Internationaal7 feb '23 21:50Aangepast op 8 feb '23 05:51

Liveblog | Ruim 8.100 doden na bevingen; 'Dodental kan verachtvoudigen'

Auteur: BNR Webredactie

Een dag nadat Turkije en Syrië getroffen zijn door twee zware aardbevingen is het dodental opgelopen tot 5.000. De hulp is op gang gekomen, maar zware regen en sneeuw bemoeilijken het reddingswerk. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO kan het aantal slachtoffers nog verachtvoudigen.

In de Turkse stad Hatay is de verwoesting als gevolg van de aardbevingen enorm.
In de Turkse stad Hatay is de verwoesting als gevolg van de aardbevingen enorm. (ANP / Abaca Press)

Nederlands reddingsteam heeft basiskamp in rampgebied opgezet

20:36 | Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR heeft zijn basiskamp opgezet vlak bij de Turkse stad Hatay, meldt Defensie. Dat dient de komende dagen als uitvalsbasis voor de 65 personen en acht hulphonden. Verkenners brengen in kaart waar het team kan helpen. Volgens Defensie is op luchtbeelden van Hatay te zien dat complete appartementencomplexen zijn ingestort.

Het basiskamp fungeert als slaapplek voor de hulpverleners en de honden. Ook staan er een medische tent en een commandotent om de reddingsoperatie aan te sturen.

USAR vertrok maandagavond vanaf vliegveld Eindhoven naar de Turkse stad Adana. Het team bestaat uit medewerkers van de politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie die hiervoor speciaal zijn getraind. De vier reddingsgroepen werken 24 uur per dag, zeven dagen in de week in wisselende diensten. In de regio Hatay zitten meerdere reddingsteams uit verschillende landen.

Het zuidoosten van Turkije kreeg maandagochtend vroeg te maken met een beving met een kracht van 7.8. Het epicentrum lag 26 kilometer ten noordwesten van de stad Gaziantep, niet ver van de grens met Syrië. Later maandagochtend vond een tweede aardbeving plaats. Het dodental is inmiddels opgelopen tot meer dan 7000.

Ook Zweden stuurt hulp naar Turkije

19:36 | Turkije, dat dwarsligt bij de Zweedse toetreding tot de NAVO, krijgt aardbevingshulp van Zweden. Ook de Finnen, die eveneens NAVO-lid willen worden, gaan helpen in het rampgebied.

Ruim twintig NAVO-lidstaten en partners zoals Finland en Zweden sturen meer dan 1400 reddingswerkers naar Turkije 'in solidariteit met het Turkse volk', meldt het bondgenootschap.

Het Turkse regime in Ankara zegt een Zweeds lidmaatschap niet te zien zitten. Het vindt dat Stockholm Koerdische terroristen in Zweden toelaat en die Koerden zouden de Turkse veiligheid bedreigen

Turkse overheid: brand in terminal haven Iskenderun geblust

18:23 | De brand in de haven van Iskenderun in Turkije is geblust. Dat meldt het Turkse ministerie van Defensie. Dinsdag stonden honderden containers in brand in de nasleep van de aardbevingen. Verschillende rederijen hadden als gevolg daarvan hun werkzaamheden in de haven stilgelegd. Onder hen de Deense vrachtvervoerder Maersk, ‘s werelds grootste containerrederij.

De brand was uitgebroken tussen de containers in de terminal van de haven, meldde Maersk eerder. De vrachtvervoerder probeerde een inschatting te maken van de schade aan de lading, maar dat was door de brand niet mogelijk

Volgens Maersk zouden de logistieke infrastructuur en transportroutes in het aardbevingsgebied 'aanzienlijke schade' hebben opgelopen. De haven van Iskenderun ligt in dit gebied. Door de schade is Maersk van plan schepen naar andere havens om te leiden. De activiteiten in Iskenderun zijn daarom tot nader orde volledig stopgezet, aldus de containervervoerder.

De omgeving rond de stad Gaziantep werd in de vroege maandagochtend getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.8. Duizenden mensen kwamen daarbij en bij meerdere naschokken in Turkije en Syrië om. Later volgde nog een aardbeving in het zuidoosten van Turkije. Iskenderun ligt op ruim 100 kilometer van Gaziantep.

Turkije stuurt bijna 30.000 reddingswerkers naar bevingsgebied

17:55 | Volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Süleyman Soylu, zijn al 28.000 reddingswerkers vertrokken naar de provincies die werden getroffen door de aardbevingen. Zij moeten helpen bij het speuren naar overlevenden. 18.000 van hen zijn gendarmes, te vergelijken met de Koninklijke Marechaussee, en de andere 10.000 zijn politieagenten.

Het is moeilijk werken in de getroffen gebieden. Het gaat om een enorm gebied, van 300 bij 450 kilometer, waar 13,5 miljoen mensen wonen. Ook de weersomstandigheden, met regen en sneeuw, spelen de reddingsactie parten.

Oekraïne stuurt hulpverleners naar aardbevingsgebied Turkije

17:07 | Oekraïne, zelf afhankelijk van buitenlandse steun in de strijd tegen de Russen, stuurt hulpverleners naar het aardbevingsgebied in Turkije. Het gaat om een negentigtal reddingswerkers, onder wie piloten.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski had de hulp al snel na de ramp aangekondigd. Oekraïne staat 'in deze moeilijke tijd dicht bij de Turkse mensen', zei hij op Twitter.

Turkije werpt zich in de oorlog tussen agressor Rusland en Oekraïne geregeld op als bemiddelaar.

'Koude weer maakt overlevingskans kleiner'

16:48 | Nederlandse reddingswerkers proberen in het rampgebied in Turkije overlevenden te vinden na de zware aardbeving van gisteren. Volgens officiële cijfers zijn inmiddels ruim 5000 mensen omgekomen bij de ramp, verwacht wordt dat dit aantal nog zal oplopen. Het slechte, koude, weer maakt de overlevingskans voor mensen onder puin alleen maar kleiner.

BNR sprak met Jop Heinen, een van de USAR-leden die in de Turkse provincie Hatay een basiskamp zullen gaan opzetten. Hatay ligt ten zuiden van het epicentrum, niet ver van de grens met Syrië en is zeer zwaar getroffen. 'Een deel van het team zet het kamp op, vanuit hier proberen we ons werk te doen.'

Turks havengebied beschadigd, Maersk laat schepen omvaren

14:31 | In de zuidelijk gelegen Turkse haven van Iskenderun heeft de aardbeving voor dusdanige schade gezorgd bij de aanwezige infrastructuur dat alle activiteiten per direct zijn stopgezet. Dat zei containerbedrijf Maersk vandaag. Wanneer de haven weer volledig operationeel is, is onbekend.

'Gezien de situatie in Iskenderun hebben we besloten om de bestemmingen van onze schepen aan te passen, zowel voor aankomende schepen als voor vertrekkende schepen', luidt een verklaring.

Scholen in Turks aardbevingsgebied twee weken dicht

14:21 | Het onderwijs in het rampgebied in Turkije wordt zeker niet hervat voor 20 februari. Dat meldt de Turkse televisiezender TVNET. Veel scholen hebben schade opgelopen door de aardbevingen. Eerder werd al bekend dat de scholen in het hele land een week dicht zouden blijven.

Turkije is deze week in nationale rouw. In het aardbevingsgebied is ook voor drie maanden de noodtoestand afgekondigd.

Seismologisch instituut telt tientallen naschokken in Turkije

14:14 | Het Amerikaans seismologisch instituut USGS noteerde sinds de eerste verwoestende aardbeving in Zuid-Turkije maandagnacht al zeker tachtig naschokken met een kracht van 4.5 of hoger. Dat blijkt uit openbare cijfers van het instituut.

Na de aardbeving met een kracht van 7.8 maandagnacht, werd het zuiden van Turkije maandagmiddag rond 13.30 uur lokale tijd opgeschrikt door een aardbeving van 7.5. In totaal werden er maandag zo'n zeventig naschokken gemeten met een magnitude van 4.5 of hoger.

Ook dinsdag vinden er in de regio nog geregeld krachtige naschokken plaats. Sinds het verstrijken van middernacht in Turkije telde het USGS er tot nu toe dertien, waarvan vier met een kracht van 5 of hoger.

Overigens vinden er naast zwaardere naschokken ook talloze lichtere naschokken plaats. De Turkse rampendienst AFAD spreekt van in totaal meer dan driehonderd naschokken.

Maandag waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al voor het gevaar van naschokken in de regio. Tijdens naschokken kunnen eerder beschadigde gebouwen alsnog instorten.

UNESCO: oude stad Aleppo en Turks fort beschadigd door aardbeving

14:13 | Twee plaatsen in Turkije en Syrië die door UNESCO aangemerkt zijn als werelderfgoed, zijn beschadigd door de verwoestende aardbevingen die daar maandag plaatsvonden. Dat blijkt uit verkennend onderzoek van de VN-organisatie. UNESCO staat klaar om hulp te bieden, zegt directeur-generaal Audrey Azoulay.

Het gaat om de oude stad van Aleppo in Syrië en het fort van Diyarbakir in Turkije. Volgens UNESCO lopen nog minstens drie andere plaatsen die op de werelderfgoedlijst staan risico om schade op te lopen als gevolg van de aardbevingen.

UNESCO maakt zich met name zorgen om Aleppo, dat sinds 2013 bedreigd werelderfgoed is vanwege de oorlog in Syrië. 'De citadel is aanzienlijk beschadigd. De westelijke toren van de oude stad is ingestort, en meerdere gebouwen zijn verzwakt', aldus UNESCO. Voor de oorlog was Aleppo het commercieel centrum van Syrië.

Bij het fort van Diyarbakir zijn volgens UNESCO verschillende gebouwen ingestort. Het fort en de omliggende Hevsel-tuinen zijn al sinds de Hellenistische tijd een belangrijk centrum.

Ook het Turkse werelderfgoed van Göbekli Tepe, de berg Nemrut en Arslantepe zijn mogelijk beschadigd volgens UNESCO. In Göbleki Tepe zijn onder meer de resten van circa 11.500 jaar oude bouwsels met versierde pilaren blootgelegd. Nemrut staat bekend om de enorme beelden die er te vinden zijn, en Arslantepe is een belangrijke archeologisch vindplaats bij Malatya, een stad die zwaar is getroffen door de bevingen.

UNESCO is bezig experts te mobiliseren om de schade verder in kaart te brengen. Het doel is om het werelderfgoed in gevaar zo snel mogelijk veilig te stellen en te stabiliseren.

Duitsland wil Russische druk op Syrië voor hulp na aardbevingen

13:46 | De Duitse buitenlandminister Annalena Baerbock wil dat onder meer Rusland druk op Syrië uitvoert zodat humanitaire hulp het door aardbevingen getroffen land kan bereiken. De hulp aan de duizenden slachtoffers moet volgens haar snel en zonder extra obstakels geleverd worden.

'Het is belangrijk dat de wapens nu opzij worden gelegd en alle inspanningen in de regio gericht zijn op humanitaire hulp en het zoeken en beschermen van slachtoffers', aldus Baerbock. De Syrische president Bashar al-Assad wordt in de burgeroorlog, die in maart 2011 uitbrak, gesteund door Rusland. Turkije staat aan de kant van enkele milities van de Syrische oppositie.

De al bestaande humanitaire hulp aan het door oorlog verscheurde Syrië wordt geleverd via internationale ngo's. Baerbock zegt dat Duitsland extra miljoenen euro's zal verstrekken aan Malteser International en ook andere ngo's in Syrië van financiële steun wil voorzien.

In Duitsland is de Turkse gemeenschap, de grootste buiten Turkije, begonnen met het inzamelen van geld en spullen voor de vele slachtoffers van de aardbevingen. Dat gebeurt onder meer in Berlijn, Frankfurt en München. In het land wonen ongeveer 2,3 miljoen mensen van Turkse afkomst.

Brussel: geen verzoek om hulp van Syrië gehad na aardbeving

13:39 | De Europese Commissie heeft geen verzoek van Syrië ontvangen om Europese reddingsteams naar de door de aardbevingen getroffen gebieden te sturen. Daardoor kan de EU niet het zogeheten, door Brussel gefinancierde, Europese mechanisme voor civiele bescherming (rescEU) inzetten voor Syrië, aldus een commissiewoordvoerder. Hij wees erop dat 'elk land ter wereld', niet alleen EU-lidstaten, rescEU kan activeren, maar dat heeft Syrië niet gedaan.

Volgens de commissie kunnen EU-teams niet zomaar zonder toestemming van een regering naar een land komen. 'We moeten verzekerd zijn dat de teams veilig kunnen werken. Als een verzoek komt, kunnen we direct in actie komen', aldus de woordvoerder. De commissie werkt wel ter plaatse samen 'met de humanitaire partners' en co-financiert zoek- en reddingsoperaties en de distributie van bijvoorbeeld water en dekens. 'We overwegen alle haalbare opties om extra middelen in Syrië in te zetten ter ondersteuning van de getroffen bevolking.'

In Syrië brak twaalf jaar geleden een burgeroorlog uit die het land heeft verscheurd en in een humanitaire en economische crisis heeft gestort. Hulpverleners in het door rebellen bezette noordwesten hebben zeker 792 doden geteld. De overheid maakt melding van minstens 812 doden in het gebied waar ze de controle heeft.

Syrische Rode Kruis vraagt EU om opheffen sancties

13:25 | Het hoofd van de Syrische Rode Halve Maan, dat onderdeel is van het internationale Rode Kruis, vraagt de EU om de strafmaatregelen tegen het Syrische regime op te heffen. De sancties bemoeilijken volgens hem de hulp aan Syrië na de aardbeving van maandagochtend.

Volgens Khaled Hboubati is er dringend behoefte aan zwaar materieel zoals graafmachines, ambulances en brandweerwagens, om hulp te verlenen en de schade van de beving op te ruimen. 'De vrijwilligers staan klaar', zegt hij, 'maar ze hebben geen materieel'. In totaal zouden er 3000 vrijwilligers van de Rode Halve Maan paraat staan.

Het epicentrum van de aardbeving lag in buurland Turkije, maar ook in Syrië werden al zeker 1600 doden en 3600 gewonden geteld. Er is schade in zowel de delen van het land die onder de controle van president Bashar al-Assad staan, als in de delen die door rebellen worden bezet.

Sinds de Syrische president al-Assad in 2011 burgerprotesten hardhandig heeft neergeslagen, gelden er verregaande westerse sancties tegen zijn regime. In de oorlog die uit de protesten voortvloeide kwamen al zeker een half miljoen mensen om het leven. De helft van de inwoners van het land is op de vlucht geslagen.

Turkije kondigt noodtoestand af

13:00 | De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag. Door de bevingen zijn in het land zeker 3549 mensen om het leven gekomen.

Grote brand in Turkse haven na aardbevingen

12:30 | In de haven van de Turkse stad Iskenderun woekert een grote brand na de zware aardbevingen van maandag. De brandweer is druk bezig met het blussen van het vuur en ook een schip van de kustwacht is ingezet om de vlammen onder controle te krijgen.

Het is niet duidelijk hoe de brand precies is ontstaan. Volgens Turkse media begon het vuur op maandag. Op beelden is te zien dat veel containers in de haven zijn omgevallen en in brand staan. Boven de haven is een dikke donkere rookwolk ontstaan.

De Turkse autoriteiten melden maandagochtend al snel na de eerste bevingen dat de haven beschadigd was geraakt en daarom voorlopig dicht zou blijven. Iskenderun ligt in het zuidoosten van Turkije en in de hoek van de Middellandse Zee, op zo'n 100 kilometer van het epicentrum. In de havenstad is ook een deel van een ziekenhuis ingestort.

Turkse Nederlanders zamelen massaal hulpgoederen in

12:00 | Op diverse plekken in het land zamelen Turkse organisaties spullen en geld in voor de getroffenen van de zware aardbevingen in Turkije. Zo kwamen er al honderden mensen naar de Turks Islamitische Culturele Stichting Den Haag. Voorzitter Tahsin Çetinkaya verwacht de komende dagen zeven vrachtwagens vol met onder meer dekens en kleding naar het rampgebied te kunnen sturen.

De eerste twee vrachtwagens zijn al gevuld. Volgens Çetinkaya melden chauffeurs zich vrijwillig om de spullen naar Turkije te brengen. Hij verwacht dat ze er zo'n vier tot vijf dagen over doen om in het getroffen gebied te komen. 'We hebben hierover contact met de overheid en de gemeenten in het aardbevingsgebied', aldus de voorzitter.

Ook UID Nederland, een Turkse non-gouvernementele lobbyorganisatie, is een inzamelingsactie gestart. Vanuit plaatsen als Deventer, Apeldoorn en Zutphen worden ingezamelde artikelen naar een centrale locatie in Arnhem gebracht. UID laat wagens rondrijden om spullen op te halen bij mensen die zelf geen vervoer hebben. Met name aan luiers en dekens is veel behoefte volgens Rauf Çiçek, want degenen die dakloos zijn geworden hebben het erg koud. In het weekeinde vertrekken vrachtwagens naar de getroffen gebieden.

Çiçek wijst erop dat er ook erg veel behoefte is aan geld. Veel mensen laten een donatie achter in een moskee of een theehuis, zegt hij. UID Nederland heeft ook inzamellocaties in Eindhoven, Haarlem en Zaandam.

De Turkse Arbeidersvereniging in Nederland HTIB zamelt samen met andere organisaties eveneens geld en spullen in. Volgens voorzitter Mustafa Ayranci is er al 30.000 euro binnengekomen. De organisatie heeft de burgemeester van de Turkse stad Adana gevraagd om een opslagruimte, waar vandaan alle ingezamelde spullen kunnen worden verdeeld in het aardbevingsgebied.

Veel Turkse Nederlanders hebben familie in de getroffen regio. De zorgen zijn groot over hoe hun naasten eraan toe zijn, vertelt Çetinkaya. 'Ik ken zeker vier of vijf mensen die al het vliegtuig hebben gepakt naar Turkije om te kijken wat ze kunnen doen.' Ze vliegen volgens hem naar onder meer Istanbul, Izmir of Antalya en reizen vanaf daar verder met bussen of auto's.

De voorzitter hoort ook van Turkse Nederlanders met een huis in Turkije dat ze hun woning beschikbaar stellen voor getroffenen van de aardbevingen.

Mogelijk 23 miljoen mensen getroffen

11:39 | Mogelijk zijn meer dan 23 miljoen inwoners van Turkije en Syrië getroffen door de zware aardbevingen van maandag, schat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Onder hen zijn ongeveer 5 miljoen kwetsbaren en 1,4 miljoen kinderen.

Turkije heeft volgens een hoge WHO-functionaris een sterk vermogen om op de crisis te reageren, in tegenstelling tot Syrië. Zij zegt dat vooral Syrië op de korte en middellange termijn hulp nodig heeft. Beide landen krijgen van de internationale gemeenschap hulp aangeboden. Ook de WHO levert hulp.

Hulp aan grensgebied Syrië gestopt

10:55 | De hulp van de Verenigde Naties aan het grensgebied van Syrië met Turkije is stopgezet. Door schade aan de wegen en 'andere logistieke problemen' is er tijdelijk geen hulp mogelijk, zo zegt de VN. 'Sommige wegen zijn kapot en sommige zijn onbegaanbaar. (...). We hebben nog geen duidelijk beeld wanneer we de hulp kunnen hervatten.'

'Lastig om voor dit soort schokken te bouwen'

10:40 | De aardbeving in Turkije heeft enorme schade aangericht aan gebouwen. Duizenden zijn verwoest, veel gebouwen zijn instabiel en door naschokken dreigen die in te storten. Huizen bouwen voor zulke rampen is niet zo makkelijk zegt Eefje Hendriks, expert Rampbestendig Bouwen van de Universiteit Twente.

'Het is heel lastig om voor deze schokken een gebouw te construeren, het gaat echt om aardschokken waarbij enorme hoeveelheden energie vrijkomen. Sinds 1939 zijn die schokken niet zo groot geweest in Turkije, sommige gebouwen overleven inderdaad dit soort aardbevingen, en dan met name gebouwen met kritische functies.'

Enkele Nederlanders vermist

10:30 | In het aardbevingsgebied zijn er zes Nederlanders vermist, zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Tot zover bekend zijn er geen Nederlandse dodelijke of gewonde slachtoffers als gevolg van de aardbevingen, stelt het ministerie.

Dodental boven 5000

10:20 | De Turkse vicepresident Fuat Oktay meldt dat er in Turkije al meer dan 2400 mensen zijn omgekomen door de aardbevingen die het land hebben getroffen. Met het dodental in Syrië komt het totale aantal dodelijke slachtoffers daardoor uit op meer dan 5000, zo meldt Reuters.

Verwacht wordt dat er nog meer slachtoffers bijkomen. Volgens Oktay maken de weersomstandigheden reddingspogingen moeilijk. De WHO stelde eerder dat het dodental nog kan verachtvoudigen.

Nederlands reddingsteam met trucks op weg naar rampgebied Turkije

09:20 | Het Nederlandse Urban Search And Rescue Team (USAR) is vanuit het Turkse Adana vertrokken naar het gebied dat is getroffen door zware aardbevingen. Met drie vrachtwagens en vier touringcars reizen ze naar de regio Hatay, het zuidoosten van Turkije. De weersomstandigheden zijn vooralsnog goed, meldt het zoek- en reddingsteam.

Eerder liet Jop Heinen, een van de teamleden ter plaatse weten, dat ze hopen over enkele uren aan de slag te kunnen. 'Het is moeilijk te zeggen wanneer we precies beginnen. Dit hangt bijvoorbeeld ook af van de omstandigheden op de weg.'

Het grootste gedeelte van het team landde maandagavond al in Adana. Dinsdagochtend kwam ook een vrachtvliegtuig aan met daarin materieel dat gebruikt wordt bij reddingsoperaties. Het betreft onder meer gereedschap om door gewapend beton te boren, microfoons om mensen te zoeken onder puinbergen en materiaal om van grote hoogte te kunnen afdalen. Ook heeft het team een eigen tentenkamp, eten, drinkwater en toiletten mee.

Het reddingsteam bestaat uit 65 mensen van de politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie en acht reddingshonden. USAR wordt zowel in binnen- als buitenland ingezet bij rampen of ongevallen waarbij mensen ingesloten of bedolven zijn. Rond de 150 mannen en vrouwen zijn hiervoor getraind en voorzien van de juiste inentingen. Binnen twee uur moet een team paraat kunnen staan. Nederland is een van de weinige landen ter wereld dat een dergelijk team kan inzetten bij grote rampen.De sfeer in het team is goed, zegt Heinen dinsdagochtend. 'Vannacht hebben we nog een paar uurtjes rust kunnen pakken op het vliegveld, in afwachting van het materieel dat nog onderweg was. We zijn blij dat het team compleet is en dat de spullen er zijn.'

Dodental in aardbevingsgebied Syrië opgelopen tot boven 1600

09:15 | Het dodental in het aardbevingsgebied in Syrië is opgelopen tot boven de 1600. De overheid maakt melding van zeker 812 doden, aldus staatspersbureau SANA, en hulpverleners in het door rebellen bezette noordwesten hebben zeker 792 doden geteld.

Door de aardbevingen van maandag zijn meer dan 3600 gewonden gevallen. Van die meldingen komen er meer dan 1400 uit het gebied waar de Syrische overheid de controle heeft. In de gebieden waar rebellen het voor het zeggen hebben, zijn volgens hulporganisatie Witte Helmen 2200 mensen gewond geraakt.

Turkse minister: 13,5 miljoen burgers geraakt door aardbevingen

09:10 | Tien Turkse provincies en 13,5 miljoen burgers zijn direct getroffen door de aardbevingen. Dat melden Turkse media op basis van de Turkse minister voor milieu en verstedelijking, Murat Kurum. Hij bezocht dinsdagochtend de zwaar getroffen stad Gaziantep.

De minister noemde de aardbeving de grootste ramp voor het land in de afgelopen eeuw, sinds de beving die het land in 1939 trof. Hulpverlening wordt bemoeilijkt door winters weer en naschokken. Daar zijn er tot nu toe al zo'n 285 van waargenomen. Dinsdagochtend werd nog een aardbeving met een kracht van 5.7 gemeld door het Europees-Mediterraan Seismologisch Centrum (EMSC).

Ook tweede vlucht van Nederlands reddingsteam geland in Turkije

07:30 | Ook de tweede vlucht van het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is geland in het Turkse Adana. Het gaat om een vrachtvliegtuig met daarin materieel dat gebruikt wordt bij reddingsoperaties. De bedoeling is dat het team gaat helpen bij reddingsoperaties in het door aardbevingen getroffen Turkije.

Het vliegtuig bracht materieel met een totaalgewicht van 15 ton. Het betreft onder meer gereedschap om door gewapend beton te boren, microfoons om mensen te zoeken onder puinbergen en materiaal om van grote hoogte te kunnen afdalen, lichtte een woordvoerder eerder al toe. Ook neemt het team een eigen tentenkamp, eten, drinkwater en toiletten mee.

Eerder al landde het zoek- en reddingsteam. 65 mensen en acht reddingshonden gaan hulp verlenen. In het team zitten mensen van de politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie. USAR wordt zowel in binnen- als buitenland ingezet bij rampen of ongevallen waarbij mensen ingesloten of bedolven zijn. Rond de 150 mannen en vrouwen zijn hiervoor getraind en voorzien van de juiste inentingen. Binnen twee uur moet er een team paraat kunnen staan. Nederland is een van de weinige landen ter wereld dat een dergelijk team kan inzetten bij grote rampen.

De nachtelijke aardbeving in de buurt van de stad Gaziantep had een kracht van 7.8, waarna nog naschokken volgden, waaronder een van 7.5. De verwachting is dat het dodental de komende tijd nog verder zal oplopen. Het slechte weer in het rampgebied bemoeilijkt het werk van de reddingswerkers.

Reddingsteams van overal ter wereld onderweg naar rampgebied

06:30 | Vanuit alle delen van de wereld zijn reddingswerkers of hulpgoederen onderweg naar de regio in Turkije en Syrië waar al duizenden mensen zijn overleden na de zware aardbevingen maandag. Volgens de Turkse krant Sabah zijn vanaf de luchthaven van Istanbul dinsdagochtend 13.000 reddingswerkers en vrijwilligers vertrokken richting de Turkse provincie Hatay.

Op beelden op sociale media zijn grote groepen mensen op de luchthaven van Istanbul te zien. Het zou gaan om deels vrijwillige hulpverleners die volgens de gouverneur op weg zijn naar de provincie Hatay.

Intussen groeit de lijst landen die steun toezegt in de vorm van financiële hulp of reddingsteams. Op beelden is te zien hoe reddingswerkers en speurhonden vanuit bijvoorbeeld Griekenland, Hongarije, Zwitserland, Mexico en Duitsland onderweg zijn naar Turkije. Ook vanuit de stad Los Angeles en landen als Zuid-Korea en Japan zijn reddingswerkers onderweg.

De Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en tientallen andere landen hadden Turkije maandag al beloofd hulp te sturen. Een Nederlands reddingsteam, bestaande uit 65 mensen en acht reddingshonden, is maandagavond al geland in het Turkse Adana.

Australië, Nieuw-Zeeland en China leveren een financiële bijdrage van respectievelijk 6,5 miljoen, 1 miljoen en 5,5 miljoen euro. In Syrië zijn dinsdagochtend vroeg hulptoestellen met voeding, medische voorzieningen en dekens aangekomen uit Iran en Irak. Iran heeft Syrië ook humanitaire hulp beloofd.

Nederlands reddingsteam aangekomen in Turkije

06:20 | Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is aangekomen in Turkije. Na de zware aardbeving heeft het land hulp gevraagd. Vanuit Nederland zijn 65 mensen en acht reddingshonden op pad om reddingswerk te verrichten. 'We zijn bijna compleet en dan gaan we het getroffen gebied in', zegt woordvoerder Jop Heinen van het USAR team tegen BNR.

Opnieuw zware naschok in Turkije

05:50 | Vanochtend is Turkije opnieuw opgeschrikt door een zware naschok met volgens het Europees-Mediterraan Seismologisch Centrum (EMSC) een kracht van 5.3. Sinds de zware bevingen maandag met een kracht van 7.8 en 7.5 volgden ruim honderd naschokken. Maandagavond was er ook al een beving met een kracht van 5.3.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde maandag voor het gevaar van de naschokken. Die kunnen beschadigde gebouwen doen instorten.

Zware regen en sneeuw bemoeilijken reddingsoperatie rampgebied

04:50 | Reddingswerkers die zoeken naar overlevenden in het zuidoosten van Turkije na de verwoestende aardbevingen maandagochtend, kampen in de nacht van maandag op dinsdag met moeilijke weersomstandigheden. Volgens een verslaggever van de BBC in de Turkse stad Osmaniye, niet ver van het epicentrum, ging de zoek- en reddingsoperatie er 's nachts ondanks de stromende regen door.

De Britse omroep meldt dat er in de stad geen elektriciteit is. Op beelden is te zien hoe een familie, ondanks temperaturen onder het vriespunt, de nacht op straat doorbrengt. Vanwege de kans op zware naschokken zijn mensen volgens de BBC-verslaggever te bang om in een gebouw te slapen. Er zijn volgens buitenlandse media in Syrië en Turkije duizenden mensen die om deze reden in auto's of buiten slapen.

De komende dagen wordt in het rampgebied naast meer regenval ook sneeuw verwacht, schrijft The New York Times op basis van Turkse weerbureaus. De temperatuur blijft rond de zwaar getroffen Turkse stad Gaziantep 's nachts onder het nulpunt.

WHO: dodental aardbevingen kan nog verachtvoudigen

02:25 | De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest dat het dodental na de aardbevingen in Turkije en Syrië in de komende weken kan verachtvoudigen. Catherine Smallwood, namens de WHO betrokken bij noodsituaties in Europa, zei dat tegen persbureau AFP toen het dodental in beide landen op 2600 stond. Ze sluit niet uit dat het dodental op kan lopen tot voorbij 20.000.

'Helaas is dit wat we vaak zien bij aardbevingen; na de eerste berichten stijgt het aantal doden en gewonden in de week die volgt significant', aldus Smallwood. 'Ook is er een kans op verdere instortingen van beschadigde gebouwen.' Gisteren zei de WHO ook al dat het dodental 'aanzienlijk' zou kunnen stijgen.

Biden belooft Erdogan in telefoongesprek 'alle denkbare hulp'

00:25 | De Amerikaanse president Joe Biden belooft zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan 'alle hulp' te sturen die nodig is om te herstellen van de verwoestende aardbevingen'. De twee leiders spraken elkaar maandagavond (Nederlandse tijd) telefonisch.

'Biden bevestigde in dat gesprek de bereidheid van de Verenigde Staten om alle hulp te bieden aan onze NAVO-bondgenoot Turkije', liet het Witte Huis in een verklaring weten. Eerder op de dag zei Biden op Twitter al 'diep bedroefd' te zijn over 'het verlies aan mensenlevens en de verwoesting veroorzaakt door de aardbeving in Turkije en Syrië'.

Volgens de verklaring van het Witte Huis worden Amerikaanse teams spoedig ingezet om Turkse zoek- en reddingsteams te ondersteunen. Vanuit Nederland is zo'n team van 65 mensen en 8 reddingshonden al geland in het Turkse Adana om te helpen zoeken naar overlevenden van de aardbevingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen