Internationaal7 feb '23 07:46Aangepast op 7 feb '23 10:12

Hongkong begint massaproces tegen oppositie

Auteur: Mark van Harreveld

In Hongkong is het massaproces gestart tegen 47 mensen die zijn aangeklaagd voor het overtreden van de omstreden veiligheidswet. Onder hen prominente voorvechters van de democratie zoals Joshua Wong en Benny Tai. 'De ceo (John Lee, red.) van Hongkong heeft persoonlijk drie rechters aangesteld om dit proces te leiden', zegt voorzitter Kathleen Ferrier van de Nederlandse Unesco Commissie.

De politie van Hong Kong bewaakt het gerechtsgebouw. Het proces gaat om het houden van onofficiële voorverkiezingen in maart 2020, daarmee koos de prodemocratische beweging kandidaten voor de regionale parlementsverkiezingen. De verdachten zijn opgepakt in het kader van de omstreden veiligheidswet.
De politie van Hong Kong bewaakt het gerechtsgebouw. Het proces gaat om het houden van onofficiële voorverkiezingen in maart 2020, daarmee koos de prodemocratische beweging kandidaten voor de regionale parlementsverkiezingen. De verdachten zijn opgepakt in het kader van de omstreden veiligheidswet. (ANP / AFP / Peter Parks)

Het proces gaat om het houden van onofficiële voorverkiezingen in maart 2020, daarmee koos de prodemocratische beweging kandidaten voor de regionale parlementsverkiezingen. De verdachten zijn opgepakt in het kader van de omstreden veiligheidswet.

Staatsondermijnend

'Op grond van die wet wordt bijna alles wat je doet aan activisme geduid als staatsondermijnend. Contact met het buitenland is al reden om je op te pakken. In het geval van deze mensen; die hadden in juli 2020 voorverkiezingen georganiseerd. Dat is niet raar, dat is om te kijken hoe je democratische krachten bij verkiezingen zou kunnen verenigen om het democratische geluid te versterken.'

Lees ook | Hong Kong wil grenzen met China heropenen

Aanklagers noemen de voorverkiezingen een complot om de regering te ondermijnen en de controle over het parlement over te nemen met 'wederzijdse vernietiging' als doel. Zestien verdachten ontkennen schuldig te zijn aan samenzwering tot staatsondermijnende activiteiten. Dat zijn onder anderen journalist Gwyneth Ho, activist Owen Chow en vakbondsleider Winnie Yu. Wong, Tai en tientallen anderen hebben daarentegen wel schuld bekend.

Levenslang

De vonnissen worden over negentig dagen verwacht, de verdachten kunnen levenslang krijgen. 'Zowel Wong als Tai is al tot celstraffen veroordeeld in zaken die gelinkt zijn aan hun strijd voor democratie. Ik ken ze persoonlijk, ze zitten al twee jaar vast. Ze lopen het gevaar om levenslang vastgezet te worden - Wong is nog geen dertig jaar.'

'Met de berechting van hen wil China laten zien dat ze niets accepteren dat tegen het gezag in gaat.'

De protesten in Hongkong begonnen in maart 2019 en leidden soms tot gewelddadige confrontaties met de veiligheidsdiensten. Ze werden in de zomer van 2020 door Beijing neergeslagen met de veiligheidswet die onder meer het streven naar afscheiding, buitenlandse inmenging en staatsondermijnende activiteiten verbiedt. De rechtszaak van maandag is de grootste tegen activisten sinds de invoering van de door het Westen bekritiseerde wet.

Lees ook | Bijna zes jaar cel voor Hong Kongse ondernemer en activist Lai


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen