Internationaal9 feb '23 17:01

Nederland levert tóch geen eigen Leopard 2-tanks

Auteur: BNR Webredactie

Nederland gaat toch niet de eigen Leopard 2-tanks leveren aan Oekraïne. Premier Mark Rutte overwoog eerder nog om de door Nederland geleasete Leopard 2A6-tanks te kopen en te sturen naar Oekraïne voor de oorlog tegen Rusland. Maar Defensie-minister Kajsa Ollongren meldt aan de Tweede Kamer dat dit niet gaat gebeuren.

De achttien tanks zijn officieel in handen van Duitsland, en worden door Nederland geleaset. Maar Duitsland heeft er nu voor gekozen om te tanks niet aan Oekraïne te geven, zei Ollongeren. 'Dat is een militaire afweging geweest.' De Duitse regering heeft lang getwijfeld over het leveren van Leopard tanks die in Duitsland worden gemaakt. Na veel internationale druk besloot de regering van bondskanselier Olaf Scholz vorige maand akkoord te gaan.

Lees ook | Levering van westerse straaljagers nog onzeker

Antieke tanks wel naar Oekraïne

Eerder deze week werd wel bekendgemaakt dat Nederland, samen met Duitsland en Denemarken, 100 antieke Leopard 1A5-tanks gaat leveren aan Oekraïne. Die moeten 'zo snel worden geleverd', zegt Ollongren. Ook heeft het kabinet aangeboden om Oekraïense militairen te trainen zodat ze met de Leopard 2A6 kunnen omgaan.

Nederland gaat toch niet de eigen Leopard 2-tanks leveren aan Oekraïne.
Nederland gaat toch niet de eigen Leopard 2-tanks leveren aan Oekraïne. (ANP / Imago Stock & People GmbH)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen