Internationaal7 feb '23 13:15Aangepast op 9 feb '23 09:03

Kiev: 1000 Russen gedood in 24 uur

Auteur: Mark van Harreveld

De Oekraïense strijdkrachten claimen de afgelopen 24 uur 1030 Russische militairen te hebben gedood. Volgens Kiev was dit het dodelijkste etmaal voor de Russische troepen tot nu toe. In totaal zou het Oekraïense leger nu 133.190 Russen hebben omgebracht.

Tevens meldt het Oekraïense leger dat het in de afgelopen twee dagen 25 Russische tanks heeft vernietigd. De Oekraïense cijfers niet door Rusland bevestigd. Weliswaar ontkent Moskou dat de Russische verliezen groot zijn, het brengt nauwelijks cijfers naar buiten over omgekomen militairen.

De Oekraiense artillerie neemt Russische stellingen nabij Bachmoet onder vuur. De Oekraïense strijdkrachten claimen de afgelopen 24 uur 1030 Russische militairen te hebben gedood.
De Oekraiense artillerie neemt Russische stellingen nabij Bachmoet onder vuur. De Oekraïense strijdkrachten claimen de afgelopen 24 uur 1030 Russische militairen te hebben gedood. (ANP / SIPA USA / Madeleine Kelly)

Er wordt zwaar gevochten in de Oekraïense regio Donetsk, er worden meerdere aanvallen door Russische troepen gemeld. Het Russische ministerie van Defensie claimt dat zijn strijdkrachten recentelijk Oekraïense troepen hebben verslagen bij een nederzetting ten noorden van Bachmoet, een stadje waar al maandenlang hevig om wordt gevochten.

Lees ook | Oekraïne wil F-16's, maar krijgt een 'nee' van de Verenigde Staten

Intussen waarschuwt de Oekraïense gouverneur van de grotendeels door de Russen bezette regio Loehansk dat Rusland tienduizenden nieuwe militairen en huurlingen naar het oosten van Oekraïne stuurt in de aanloop naar het grote offensief. Dat zou mogelijk volgende week al kunnen beginnen.

Meer over de ontwikkelingen in Oost-Europa? Beluister BNR Perestrojkast

Russische reserves

'We zien dat er steeds meer Russische reserves in onze richting worden ingezet, we zien dat er meer materieel wordt aangevoerd', zei gouverneur Serhiy Haidai op de Oekraïense televisie. 'Ze brengen munitie mee die anders wordt gebruikt dan voorheen - het is niet meer 24 uur per dag beschieten. Ze beginnen langzaam te sparen, zich klaar te maken voor een grootschalig offensief.'

Lees ook | 'Rusland trekt troepen samen'

Volgens de gouverneur zal het de Russen waarschijnlijk tien dagen kosten om reserves te verzamelen: 'Na 15 februari kunnen we dit offensief elk moment verwachten.' Het Britse ministerie van Defensie bevestigt dat het er op lijkt dat Rusland pogingen doet om de Donetsk volledig onder controle te krijgen.

Volgens de Britten is het echter onwaarschijnlijk dat dit op korte termijn gaat lukken. De strijdkrachten winnen slechts enkele honderden meters terrein per week. Het ontbreekt Rusland aan munitie, materiaal en ervaren mankracht om in de komende weken een succesvol offensief uit te voeren, aldus de Britse autoriteiten.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen