Internationaal6 feb '23 17:50Aangepast op 6 feb '23 22:08

Aardbeving zorgt ook voor financiële catastrofe in Turkije

Auteur: Remy Kock

De Turkse lira en de Turkse financiële markten zijn vandaag finaal onderuitgegaan nadat een catastrofale aardbeving de financiële druk - die al bestond vanwege een sterke dollar - alleen maar verder verhoogd heeft. Dat meldt Reuters.

De Turkse lira en de Turkse financiële markten zijn vandaag finaal onderuitgegaan nadat een catastrofale aardbeving de financiële druk - die al bestond vanwege een sterke dollar - alleen maar verder verhoogd heeft. Dat meldt Reuters.
De Turkse lira en de Turkse financiële markten zijn vandaag finaal onderuitgegaan nadat een catastrofale aardbeving de financiële druk - die al bestond vanwege een sterke dollar - alleen maar verder verhoogd heeft. Dat meldt Reuters. (ANP / Associated Press)

Ook de onzekere geopolitieke situatie en de verrassende inflatieramingen in Turkije spelen een rol in de situatie. De lira zakte vroeg op de dag naar 18.85 maar zag de waarde gedurende de dag weer herstellen. De aandelenmarkt daalde met 4,6 procent en zag banken met 5 procent dalen.

Volg hier het laatste nieuws rondom de Turkse aardbeving

'De tragische gebeurtenissen in het zuiden van Turkije zorgt voor alleen maar meer onzekerheid, vlak voor de cruciale verkiezingen die in mei zullen worden gehouden', aldus FX-analist Piotr Matys van In Touch Capital Markets.

Ruim 1.400 doden

De aardbeving en daaropvolgende naschokken hebben tot nu toe ruim 1.400 doden en enkele duizenden gewonden veroorzaakt, maar de verwachting is dat dat aantal aanzienlijk zal stijgen. De eerste aardbeving had een kracht van 7.8 op de schaal van Richter, met een naschok van 6.7.

Lees ook | 'Mogelijk tienduizenden doden door aardbeving Turkije en Syrië'

Borsa Istanbul (de beurs in Istanbul, red.) heeft een tijdelijke transactiestop ingelast voor bedrijven die in het getroffen gebied gevestigd zijn, maar heeft gedurende de dag meer namen toegevoegd. Rob Govers, geofysicus verbonden aan de Universiteit Utrecht, verwacht dat de economische impact enorm zal zijn. 'Een beving als deze is, zeker in dit gebied, nog niet eerder voorgekomen', zegt hij. 'De verwachting is dat hier tienduizenden mensen bij overleden zijn of nog komen te overlijden. De economische impact zal in de miljarden lopen.'

Ondernemers

Zo ook voor Turkse ondernemers, zo denkt voorzitter Ethem Emre van de stichting Kamer van Koophandel Nederland en Turkije. Hij stelt dat het getroffen gebied zeer belangrijk is voor de economie van Turkije. 'Steden als Gaziantep en Adana zijn flink geraakt, en dat zijn belangrijke economische steden in de regio', zegt hij. 'Dat gaat gegarandeerd invloed hebben op de lokale markten en de export.'

Hij benadrukt dat de exacte schade nog niet vast te stellen is, daarvoor is het te vroeg. 'Maar er is ook sprake van schade aan de economische infrastructuur', vervolgt hij. 'Dat zal de komende dagen duidelijk worden.'

Emre stelt dat bedrijven in Turkije momenteel ook niet zozeer bezig zijn met de staat van hun bedrijf, maar juist met hun naasten. In een later stadium wil hij met zijn stichting kleine mkb'ers in Turkije vanuit Nederland ondersteunen. 'We gaan kijken wat we voor diegenen kunnen doen die geen verzekering hebben', zegt hij. 'Er zal heus steun komen vanuit de Turkse staat, maar de schade is dusdanig groot dat alle internationale steun welkom is.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen