flink. In de stad Gaziantep, die vlak bij het epicentrum van de aardbeving ligt, valt momenteel vooral regen. Maar in de avond en nacht wordt het er kouder en kan het gaan sneeuwen. Later in de week wordt het droog en zonnig, maar wel koud met matige vorst in de nachten.

Kritiek op hulpverlening

12:20 | Volgens de Turkse dienst van de BBC is er kritiek op de reddingspogingen in delen van Turkije. Zo zegt Suzan Şahin van de Republikeinse Volkspartij van de oppositie dat in de regio Iskenderun uren later nog geen spoor van hulp was. 'Het is al zoveel uren geleden. De reddingswerkzaamheden zijn nog niet begonnen. Er is geen AFAD (de rampen- en nooddienst, red.), geen overheidsfunctionarissen. De lichamen kunnen bijna niet naar de ziekenhuizen vervoerd worden. Materialen zoals tenten en dekens kunnen niet worden uitgedeeld. Tussen 04:00 uur 's morgens tot 13:00 uur 's middags was er niemand.

Registratie Nederlanders in Turkije

12:15 | Buitenlandse Zaken roept Nederlanders die in het getroffen gebied in Turkije zijn op om zich te registreren voor de informatieservice van het ministerie, om zo op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen rondom de aardbevingen in het land. Daarnaast heeft het ministerie ook een liveblog geopend met updates.

Vliegveld Adana gesloten

12:14 | Turkije heeft het zuidelijke vliegveld Adana voorlopig gesloten, vanwege de aardbeving.

Turkije meldt naschok van 7.6

12:08 | Over de grote naschok in Turkije worden verschillende berichten gedeeld. Het Turkse seismologisch centrum AFAD meldt dat er een naschok van 7.6 op de schaal van Richter is gemeten. Het epicentrum bevindt zich in de regio Elbistan en de schok zou hebben plaatsgevonden op 7 kilometer diepte.

Grote naschokken, ook in Damascus

11:50 | Er zijn berichten dat er een grote naschok in de regio heeft plaatsgevonden. Reuters meldt dat staatsmedia in Syrië hebben gezegd dat Damascus is getroffen door een aardbeving. De Syrische hoofdstad ligt aanzienlijk zuidelijker dan het gebied rond Aleppo dat aanvankelijk vannacht door de aardbeving werd getroffen. Andere berichten zeggen dat lichte bevingen zijn gevoeld in Dohuk, Erbil en Mosul in Irak, terwijl sommige waarnemers op sociale media hebben opgemerkt dat de aardbeving in heel Turkije is gevoeld, ook in Ankara.

Het Europees-Mediterraan Seismologisch Centrum heeft getweet dat het twintig minuten geleden een beving van 7,7 heeft waargenomen, hoewel het waarschuwt dat dit voorlopige gegevens zijn. Het Amerikaanse seismologisch centrum USGS meldt dat er een naschok van 7.5 is gemeten.

Nieuwe aardbeving met kracht van 7.5 gemeld in Turkije

11:45 | Vanuit Turkije wordt een nieuwe aardbeving gemeld met een kracht van 7.5. Dat is 0.3 magnitude minder dan de eerste schok.

De voorzitter van de Turkse Rode Halve Maan, Kerem Kinik, heeft gezonde mensen in de leeftijd vanaf 18 tot 65 jaar in heel het land opgeroepen bloed te doneren voor de slachtoffers van de zware aardbeving in het zuidoosten. Hij beklemtoonde dat er veel gewonden zijn en er veel meer bij komen.

Er is een website waar gekeken kan worden waar de dichtstbijzijnde plaats is om bloed te doneren. De hulporganisatie is aangesloten bij het Internationale Rode Kruis.

De aardbeving heeft volgens president Recep Tayyip Erdogan in Turkije meer dan 900 doden en 5400 gewonden veroorzaakt. Het epicentrum was ten noordwesten van de stad Gaziantep. De verwoestingen zijn groot in een grote straal rond het epicentrum en ook in Syrië is de schade groot en zijn er veel slachtoffers.

Turkije: 912 doden en bijna 5400 gewonden

11:15 | Zeker 912 mensen zijn in Turkije door de aardbeving van maandagochtend om het leven gekomen, en 2.818 gebouwen zijn ingestort, dat meldt president Recep Tayyip Erdogan. Het aantal gewonden is vastgesteld op bijna 5400. Erdogan omschrijft de beving als de grootste ramp sinds 1939.

De aardbeving van 1939 in Erzincan zou aan 33.000 mensen het leven hebben gekost. De aardbeving van 7,6 magnitude in İzmit in 1999 zou aan meer dan 17.000 mensen het leven hebben gekost.

Internationale hulp komt op gang

11:00 | De internationale hulp voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië komt op gang.

De Indiase regering zegt dat twee teams van India's National Disaster Response Force, bestaande uit 100 personeelsleden met speciaal getrainde hondenteams en uitrusting, klaar staan om naar het rampgebied te worden gevlogen. Medische teams worden voorbereid en hulpgoederen worden in overleg met de Turkse autoriteiten verzonden.

Polen stuurt 76 brandweerlieden en acht honden.

De Europese Unie heeft haar satellietkarteringsdienst Copernicus voor noodgevallen geactiveerd om de eerste hulpverleners ter plaatse te helpen.

Het Russische ministerie van noodhulp zegt dat het twee IL-76 vliegtuigen met 100 reddingswerkers klaar heeft staan om naar Turkije uit te vliegen indien nodig.

Reddingsteams uit Spanje bereiden zich voor op een reis naar Turkije, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De brandweer van Taiwan zegt dat het een team van 130 mensen, samen met vijf speurhonden en 13 ton hulpgoederen klaar heeft staan om naar Turkije te gaan, en wacht op een reactie.

Turkish Airlines komt met extra vluchten voor reddingsteams

10:40 | Turkish Airlines bereidt extra vluchten voor om zoek- en reddingsteams naar de door de zware aardbeving getroffen regio in Turkije te sturen. Met de extra vluchten stelt de luchtvaartmaatschappij ook mensen in staat om dierbaren in het zuidoosten van het land te bezoeken, laat Turkish Airlines weten in een verklaring.

Mensen die een vlucht geboekt hebben naar de door de aardbeving getroffen gebieden kunnen deze kosteloos wijzigen of annuleren.

Turkse haven dicht na schade door aardbeving

10:35 | De haven van de Turkse stad Iskenderun is maandag beschadigd geraakt bij de aardbeving in het zuidoosten van het land. Voorlopig blijft die dan ook dicht, melden Turkse autoriteiten. Andere havens in het land kunnen wel openblijven.

Groot hotel Malatya volledig verwoest

10:20 | Een groot hotel in de Turkse stad Malatya is door de zware aardbeving van maandag volledig verwoest, berichten lokale media. Het Avsar Hotel stond op een van de drukste plekken in de stad. Veel panden in het centrum zijn ingestort. Malatya, 160 kilometer ten noordoosten van het epicentrum, is zwaar getroffen. Media melden ook een ingestort hotel 90 kilometer zuidelijker in Adiyaman. Er worden beelden van het hotel getoond en een foto van een meisjes-schoolvolleyteam dat er verbleef en waar niets meer van is vernomen.

De beelden van verwoesting komen uit talrijke plaatsen in een straal van zeker 200 kilometer rond het epicentrum bij Gaziantep. Maar zelfs in Diyarbakir, 280 kilometer van het epicentrum verwijderd, is een gebouw van acht verdiepingen volledig ingestort.

'Mogelijk tienduizenden doden door aardbeving in Turkije'

10:20 | De zware aardbeving in Turkije en Syrië kan aan mogelijk tienduizenden mensen het leven hebben gekost. Dat verwacht Rob Govers, geofysicus verbonden aan de Universiteit Utrecht. 'Een beving als deze is, zeker in dit gebied, nog niet eerder voorgekomen.'

Turkse leger zet luchtcorridor op

10:10 | De Turkse strijdkrachten hebben een luchtcorridor ingesteld om zoek- en reddingsteams in staat te stellen de zone te bereiken die is getroffen door de zware aardbeving in het zuiden van Turkije, aldus het ministerie van Defensie van het land op maandag.

'We hebben onze vliegtuigen gemobiliseerd om medische teams, zoek- en reddingsteams en hun voertuigen naar het aardbevingsgebied te sturen', meldde Reuters.

Een meisje wacht op medische behandeling in Azaz in het noorden van de provincie Aleppo.
Een meisje wacht op medische behandeling in Azaz in het noorden van de provincie Aleppo. (ANP / AFP / Nayef Al-Aboud)

Geen schade kerncentrale

10:10 | De aardbeving heeft geen schade aangericht aan de Akkuyu kerncentrale in aanbouw. Dat meldt het Russische persbureau op basis van berichtgeving door het Russische Rosatom.

Honderden doden

09:45 | Associated Press meldt dat het Turkse agentschap voor rampen- en noodbeheer heeft gezegd dat in zeven Turkse provincies minstens 284 mensen zijn omgekomen. Volgens het agentschap zijn er 440 mensen gewond geraakt.

Het dodental in de door de regering gecontroleerde gebieden van Syrië steeg tot 237 en meer dan 630 gewonden, volgens de Syrische staatsmedia. Volgens de Witte Helmen kwamen minstens 120 mensen om in de gebieden die in handen zijn van de rebellen.

Bijna 900 gebouwen in de Turkse provincies Gaziantep en Kahramanmaras zijn verwoest, aldus vice-president Fuat Otkay. In de kuststad Iskanderoun aan de Middellandse Zee is een ziekenhuis ingestort, maar er waren nog geen slachtoffers bekend. 'Helaas hebben we tegelijkertijd ook te kampen met extreem zware weersomstandigheden', zei Oktay tegen verslaggevers. In veel van de getroffen gebieden vriest en sneeuwt het.

Sunak biedt hulp

09:45 | De Britse premier Rishi Sunak heeft de eerdere boodschap van de minister van Buitenlandse Zaken, James Cleverly, herhaald dat het Verenigd Koninkrijk bereid is hulp te bieden in de nasleep van de aardbeving die in Turkije en Syrië aan meer dan 500 mensen het leven heeft gekost.

Europese landen beloven hulp aan aardbevingsgebied

09:30 | Verscheidene Europese landen zeggen hulp toe voor de zoektocht naar overlevenden van de aardbeving in Turkije en Syrië. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zegt dat Duitsland 'natuurlijk' hulp stuurt en zegt 'te rouwen met de nabestaanden'.

De Zweedse premier Ulf Kristersson brengt op Twitter zijn condoleances over aan de Turkse president Erdogan. Ook zegt hij dat Zweden klaarstaat om steun te leveren. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis zegt 'onmiddellijk' hulp te bieden aan de getroffen gebieden. Ook de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel brengt zijn condoleances over en zegt dat 'de EU volledig solidair is'.

Nederland stuurt maandag nog een zogeheten Urban Search and Rescue Team naar Turkije.

Meer nieuws onder het twitterbericht

Turkse vluchtelingen veroorzaken verkeerschaos

09:20 | In Turkije veroorzaakten mensen die de door de aardbeving getroffen gebieden probeerden te verlaten verkeersopstoppingen. Dat belemmert de inspanningen van de noodhulpteams om de getroffen gebieden te bereiken. Volgens Associated Press roepen autoriteiten de bewoners op niet de weg op te gaan, moskeeën in de regio zijn opengesteld als schuilplaats voor mensen die niet naar hun beschadigde huizen kunnen terugkeren.

In Diyarbakir vormen honderden reddingswerkers en burgers menselijke ketens over een berg van wrakstukken, waarbij gebroken stukken beton, huisraad en ander puin worden doorgegeven en gezocht wordt naar overlevenden. Overlevenden worden op brancards vastgebonden en naar een straat gebracht waar ze in een ambulance worden gezet.

Turkije legt olieterminal stil

09:15 | De operaties in de Turkse olieterminal in Ceyhan zijn stilgelegd, aldus het scheepvaartagentschap Tribeca, dat eraan toevoegde dat er een spoedvergadering over de kwestie zal plaatsvinden. Reuters meldt dat Tribeca in een bericht heeft gezegd dat havens in het zuidoosten van Turkije door de beving zijn getroffen en dat er vertragingen in de operaties zijn gemeld.

De Turkse pijpleidingexploitant BOTAS zei dat er geen schade was aan de belangrijkste pijpleidingen.

09:05 | Het Witte Huis heeft een verklaring afgegeven waarin staat dat de Amerikaanse president Joe Biden de federale regering heeft opgedragen Amerikaanse hulp voor te bereiden. De nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan zei het volgende:

'De VS zijn diep bezorgd over de berichten over de verwoestende aardbeving van vandaag in Turkije en Syrië. We staan klaar om alle benodigde hulp te bieden. President Biden heeft USAID en andere federale overheidspartners opdracht gegeven de responsmogelijkheden van de VS te beoordelen om de zwaarst getroffenen te helpen. Wij zullen de situatie nauwlettend blijven volgen in overleg met de regering van Turkije.'

In de verklaring wordt met geen woord gerept over rechtstreekse samenwerking van de VS met de regering van Syrië. De VS hebben momenteel een breed scala aan economische sancties opgelegd aan Syrië en de Syrische president Bashar al-Assad.

Buitenlandse Zaken volgt situatie Turkije 'op de voet'

09:00 | Het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de situatie na de zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije 'op de voet'. In een bericht op Twitter roept het mensen die zich in de getroffen regio bevinden op zich te melden bij familie of vrienden en de instructies op te volgen van de lokale autoriteiten.

Het is nog onduidelijk of er Nederlanders zijn in het getroffen gebied. Het ministerie adviseert mensen die hulp nodig hebben contact op te nemen met hun reisverzekeraar of de ambassade.

De aardbeving met een kracht van 7.8 in het zuidoosten van Turkije heeft geleid tot een enorme verwoesting tot over de grens met Syrië. Honderden mensen zijn omgekomen en velen raakten gewond.

Russische bases Syrië niet geraakt

08:30 | Het Russische ministerie van Defensie heeft gezegd dat zijn militaire faciliteiten niet zijn beschadigd door de zware aardbeving die het midden van Turkije en het noordwesten van Syrië heeft getroffen, meldt Reuters.

Rusland, dat nauw verbonden is met de Syrische regering onder leiding van president Bashar al-Assad, heeft een aanzienlijke militaire aanwezigheid in het land.

Italië trekt tsunamiwaarschuwing in

08:05 | De Italiaanse autoriteiten hebben een tsunamiwaarschuwing voor de zuidkust van het land ingetrokken. Dat meldt The Guardian.

De waarschuwing was verhoogd kort nadat de aardbeving het midden van Turkije en het noordwesten van Syrië had getroffen. De Italiaanse Civiele Bescherming had mensen in de kustgebieden aangeraden naar hooggelegen gebieden te gaan.

230 doden in Syrië

07:50 | Het dodental door de aardbeving in Syrië is opgelopen tot meer dan 230 doden en 600 gewonden, aldus een hoge gezondheidsfunctionaris tegen de staatsmedia.

In Turkije zijn meer dan 175 doden gemeld. Maar de enorme verwoesting die de beving met een kracht van 7.8 heeft veroorzaakt in volgens Turkse media tien provincies zal volgens waarnemers veel meer slachtoffers tot gevolg hebben.

Zelenski: Oekraïne klaar om hulp te bieden

07:30 | De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy heeft gezegd dat zijn land bereid is de nodige hulp te bieden aan het 'bevriende' Turkse volk in de nasleep van de aardbeving die het land eerder op maandag trof, meldt Reuters. Op Twitter zei Zelenski geschokt te zijn door het nieuws 'over de dood en verwonding van honderden mensen als gevolg van de aardbeving in Turkije. Wij betuigen onze deelneming aan de families van de slachtoffers en wensen de gewonden een spoedig herstel. Wij staan op dit moment dicht bij het vriendelijke Turkse volk, klaar om de nodige hulp te verlenen.'

Turkije stuurt 1000 reddingswerkers naar rampgebied

07:20 | Bijna 1000 zoek- en reddingsvrijwilligers worden vanuit Istanboel ingezet in de getroffen aardbevingsgebieden in Turkije, aldus de gouverneur van Istanboel, Ali Yerlikaya. Dit komt nadat het Turkse agentschap voor rampenbeheer internationale steun had gevraagd om zijn zoek- en reddingsacties uit te breiden.

Witte Helmen roepen de noodtoestand uit in noordoosten van Syrië

07:05 | De Witte Helmen hebben in een verklaring de noodtoestand uitgeroepen in het noordwesten van Syrië na de aardbeving. In de verklaring staat:

'De aardbeving heeft geleid tot honderden gewonden, tientallen doden en mensen die gestrand zijn in de winterkou. Ongunstige weersomstandigheden, waaronder lage temperaturen en stormachtig weer, hebben de nijpende situatie nog verergerd.'

De groep doet een beroep op internationale humanitaire organisaties om snel in te grijpen en de getroffen bevolking met hulp te ondersteunen.

Minstens 111 doden in Syrië: ministerie van Volksgezondheid

06:45 | In Aleppo, Hama en Lattakia zijn ten minste 111 mensen gedood en 516 gewond geraakt, aldus het Syrische ministerie van Volksgezondheid.

De situatie is zeer tragisch, tientallen gebouwen zijn ingestort in de stad Salqin, zei een lid van de reddingsorganisatie White Helmets in een videoclip op Twitter, verwijzend naar een stad op ongeveer 5 km van de Turkse grens. De reddingswerker in de clip, die een met puin bezaaide straat toonde, zei dat huizen 'totaal verwoest' waren.

Veel gebouwen in de regio hadden al schade opgelopen bij gevechten tijdens de bijna 12 jaar durende burgeroorlog in Syrië.

Berichtgeving gaat verder onder de video

Angst

06:37 | Op straat in steden in het zuidoosten van Turkije en Syrië zijn mensen hun huizen ontvlucht om te schuilen in auto's, uit angst voor naschokken en meer ingestorte gebouwen. Reddingswerkers en bewoners zoeken nog steeds verwoed naar overlevenden onder het puin van ingestorte gebouwen in verschillende steden aan beide zijden van de grens.

In een door de beving getroffen Turkse stad trokken tientallen mensen brokken beton en verwrongen metaal weg. Mensen op straat schreeuwden naar anderen in een gedeeltelijk omgevallen flatgebouw, dat gevaarlijk overhelt. Inwoners van de stad Pazarcık zeiden te vrezen voor degenen die vastzitten onder omgevallen gebouwen. Nihat Altundağ zei dat de krachtige schokken van de aardbeving zijn familie wakker maakten.

Erdogan spreekt Turken toe

06:35 | De Turkse president Tayyip Erdogan sprak vanochtend het Turkse volk toe via Twitter. Hij wenste de getroffenen sterkte en zei dat de rampenautoriteit AFAD de hulpdiensten coördineert en dat reddingswerkers op weg zijn naar het getroffen gebied. 'We hopen dat we samen zo snel mogelijk en met zo min mogelijk schade deze ramp te boven komen, we blijven doorwerken.'

Ten minste 10 steden in heel Turkije zijn zwaar getroffen, waaronder Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Diyarbakir en Kilis, volgens het Turkse agentschap voor rampen- en noodbeheer.

Volgens The Guardian is tot dusver grote schade gemeld tot diep in het gebied aan de Syrische kant van de grens, een gebied waar miljoenen mensen wonen die al ontheemd zijn door de oorlog in gebieden met een kwetsbare infrastructuur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen