Dit is het liveblog van donderdag 9 februari, lees de nieuwste updates in het liveblog van vrijdag 10 februari.
Belangrijkste nieuws uit dit liveblog
Zelenski in Europees Parlement
Zelenski heeft de huidige Europese staatshoofden bedankt voor hun steun, maar uitte zich ook kritisch op hun voorgangers. 'Op zijn Zelenkski's maakt hij een opsomming: jullie voorgangers hebben oligarchen toegelaten, mensen laten infiltreren, jullie zijn gegijzeld door fossiele brandstoffen en nu voor het eerst is de Russische voet uit de Europese politiek en ik zie dat als positief', zegt Europaverslaggever Geert Jan Hahn. Volgens Hahn benoemt Zelenski de band tussen Oekraïne en de EU als 'een pact'.
Tiende sanctiepakket onderweg
De nieuwe sancties waar de Europese Unie aan werkt, moeten onder meer spreekbuizen en verdedigers van het Kremlin raken. Ook komen er voor 10 miljard euro aan nieuwe exportverboden op goederen die belangrijk zijn voor de Russische oorlogsindustrie, als het aan de Europese Commissie ligt. Het pakket, het tiende sinds de Russische inval in Oekraïne, komt 'de komende dagen' op tafel, zegt voorzitter Ursula von der Leyen.
Toch geen levering Nederlandse Leopard 2-tanks
De achttien Leopard 2A6-gevechtstanks die Nederland van Duitsland leaset, gaan niet naar Oekraïne. Deze tanks zijn 'niet in beeld om geleverd te worden', zei minister Kajsa Ollongren (Defensie) in de Tweede Kamer.
De Duitse regering heeft gekozen om deze tanks niet aan de regering in Kiev te geven, zei Ollongren. 'Dat is een militaire afweging geweest.' Als Berlijn ervoor had gekozen om deze tanks toch te sturen 'waren wij er niet voor gaan liggen'.
'Morgen al Oekraïners trainen voor moderne gevechtsvliegtuigen'
21:05 | De roep van de Oekraïense president Volodimir Zelenski om ook gevechtsvliegtuigen te leveren wordt gehoord door PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten. 'Die vliegtuigen zijn uiteindelijk ook nodig om in defensieve zin te zorgen dat het Oekraïense luchtruim weer van de Oekraïners is en beschermd kan worden.'
De vraag van Zelenski is waarschijnlijk ook goed geland bij de toehoorders van zijn toespraken, denkt Reuten. 'Hij heeft denk ik wel degelijk wat vooruitgang geboekt bij de Britten, maar ook in Europa. Onze eigen premier Rutte zegt ook steeds dat er geen taboe is, en ook niet hierop.' Reuten wil wel dat er vanuit de gehele EU gekeken gaat worden hoe de levering uitgevoerd kan worden. 'Er moet gekeken worden naar wie het best gepositioneerd is om welke type vliegtuig op ieder moment te kunnen leveren.'
Waarom 'land in puin' Oekraïne nog ver weg is van EU-lidmaatschap
20:30 | Vol zelfvertrouwen stelde de Oekraïense president Volodimir Zelenski dat Oekraïne 'deel zal uitmaken van de Europese Unie'. Toch lijkt een toekomst binnen de EU nog ver weg voor het land dat midden in een oorlog met Rusland zit. 'Dit land ligt in puin en we weten niet waar het naartoe gaat met de oorlog.'
Zelenski spreekt Belgische koning
19:50 | De Belgische koning Filip heeft donderdag een ontmoeting gehad met Volodimir Zelenski. De Oekraïense president bezocht hem in het koninklijk paleis in Brussel. Bij het gesprek was ook premier Alexander De Croo aanwezig. Volgens persbureau Belga was de ontmoeting een gelegenheid voor de koning om Zelenski naar de situatie in Oekraïne te vragen en de Belgische steun uit te spreken.
Eerder op de dag sprak Zelenski al op een speciaal voor hem bijeengeroepen plenaire vergadering van het Europees Parlement in Brussel. Ook sprak hij het Europees Parlement toe.
Zo exporteert Rusland 20 procent van zijn ruwe olie, ondanks sancties
18:27 | Ondanks de westerse sancties exporteert Rusland 20 procent van zijn ruwe olie via de Middellandse Zee. Voor de Marokkaanse kust wordt het product in internationale wateren van kleinere tankers overgeslagen in grotere tankers die naar China en India koersen.
Volgens de Spaanse krant CincoDías wordt 20 procent van Ruslands ruwe olie via de Middellandse Zee geëxporteerd. Sinds december zijn ten minste vijftien kleine schepen vanuit twee Russische havens in de richting van de Spaanse enclave Ceuta gevaren. Daar, voor de Marokkaanse kust, en nét buiten Spaanse territoriale wateren, wordt de olie overgeslagen op grotere tankers met Indiase en Chinese havens als bestemming. Het gaat om ongeveer 700.000 vaten ruwe olie.
Russisch offensief lijkt begonnen
17:52 | Het langverwachte Russische offensief in Oost-Oekraïne lijkt te zijn begonnen. Volgens de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War is het offensief met name in de provincie Loehansk opgestart. Ook de gouverneur van die provincie bevestigt dat de Russen volop proberen het laatste beetje land van zijn provincie te veroveren.
Russische ambassadeur mag blijven
16:40 | Nederland gaat de Russische ambassadeur niet het land uit zetten. D66 deed dat voorstel naar aanleiding van een onderzoek van het JIT, waaruit blijkt dat er 'sterke aanwijzingen' zijn dat President Poetin betrokken was bij de inzet van de Buk-raket die vlucht MH17 heeft neergehaald. De ambassadeur werd wel op het matje geroepen om tekst en uitleg te geven.
Toch geen levering Nederlandse Leopard 2-tanks
16:10 | De achttien Leopard 2A6-gevechtstanks die Nederland van Duitsland leaset, gaan niet naar Oekraïne. Deze tanks zijn 'niet in beeld om geleverd te worden', zei minister Kajsa Ollongren (Defensie) in de Tweede Kamer.
De Duitse regering heeft gekozen om deze tanks niet aan de regering in Kiev te geven, zei Ollongren. 'Dat is een militaire afweging geweest.' Als Berlijn ervoor had gekozen om deze tanks toch te sturen 'waren wij er niet voor gaan liggen'.
Premier Mark Rutte zei eerder dat Nederland overwoog om de geleasete tanks te kopen van Duitsland om ze aan de Oekraïners te schenken. Ook heeft het kabinet aangeboden om Oekraïense militairen te trainen zodat ze met de Leopard 2A6 kunnen omgaan.
Tiende sanctiepakket onderweg
15:05 | De nieuwe sancties waar de Europese Unie aan werkt, moeten onder meer spreekbuizen en verdedigers van het Kremlin raken. Ook komen er voor 10 miljard euro aan nieuwe exportverboden op goederen die belangrijk zijn voor de Russische oorlogsindustrie, als het aan de Europese Commissie ligt. Het pakket, het tiende sinds de Russische inval in Oekraïne, komt 'de komende dagen' op tafel, zegt voorzitter Ursula von der Leyen.
Von der Leyen toonde een glimp van het nieuwe sanctiepakket op de EU-top in Brussel, waar ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski aanschoof. Zelenski drong bij de 27 EU-leiders aan op zwaardere strafmaatregelen tegen Rusland. Hij pleitte onder meer voor het aanpakken van de Russische nucleaire sector, maar dat lijkt nog niet te gebeuren.
Enkele van 'Poetins propagandisten' zouden wel gestraft worden, zoals Kiev graag ziet. 'Wij luisteren goed naar u', zei Von der Leyen op een persconferentie waar ook Zelenski aan deelnam. De commissie wil hen toevoegen aan de sanctielijst, waardoor ze de EU niet meer in mogen en ze niet meer bij eventueel in de unie gestald vermogen kunnen.
Zodra de commissie de nieuwe maatregelen heeft voorgesteld, buigen de EU-landen zich erover. Het is de bedoeling dat het pakket voor 24 februari, precies een jaar na het begin van de invasie, klaar is.
Oekraïne: kwestie straaljagers is 'opgelost'
14:15 | Volgens Oekraïne is de kwestie over het leveren van straaljagers en langeafstandswapens 'opgelost.' Andriy Yermak, chef van de presidentiële staf, schrijft in een bericht op Telegram dat 'details nog volgen.'
Het bericht komt vlak na de vurige toespraak van de Oekraïense leider Zelenski in het Europees Parlement eerder vandaag in Brussel.
Voorafgaand aan de toespraak van Zelenski zei de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola dat 'de toekomst van Oekraïne in de Europese Unie ligt.' Volgens haar zou dit ook moeten betekenden dat 'jets nodig zijn om de vrijheid, die te velen als vanzelfsprekend hebben beschouwd, te beschermen.'
Zelenski schuift aan bij Europese top
12:35 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski is in Brussel aangeschoven bij de Europese top. Hij deed dat direct nadat hij het Europees Parlement had toegesproken, vlak bij de bijeenkomst van de Europese Raad. Hij zal ook nog met premier Mark Rutte spreken.
Zelenski spreekt eerst met de leiders van de 27 lidstaten gezamenlijk. Later voert de president ook nog overleg met een aantal leiders in kleinere groepjes, onder wie Rutte, zegt een hooggeplaatste EU-diplomaat.
Het bleef tot het laatste moment onduidelijk of Zelenski zijn opwachting zou maken. De oorlog in Oekraïne stond wel al op de agenda voor de top.
Lees ook | Dit zei Zelenksi vandaag in Brussel
'Rusland verliest helft ingezette tanks'
11:50 | Rusland heeft mogelijk de helft van alle tanks verloren die het heeft ingezet in de oorlog met Oekraïne. Dat meldt Oryx, een Nederlandse onderzoekswebsite die aan de hand van publiek toegankelijke bronnen de materiële verliezen aan beide kanten van het conflict bijhoudt.
Het onderzoeksteam zegt dat het heeft geverifieerd dat sinds het begin van de oorlog duizend Russische tanks zijn vernietigd. Met nog eens 544 tanks die in beslag zijn genomen door de Oekraïense strijdkrachten, 79 beschadigde en 65 achtergelaten tanks komt het totale verlies op 1688 tanks. Aan Oekraïense kant zijn volgens Oryx 459 tanks verloren gegaan.
Rusland zou de oorlog zijn begonnen met zo'n 3000 operationele tanks. Militaire experts schatten dat het land daarnaast nog tussen de 8000 en 10.000 tanks in opslag heeft. De telling van Oryx omvat alleen de verliezen die het platform visueel heeft kunnen verifiëren. Mogelijk liggen de aantallen dus hoger.
Zelenski kritisch
11:30 | Zelenski heeft de huidige Europese staatshoofden bedankt voor hun steun, maar uitte zich ook kritisch op hun voorgangers. 'Op zijn Zelenkski's maakt hij een opsomming: jullie voorgangers hebben oligarchen toegelaten, mensen laten infiltreren, jullie zijn gegijzeld door fossiele brandstoffen en nu voor het eerst is de Russische voet uit de Europese politiek en ik zie dat als positief', zegt Europaverslaggever Geert Jan Hahn. Volgens Hahn benoemt Zelenski de band tussen Oekraïne en de EU als 'een pact'.

'Niet hele Russische volk benaderen als agressor'
11:23 | Voormalig topdiplomaat Henne Schuwer plaatst een kanttekening bij Zelenskis benadering van het hele Russische volk als agressor. 'Hij moet zich beperken tot het Russische regime. Het is belangrijk dat je wel aan de onderhandeltafel komt en dan moet je de-escaleren', zo zei hij in BNR's Big Five.
Huilende Zelenski begint aan toespraak
11:10 | Een emotionele Zelenski is begonnen aan zijn toespraak in het Europees Parlement. Bij zijn eerste woorden barstte hij in tranen uit. Hij zei vervolgens dat de toekomst van zijn land in de Europese Unie is.
De voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola sprak voorafgaand aan de toespraak van Zelenski. Ze richtte zich tot de Oekraïense president: 'de toekomst van uw natie is in de Europese Unie'. Daarnaast riep ze lidstaten van de EU toe 'snel te overwegen om langeafstandsraketten en gevechtsvliegtuigen te leveren om de vrijheid te verdedigen'.
Zelenski met luid applaus ontvangen
11:00 | Met een luid applaus is de Oekraïense president Zelenski ontvangen in het Europees Parlement. Voorafgaand aan de toespraak zei de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola: 'de toekomst van Oekraïne is in de Europese Unie'.
'We kennen het offer dat uw volk heeft moeten doorstaan voor Europa en we moeten het niet alleen met woorden maar ook met daden eren', zei ze. Volgens de voorzitter zou dit ook moeten betekenden dat 'jets nodig zijn om de vrijheid, die velen als vanzelfsprekend hebben beschouwd, te beschermen.'

Rutte kijkt uit naar 'symbolisch waardevol' bezoek Zelenski
11:01 | Premier Mark Rutte kijkt bij aankomst op de EU-top in Brussel uit naar het aanschuiven van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, die naar Brussel is afgereisd. Zelenski's komst 'heeft natuurlijk een enorme betekenis', zei Rutte.
'Zelenski moet narratief omdraaien'
10:55 | Tot nu benadrukt Zelenski vooral de Oekraïense angst voor een Russisch voorjaarsoffensief. Europaverslaggever Geert Jan Hahn hoopt dat Zelenski het narratief omdraait en zegt 'misschien kunnen we de terugslaan na het offensief'.
Charles Michel tegen Zelenski: 'Welkom thuis'
10:50 | Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, heeft via een bericht op Twitter de Oekraïense president 'welkom thuis' geheten. Zelenski is samen met de Franse president Macron in Brussel aangekomen, waar hij elk moment kan gaan beginnen met een toespraak.
Russische aanvallen in Oost-Oekraïne opgevoerd
10:50 | Russische troepen hebben de aanvallen in Oost-Oekraïne aanzienlijk opgevoerd en proberen Oekraïense verdedigingslinies in de buurt van de stad Kreminna te doorbreken, zei de gouverneur van de regio Loehansk. Kreminna zelf is al maanden in handen van de Russen. Een doorbraak zou de Russische strijdkrachten een stap dichter bij de veel grotere stad Kramatorsk brengen.
Volgens gouverneur Serhiy Haidai houdt het Oekraïense leger stand maar heeft het meer wapens, zwaar materieel en artilleriemunitie nodig om stand te houden. 'Ik kan bevestigen dat er een aanzienlijke toename is in aanvallen en beschietingen', zei de regiobestuurder op de Oekraïense televisie. 'Tot nu toe hebben ze geen significant succes gehad.' Bij aanvoer van munitie en wapens is volgens hem een tegenoffensief mogelijk
Zelenski aangekomen in Europees Parlement
10:35 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski is aangekomen in het Europees Parlement in Brussel. Op de rode loper werd hij ontvangen door voorzitter Roberta Metsola. De verzamelde Europarlementariërs kregen in afwachting van de gast het Oekraïense volkslied te horen. Meermaals, omdat hij wat verlaat was.
Zelenski vloog mee met de Franse president Emmanuel Macron, die hij woensdag in Parijs bezocht. Bij aankomst in Brussel werden ze ontvangen door voorzitter Charles Michel van de Europese Raad van regeringsleiders en staatshoofden van de EU en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.
Na de speech zal Zelenski naar verwachting zijn opwachting maken bij de 27 EU-leiders, die enkele straten verderop bijeen zijn voor een extra top. Metsola was vorig jaar de eerste voorzitter van een EU-instelling die in het geheim naar Kiev reisde om Zelenski te spreken.
Europa moet 'hele duidelijke daad stellen'
10:30 | Voormalig topdiplomaat Henne Schuwer waarschuwt voor het omslagpunt waarop de solidariteit met Oekraïne afbrokkelt vanwege de hoge kosten. 'Mijn angst is dus ook dat we over een paar jaar zullen zeggen: we hebben het allemaal laten gebeuren, net als dat we nu naar de bezetting van de Krim terugkijken. We moeten dus een hele duidelijke daad stellen.'
Schuwer is voorzitter van de Commissie Vrede en Veiligheid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken. Van 2015 tot 2019 was hij de Nederlandse ambassadeur in de Verenigde Staten.
'Zelenski wil laten zien dat hij bestaat'
10:15 | Zelenski wil in het Europees Parlement vooral laten zien dat hij nog bestaat. Dat zegt Europaverslaggever Geert Jan Hahn over de aanstaande toespraak van de Oekraïense president. 'Dat is ook de reden dat hij naar Amerika ging en dat wil hij nu ook doen in Brussel.' Volgens Hahn gaat hij op bezoek zodat mensen hem echt kunnen zien. 'Het is een hele goede pr-lobby', zegt hij in het BNR-programma Big Five.
Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg stelt dat Zelenski veel vraagt van het Westen. 'Het klopt wel dat het steeds meer op een directe oorlog begint te lijken met de Russen.' Waarvoor de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov al aan het begin van de oorlog voor waarschuwde.
Lees ook | 'Zelenski speelt een perfect schaakspel'
Zelenski spreekt in Europees Parlement
10:00 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski kan elk moment beginnen aan zijn toespraak in het Europees Parlement. Hoe laat de speech precies zal beginnen wordt, mede om veiligheidsredenen, niet bekend gemaakt.

Zelenski vanaf half elf bij EU-leiders
09:30 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski wordt om 10.30 uur verwacht op de EU-top in Brussel. EU-bronnen melden dat 'een gast is uitgenodigd voor een gedachtewisseling met de Europese Raad.' De top wordt vanaf 12.00 uur voor twee uur onderbroken zodat de leiders ook onderling of in kleine groepjes kunnen praten, aldus ingewijden.
Het eerste bezoek aan Brussel van Zelenski, die volgens Franse media vanuit Parijs met president Emmanuel Macron naar Brussel reist, is om veiligheidsredenen omringd met geheimzinnigheid over het programma. Zelenski zal naar verwachting ook het Europees Parlement toespreken.
De extra top is bijeengeroepen, mede op verzoek van premier Mark Rutte, om over migratie te praten. Maar de komst van Zelenski, zijn eerste bezoek aan een EU-top in Brussel sinds de Russische invasie in zijn land, lijkt het programma te gaan overheersen. Hij zal niet met lege handen naar huis willen vertrekken. Hij zal de EU-leiders naar verwachting opnieuw dringend vragen om meer munitie en moderne straaljagers.
Oekraïne stond al op de agenda, zoals sinds de Russische invasie bijna een jaar geleden op elke top. De EU wil zolang het nodig is humanitaire, financiële en militaire steun bieden. De EU-leiders zullen ook praten over verdere sancties tegen Rusland, de wederopbouw van Oekraïne en de aanpak van oorlogsmisdaden.
'Russische offensief begonnen in Loehansk'
08:45 | Russische troepen zijn in de oostelijke regio Loehansk begonnen aan hun volgende grote offensief. Dat zegt het Institute for the Study of War (ISW), waar The Guardian over schrijft.
Het tempo van Russische operaties langs de Svatove-Kreminna-lijn in het westen van Loehansk is 'de afgelopen week aanzienlijk toegenomen', zegt het ISW. Er zouden ten minste drie grote Russische divisies bij betrokken zijn.
Verwijzende naar Russische bronnen zegt de denktank dat troepen Oekraïense verdedigingslinies aanvallen en een opmars maken langs de grens tussen Charkov en Loehansk.
'Zelenski speelt een perfect schaakspel'
08:00 | Het bezoek aan Londen en Parijs is nu al een 'geslaagd charmeoffensief', zegt Europacorrespondent Stefan de Vries. Naar verwachting spreekt Zelenski om 10.00 uur het parlement toe. Exacte tijden worden om veiligheidsredenen niet bekendgemaakt.
'Zelenski blijkt een enorm handig politicus te zijn', zegt De Vries. Sinds het begin van de oorlog heeft de president maar een paar bezoeken afgelegd, eerst naar de Verenigde Staten en gisteren naar het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Dat Zelenski eerst naar Londen gaat in plaats van naar Brussel is een kleine belediging voor Europa, denkt De Vries. 'Maar aan de andere kant is het ook erg slim van Zelenski. De Britten gaan iets verder in de steun aan Oekraïne en de EU kan niet achterblijven.'
Lees ook | 'Zelenski speelt een een perfect schaakspel'
Wagner ronselt niet meer in gevangenissen
07:45 | De Russische Wagner Groep gaat geen nieuwe strijders meer rekruteren in gevangenissen. Jevgeni Prigozjin, de oprichter van het huurlingenleger, zegt tegen staatsmedia dat die werving volledig is stopgezet.
Wagner bood gevangenen sinds afgelopen zomer gratie aan als ze zes maanden voor het privéleger zouden vechten in Oekraïne. Het is niet bekend hoeveel mensen op dat aanbod in zijn gegaan, maar daarna is het aantal mensen in Russische gevangenissen met 20.000 mensen gedaald. De Verenigde Staten schatten in december dat 40.000 gevangenen in Oekraïne actief zijn voor Wagner.
Officieel heeft Wagner geen banden met het Kremlin, maar het staat erom bekend dat het huurlingenleger het buitenlands beleid van Moskou uitdraagt. Dat Prigozjin de gevangenen gratie kon aanbieden wijst in elk geval op een samenwerking met de Russische autoriteiten, aangezien alleen die een strafvermindering kunnen goedkeuren.
Starlink blokkeert gebruik voor drones
04:30 | Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat het Oekraïense leger nog langer zijn satelliet-internetdienst Starlink kan gebruiken om drones te besturen. SpaceX-bestuurder Gwynne Shotwell zei dat Starlink nooit is bedoeld om als wapen te worden gebruikt.
SpaceX, dat eigendom is van Elon Musk, heeft vorig jaar op eigen kosten duizenden Starlink-terminals naar Oekraïne gestuurd. De terminals kunnen een verbinding maken met de circa 4000 satellieten die SpaceX in de ruimte heeft en zo kan Oekraïne blijven communiceren wanneer mobiele netwerken en landverbindingen uitvallen.
Ook het Oekraïense leger gebruikt Starlink voor communicatie, wat volgens Shotwell prima is. Drones ermee besturen, die aanvallen en verkenningsvluchten uitvoeren, gaat echter tegen de gemaakte afspraken in. 'Het was nooit onze bedoeling dat ze het voor aanvalsdoeleinden zouden gebruiken', zei Shotwell. 'Er zijn dingen die we daartegen kunnen doen en die we gedaan hebben', aldus Shotwell, die verder geen details gaf.
Eind vorig jaar kampten Oekraïense troepen dagenlang met storingen in het Starlink-systeem. Of die verband hielden met de door SpaceX genomen maatregelen kon Shotwell niet zeggen.
Opwinding over komst van Zelenski
04:00 | Een speciale top van de 27 EU-regeringsleiders en staatshoofden over migratie donderdag, mede op verzoek van premier Mark Rutte, wordt beheerst door opwinding over de komst van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Het is zijn eerste bezoek aan Brussel sinds de Russische invasie in zijn land, bijna een jaar geleden.
De Oekraïense president heeft de EU-leiders het afgelopen jaar op hun toppen steeds per videoverbinding vanuit Kiev toegesproken. En menigeen is ook naar Kiev gereisd. Nu komt hij alle 27 de hand schudden en heeft hij naar verluidt ook verscheidene gesprekken onder vier ogen, onder meer met de Italiaanse premier Giorgia Meloni, die hij alleen van de telefoon kent.
Zelenski spreekt ook een speciale zitting van het Europees Parlement toe. Die staat voor 10.00 tot 11.00 uur gepland. De top begint eveneens om 10.00 uur. Vanwege zijn veiligheid is niets over Zelenski’s agenda bekendgemaakt en wordt ook het programma van de top flexibel gehouden.
Steun aan Oekraïne stond al als eerste punt op de agenda, maar de hoofdmoot moet overleg over emigratie worden. De stroom migranten is na de pandemie weer toegenomen. Er moet meer worden ingezet op het tegenhouden van illegale migranten, daar lijken de 27 landen het over eens. Bijvoorbeeld door betere bewaking en de bouw van hekken aan de buitengrenzen, wat ineens geen taboe meer is. Nederland wil ook een beter overzicht hebben van de verplaatsingen van asielzoekers, ook binnen de EU, en van wie wel en niet zijn geregistreerd.
Zelenski vraagt Parijs en Berlijn om straaljagers (2)
01:00 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft woensdagavond laat in Parijs opnieuw om moderne straaljagers voor zijn land gevraagd. Zelenski is in Parijs voor een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Frankrijk en Duitsland kunnen de 'game changers' zijn in de oorlog tegen Rusland, zei Zelenski op een gezamenlijke persconferentie.
'We hebben heel weinig tijd', zei Zelenski. 'Hoe eerder wij zware lange afstandswapens krijgen en onze piloten moderne vliegtuigen, des te sneller is het afgelopen met deze Russische agressie.'
President Macron zei dat Rusland in geen geval de oorlog mag winnen en dat Frankrijk en Duitsland Oekraïne zolang als nodig steunen, een boodschap die Scholz bevestigde. Tijdens een nachtelijk diner bespreken de drie regeringsleiders 'operationele details', zei Macron.
Eerder op de dag was Zelenski in Londen, waar hij sprak met de Britse premier Rishi Sunak. Ook daar vroeg hij om straaljagers. Sunak had kort daarvoor laten weten te onderzoeken of het mogelijk is om op de lange termijn jachtvliegtuigen aan Oekraïne te leveren. Donderdag reist Zelenski met Macron en Scholz naar Brussel om een Europese top bij te wonen en het Europees Parlement toe te spreken.
Toespraak Pink Floyd-muzikant wekt woede Oekraïne
00:30 | Op verzoek van Rusland heeft Roger Waters van de beroemde Britse popgroep Pink Floyd de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties toegesproken. De muzikant noemde de Russische invasie van Oekraïne illegaal, maar wel 'uitgelokt'. Dat laatste wekte meteen de woede van de Oekraïense regering.
De invasie van Oekraïne was onwettig en 'ik veroordeel ze ten scherpste', zei Waters in een videoboodschap. Hij veroordeelde ook de 'provocateurs'. Het zouden degenen zijn die de invasie volgens hem hebben uitgelokt. Hij zei niet wie hij daarmee bedoelde.
De Oekraïense VN-ambassadeur uitte felle kritiek. 'Hoe triest voor zijn voormalige fans om hem te zien accepteren dat hij gewoon de zoveelste steen in de muur van Russische desinformatie en propaganda is', aldus de topdiplomaat die verwees naar een beroemd liedje van Pink Floyd, Another Brick in the Wall.
De speech van Waters volgt op zijn open brief aan de vrouw van de Oekraïense president Zelenski, waarin hij het leveren van wapens aan Oekraïne bekritiseerde. Hij reageerde op haar oproep voor sterke steun van het Westen.