Internationaal7 feb '23 11:52

Duitse industriële productie daalt fors

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Duitse industriële productie is in december flink gedaald als gevolg van de hoge energieprijzen. Volgens het Duitse statistiekbureau Destatis daalde de productie in de laatste maand van 2022 met 3,1 procent op maandbasis. In november steeg de productie nog met 0,4 procent.

De Duitse industriële productie is in december flink gedaald als gevolg van de hoge energieprijzen. Volgens het Duitse statistiekbureau Destatis daalde de productie in de laatste maand van 2022 met 3,1 procent op maandbasis.
De Duitse industriële productie is in december flink gedaald als gevolg van de hoge energieprijzen. Volgens het Duitse statistiekbureau Destatis daalde de productie in de laatste maand van 2022 met 3,1 procent op maandbasis. (ANP / Ramon van Flymen )

De daling wordt gezien als een signaal dat de Duitslands economische groeimotor stokt. De productie van de grote energieverbruikers kelderde met 6,1 procent, in de bouw was het nog erger; de bouwproductie zakte met 8 procent. De Duitse industrie presteerde daarmee slechter dan voorzien.

Verschrikkelijk rapport

ING-hoofdeconoom Carsten Brzeski spreekt van een 'verschrikkelijk rapport' over de Duitse industrie. De Duitse industriële productie ligt volgens hem vrijwel 8 procent onder het niveau van voor de coronapandemie en de scherpe daling van de productie in energie-intensieve sectoren illustreert volgens hem hoezeer de energiecrisis de industrie treft.

Lees ook | Duitse industrie krabbelt langzaam maar zeker weer op

Het industriecijfer betreft de laatste harde data uit Duitsland voor de maand december. De Duitse detailhandelsverkopen, de uitvoer en de invoer daalden fors in de laatste maand van 2022. Als deze cijfers de komende maanden niet sterk naar boven worden bijgesteld voorspelt dat volgens de ING-econoom weinig goeds voor de Duitse economie. Ondanks de recente verbeteringen in het vertrouwen van consumenten en bedrijven denkt Brzeski dat er waarschijnlijk niet snel een einde zal komen aan de economische winterslaap in Duitsland.

Lees ook | Onze welvaart komt uit Duitsland, toch scoort Nederland op veel gebieden beter


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen