Internationaal7 feb '23 15:38

'Munitietekort is typerend voor Russische krijgsmacht'

Auteur: Jorn Lucas

Volgens de Britse militaire inlichtingendienst kampt het Russische leger met een tekort aan zowel mankracht als munitie. Voor de verwachte nieuwe aanvalsgolf zouden vooral mensen uit de het reguliere leger worden gerekruteerd. 'Daar hebben ze genoeg van, ze hebben alleen probleem met de aanvoer van mensen en wapens', zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Al enige tijd wijzen inlichtingendiensten en militair analisten op een nieuw offensief, dat mogelijk rond de eerste verjaardag van de oorlog zal plaatsvinden of mogelijk wat later in het voorjaar. Volgens Hammelburg heeft het Russische leger vooral logistieke problemen. En dat is bekend terrein. 'Als je door de Russische krijgsgeschiedenis kijkt zie je dat dat altijd een probleem is geweest.' Zo zouden bij de Slag van Stalingrad meerdere Russische soldaten maar één geweer hebben gehad, weet Hammelburg. 'Deze veldslag duurde 200 dagen en was een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. Daarbij zijn honderdduizenden mensen omgekomen.'

De Russische minister van Defensie, Sergei Sjojgoe. Het Russische leger kampt met een tekort aan zowel mankracht als munitie. Typerend, zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.
De Russische minister van Defensie, Sergei Sjojgoe. Het Russische leger kampt met een tekort aan zowel mankracht als munitie. Typerend, zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. (ANP / EPA)

De Slag bij Stalingrad is vorige week herdacht in de stad Volgograd. Volgens de Russische president Vladimir Poetin wordt zijn land opnieuw bedreigd door Duitse tanks, verwijzend naar de levering van Duitse Leopard-tanks aan Oekraïne en de winst van de Sovjet-Unie op het leger van nazi-Duitsland in 1943.

Lees ook | Kiev: 1000 Russen gedood in 24 uur

Volgens Hammelburg weten de Russen heel goed hoe ze met tekorten moeten omgaan. 'En ze hebben ruim voldoende mensen, meer dan Oekraïne.' Het probleem voor de Russen is hoe ze een echte legermacht op locatie krijgen, inclusief munitie en bevoorrading, denkt hij. 'De Britse geheime dienst zegt dat dit probleem goed zichtbaar is.'

Staatskas leeg

Intussen wordt binnen de Europese Commissie gesproken over een tiende sanctiepakket tegen Rusland. Waar de sancties tot nog toe geen effect lijken te hebben, daar heeft de Russische minister van Financiën nu gezegd dat de staatskas zo goed als leeg is. Dat heeft te maken met het communistische verleden van het land. 'Dat bepaalde dat staatsschuld verboden was', zegt Hammelburg. 'Rusland is een van de weinige landen in de wereld dat geen schuld heeft maar een overschot. Alleen dat geld staat geparkeerd bij banken en financiële instellingen in het westen, en daar kunnen ze nu niet aankomen.'

Lees ook | 'Rusland trekt troepen samen'

Het Russische tekort is opgelopen tot 25 miljard euro, België heeft aangegeven dat inmiddels voor ruim 50 miljard euro aan Russisch geld is bevroren. 'Dit wordt een nijpend probleem voor de Russen', zegt Hammelburg 'Ze zullen niet verhongeren en ze zullen het zelf kunnen oplossen. Maar dat Rusland er zelf mee komt heeft ook te maken met de verantwoordelijkheid richting het IMF.' Elke land dat lid is van het Internationaal Monetair Fonds moet de eigen financiële problemen op tijd melden.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen