Internationaal7 feb '23 16:42

Vraagtekens bij bezoek Zelenski aan Brussel na veiligheidszorgen

Auteur: Remy Kock

Het mogelijke bezoek van de Oekraïense president Volodimir Zelenski staat op losse schroeven vanwege veiligheidszorgen. Italiaanse media en het Twitteraccount van de Europese Volkspartij verwelkomden Zelenski al, terwijl de trip in het diepste geheim wordt voorbereid. Dat levert risico's op.

Het bezoek van de Oekraïense president Volodimir Zelenski aan het Europees Parlement in Brussel staat op losse schroeven. Italiaanse media en het Twitteraccount van de Europese Volkspartij verwelkomden Zelenski al, terwijl de trip in het diepste geheim wordt voorbereid.
Het bezoek van de Oekraïense president Volodimir Zelenski aan het Europees Parlement in Brussel staat op losse schroeven. Italiaanse media en het Twitteraccount van de Europese Volkspartij verwelkomden Zelenski al, terwijl de trip in het diepste geheim wordt voorbereid. (© No10 Crown Copyright / eyevine)

Volgens de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, is de Oekraïense president al ruim een jaar lang welkom bij het Europees Parlement, maar van een daadwerkelijk bezoek kwam het nog niet. Er gingen geruchten rond dat dat aanstaande donderdag zou gebeuren, en hoewel de premature welkomstboodschap - die inmiddels verwijderd is - een hint zou kunnen geven, weigert Michel de komst van Zelenski te bevestigen noch te ontkennen.

Lees ook | Buitenlandcommissie Tweede Kamer in Kiev

Volgens Europaverslaggever Geert Jan Hahn echter, is het zowat een gegeven dat Zelenski komt. Zo zouden er zelfs al uitnodigingen zijn verstrekt aan Europarlementariërs om het bezoek van Zelenski bij te wonen. 'Alles zou nu in gang worden gezet om te kijken of hij het Europees parlement donderdagochtend tijdens de Europese top toe kan spreken', aldus Hahn.

Agenda's

Daarbij horen ook agenda's, benadrukt hij. 'Die worden momenteel opgesteld. Dat gezegd hebbende, kun je er vanuit gaan dat het Europees Parlement wil dat Zelenski daadwerkelijk komt', besluit hij. 'Net zoals Kiev. De veiligheidsmaatregelen daargelaten.'

Lees ook | Veel onduidelijkheid over Oekraïense minister van Defensie

Die veiligheidsmaatregelen zijn nu ook de crux. Voorzitter Michel van de Europese Raad neemt het de Europese Volkspartij kwalijk de veiligheid van Zelenski mogelijk in gevaar te hebben gebracht door te vermelden dat hij mogelijk op reis zou zijn. De Oekraïense president verliet pas één keer eerder zijn land tijdens oorlogstijd, dat was voor een bezoek aan de Amerikaanse president Biden in Washington.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen