Internationaal8 feb '23 21:02Aangepast op 9 feb '23 05:44

Liveblog | Zelenski bevestigt bezoek aan Brussel, 'Leopard 1-tanks zijn aanvulling voor Kiev'

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 350 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan in dit liveblog.

Dit is het liveblog van woensdag 8 februari, lees de nieuwste updates in het liveblog van donderdag 9 februari.

Zelenski bevestigt ontmoeting met EU-leiders in Brussel

21:01 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft bevestigd dat hij donderdag leiders van de Europese Unie ontmoet. Zijn bezoek aan Brussel, waar een top van regeringsleiders wordt gehouden en hij het Europees Parlement toespreekt, was al uitgelekt maar om veiligheidsredenen nog niet bevestigd.

Op een persconferentie met de Britse premier Rishi Sunak in het zuidwesten van Engeland, waar Oekraïense soldaten worden getraind, zei Zelenski dat hij de leiders van de Europese Unie zal ontmoeten om de extra militaire steun te bespreken die hij van zijn westerse bondgenoten vraagt, met name straaljagers. Steun aan Oekraïne stond al als eerste punt op de agenda van de Brusselse top, evenals meer sancties tegen Rusland, de wederopbouw van het land en de aanpak van oorlogsmisdaden.

Sunak had kort daarvoor aangekondigd de mogelijkheid te onderzoeken om op de lange termijn jachtvliegtuigen aan Kiev te leveren. De training van Oekraïense piloten kan al wel beginnen. De toegezegde Britse Challenger 2-gevechtstanks worden volgende maand al in Oekraïne ingezet, maakte Sunak bekend.

Later op de avond spreekt Zelenski in Parijs met de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Hij zou met hen samen naar Brussel reizen. De Oekraïense president heeft de EU-leiders sinds de Russische invasie van zijn land zes keer per videoverbinding vanuit Kiev toegesproken, maar het zou de eerste keer zijn dat hij zich persoonlijk meldt. Ook het Europees Parlement heeft hij eerder per video toegesproken.

Mogelijk op lange termijn Britse straaljagers voor Oekraïne

17:22 | De Britse regering overweegt 'op lange termijn' gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne te sturen. Het ministerie van Defensie in Londen onderzoekt welke toestellen dat zouden kunnen zijn, maakte het kantoor van premier Rishi Sunak bekend op de dag dat de Oekraïense president Volodimir Zelenski op bezoek is in het Verenigd Koninkrijk.

Zelenski had er bij Britse politici op aangedrongen straaljagers te leveren. 'Wij hebben vrijheid, geef ons vleugels om die te beschermen', was zijn boodschap in het parlement. Hij kreeg de verzekering dat Londen er alles aan wil doen om Oekraïense piloten 'zo snel mogelijk op te leiden'. De huidige trainingsperiode voor Britse piloten is ongeveer vijf jaar.

Zelenski reist later woensdag door naar Parijs. Frankrijk zei eerder een levering van gevechtsvliegtuigen niet uit te sluiten. Nederland zal er 'met een open blik' naar kijken als Kiev met een officieel verzoek komt. Duitsland en de Verenigde Staten hebben het sturen van gevechtsvliegtuigen voor nu uitgesloten.

Zelenski spreekt Brits parlement toe

14:56 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski sprak het Britse parlement toe in Westminster Hall en deed een beroep op de Britten om zijn land gevechtsvliegtuigen te geven. Zelenski zei dat hij twee jaar geleden het Britse parlement verliet met 'heerlijke Engelse thee', en dit jaar de Britten 'bij voorbaat bedankt voor krachtige Engelse vliegtuigen'.

Het Oekraïense staatshoofd zegt 'al het mogelijke en onmogelijke' te zullen doen om moderne vliegtuigen te kunnen krijgen. Om dit argument kracht bij te zetten gaf hij de voorzitter van het Lagerhuis een pilotenhelm met de tekst 'we hebben vrijheid, geef ons de vleugels hem te verdedigen'.

Zelenski bezoekt het Verenigd Koninkrijk

14:30 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski is vandaag geland in het Verenigd Koninkrijk. Hij werd ontvangen door de Britse premier Rishi Sunak, wie hij bedankte voor de 'tanks en training'. Dit is na de VS het tweede buitenlandbezoek van Zelenski sinds de oorlog in Oekraïne is begonnen.

Tass: EU komt beloften niet na inzake graandeal

09:30 | Rusland vindt de internationale inspanningen om de Russische export in het kader van de graanovereenkomst voor de Zwarte Zee te deblokkeren onbevredigend. Het beschuldigt de Europese Unie ervan haar beloften niet na te komen, dat meldt het persagentschap TASS, aldus Reuters.

De opmerkingen hebben betrekking op de door de Verenigde Naties tot stand gekomen overeenkomst tussen Moskou en Kiev die tot doel had de graanexport in de Zwarte Zeehavens vrij te maken door de oorlog in Oekraïne.

In oktober had de Russische regering de Verenigde Naties schriftelijk meegedeeld dat het de graanovereenkomst met de Zwarte Zee, die de uitvoer van voedsel uit bezette delen van Zuid-Oekraïne mogelijk maakte, voor 'onbepaalde tijd' opschortte.

Oekraïners willen geen Lada's en ook geen Sovjettanks meer

09:25 | Oost-Europa-correspondent en podcastmaker Floris Akkermans ging langs bij de eerste tankbrigade in het oosten van Oekraïne. Daar wachten soldaten vol ongeduld op de westerse tanks. 'Oekraïners willen niet meer met Lada's rondrijden en ze willen ook geen Sovjettanks meer', zegt Akkermans. 'Elk moment kan er een probleem ontstaan bij die tanks.'

Oud-commandant Kruif: 'Oude Leopard 1-tanks zijn waardevolle aanvulling voor Kiev'

09:05 | Dinsdag raakte bekend dat Nederland, samen met Duitsland en Denemarken, ten minste honderd Leopard 1A5-gevechtstanks levert aan Oekraïne. Hoewel ze een stukje kwetsbaarder zijn en wat minder vuurkracht hebben dan hun moderne opvolger, de Leopard 2, zijn ze voor Kiev best een waardevolle aanvulling, aldus oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif. 'Zeker wanneer Oekraïne verliezen lijdt bij de verwachte offensieven.'

Lees ook | 'Oldtimer Leopard 1 kan het goed opnemen tegen oude Russische tanks'

Dit is de stand van zaken op dag 350 van de oorlog

Het Oekraïense leger beweerde dinsdag dat de laatste 24 uur de dodelijkste van de oorlog waren voor Russische troepen. Het aantal Russische militaire doden werd vannacht met 1.030 verhoogd tot 133.190, de grootste toename van het aantal dagelijkse Russische militaire doden sinds het begin van de oorlog in februari 2022.

Het Oekraïense parlement heeft ingestemd met de benoeming van Ihor Klymenko als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken en Vasily Malyuk als nieuw hoofd van de veiligheidsdiensten, bekend als de SBU.

Rusland beschikt vrijwel zeker niet over de munitie en eenheden die nodig zijn voor succesvolle offensieven, aldus het Britse ministerie van Defensie.
Rusland beschikt vrijwel zeker niet over de munitie en eenheden die nodig zijn voor succesvolle offensieven, aldus het Britse ministerie van Defensie. (ANP / Associated Press)

Duitsland, Denemarken en Nederland hebben aangekondigd van plan te zijn Oekraïne ten minste 100 opgeknapte Leopard 1-gevechtstanks te leveren. In een gezamenlijke verklaring zeiden hun ministers van Defensie dat de levering van de oudere Leopard 1 deel uitmaakt van een inspanning 'om Oekraïne te steunen in zijn streven om de Russische agressie te weerstaan'.

Het Duitse ministerie van Defensie heeft gezegd dat Leopard 2A6-gevechtstanks eind maart beschikbaar zullen zijn voor Oekraïne. Het hoofd van de Duitse wapenproducent Rheinmetall heeft ook gezegd dat het verwacht dit jaar 20 tot 25 Leopard 1-tanks naar Oekraïne te sturen. De Duitse minister van Defensie, Boris Pistorius, bracht dinsdag een verrassingsbezoek aan Kiev.

Oleksiy Danilov, de hoogste nationale veiligheidsfunctionaris van Oekraïne, heeft gezegd dat hij erop vertrouwt dat zijn land uiteindelijk F-16-gevechtsvliegtuigen van Amerikaanse makelij zal ontvangen. Het is 'slechts een kwestie van tijd' voordat Kiev de F-16's krijgt, zei Danilov, secretaris van de Oekraïense nationale veiligheids- en defensieraad, tegen CNN.

Rusland beschikt vrijwel zeker niet over de munitie en eenheden die nodig zijn voor succesvolle offensieven, aldus het Britse ministerie van Defensie. In de bijgewerkte informatie staat dat het onwaarschijnlijk is dat Rusland in de komende weken de strijdkrachten kan opbouwen die nodig zijn om de uitkomst van de oorlog aanzienlijk te beïnvloeden.

Onder EU-ambtenaren zijn beschuldigingen geuit nadat een mogelijk bezoek van Zelenski aan Brussel was uitgelekt, waardoor bezorgdheid over zijn veiligheid ontstond. Zelenskiy zou van plan zijn aanstaande donderdag naar Brussel te reizen om de EU-leiders persoonlijk te ontmoeten tijdens een topontmoeting en het Europees Parlement in een buitengewone zitting toe te spreken.

De Russische minister van Defensie, Sergei Sjojgoe, heeft gewaarschuwd dat westerse wapenleveranties aan Oekraïne de NAVO in het conflict 'slepen', wat tot een 'onvoorspelbare escalatie' kan leiden. In opmerkingen tijdens een conference call met militaire functionarissen, geciteerd door het staatsbedrijf Tass, beschuldigde Sjojgoe de VS en hun bondgenoten ervan 'het conflict zoveel mogelijk te verlengen' door Kiev te voorzien van wat hij omschreef als 'zware offensieve wapens'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen