Internationaal8 feb '23 06:57Aangepast op 8 feb '23 12:19

'Biden klinkt als een president die voor een tweede termijn gaat'

Auteur: Samuel Hanegreefs

We weten nog niet officieel of Biden zich kandidaat stelt voor een tweede termijn, maar volgens Amerika-correspondent Jan Postma klonk hij tijdens de State of the Union vannacht als een strijdbare president die zin heeft in meer.

Vannacht gaf de Amerikaanse president Joe Biden zijn tweede State of the Union, de jaarlijkse 'troonrede' voor leden van het Amerikaanse parlement.

'Een terugkerend thema in de speech was dat hij de klus wil afmaken', zegt Amerika-correspondent Postma. 'Hij benadrukte de successen van zijn presidentschap. Hij had natuurlijk net een goed banenrapport waar hij mee kon uitpakken.'

Er is al langer speculatie over het feit of de 80-jarige Biden zich voor een tweede termijn kandidaat zal stellen. Geruchten uit zijn entourage doen vermoeden van wel.
Er is al langer speculatie over het feit of de 80-jarige Biden zich voor een tweede termijn kandidaat zal stellen. Geruchten uit zijn entourage doen vermoeden van wel. (ANP / AFP)

Lees ook | FBI doorzoekt opnieuw woning president Biden

De president klonk in elk geval heel strijdbaar, aldus Postma. 'Als een president die wel zin heeft in een tweede termijn.' Er is al langer speculatie over het feit of de 80-jarige Biden zich voor een tweede termijn kandidaat zal stellen. Geruchten uit zijn entourage doen vermoeden van wel. Maar de president zelf heeft het nog niet bevestigd.

'Leugenaar'

In de toespraak had Biden het ook nadrukkelijk over zijn wens tot een betere samenwerking met de Republikeinen. Al lijken die daar zelf weinig zin in te hebben. Marjorie Taylor Greene, een uiterst rechts lid van het Congres, riep tijdens de speech 'leugenaar' in de richting van de president.

Sarah Huckabee Sanders, voormalig woordvoerder van president Donald Trump en intussen gouverneur van Arkansas, mocht de officiële tegenreactie van de Republikeinse partij kenbaar maken. 'Volgens haar heb je de gekke kant van de Amerikaanse politiek en de gewone kant', zegt Postma. 'De gekken dat zijn dan volgens haar de Democraten, die doordraaien met hun zogenaamde left wing culture, bijvoorbeeld op het vlak van gender.'

Volgens Sanders staat een nieuwe generatie Republikeinen klaar om het van Biden over te nemen. 'De president is 80, ik ben 40.'

Lees ook |Republikeinen en Democraten moeten tot een vergelijk komen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen