Internationaal13 feb '23 14:43Aangepast op 13 feb '23 17:13

'Russen hebben een enorm logistiek probleem'

Auteur: Jorn Lucas

Terwijl Rusland het offensief richting Oekraïne verder opvoert, lijken de logistieke problemen voor het Russische leger alleen maar groter te worden. 'Voor deze aanvallen zijn veel mensen nodig. En tegelijkertijd moet Rusland uitkijken voor tegenaanvallen', zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

De Britse geheime dienst meldt dat onder meer in de buurt van Zaporizja en Loehansk versterkingen worden aangebracht. Maar het front is als een lange 'grenslijn', zegt Hammelburg. 'Om dat waterdicht te houden, heb je honderdduizenden soldaten naast elkaar nodig. Die middelen hebben ze niet.'

De benodigde manschappen zijn er wel, maar de Russen hebben ze niet bij de hand. Daarnaast heeft het Russische leger veel problemen met de levering van wapens naar het front. 'Ze hebben een enorm logistiek probleem met de uitvoering van het eigen aanvalsplan', zegt Hammelburg.

Terwijl Rusland het offensief richting Oekraïne verder opvoert, lijken de logistieke problemen voor het Russische leger alleen maar groter te worden.
Terwijl Rusland het offensief richting Oekraïne verder opvoert, lijken de logistieke problemen voor het Russische leger alleen maar groter te worden. (ANP / AFP)

Lees ook | Hevige machtsstrijd in Russische generale staf, 'scheiding der geesten'

Millimeterwerk

De afgelopen dagen zijn de gevechten een stuk heviger geworden. Volgens Hammelburg zijn de Russen in vier dagen tijd twee kilometer opgeschoven naar het westen. 'Het zoveelste voorbeeld dat er heen en weer wordt gemillimeterd aan het front.'

Tegelijkertijd zijn er veel berichten over het aantal slachtoffers. Het aantal doden aan Oekraïense kant is niet heel duidelijk, schattingen over de Russische kant maken melding van ruim 800 doden per dag. 'Een slachtpartij van de bovenste orde', zegt Hammelburg.

Liveblog | Volg het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan in dit liveblog

Waterpijpleiding

Tegelijkertijd legt Rusland een nieuwe waterleiding aan richting de Donbas-regio. Daar zijn diverse redenen voor te bedenken, zegt Hammelburg. 'In de Donbas is vermoedelijk gewoon een gebrek aan drinkwater, dat moet aangevuld worden. Maar er zijn ook politieke redenen.' De Donbas is in ogen van Rusland een deel van het moederland, zegt Hammelburg. 'En alle staten binnen de federatie moeten voorzien worden van utiliteit en dus ook van water.'

Lees ook | Dit is Wagner Group: extreem gewelddadige Russische huurlingen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen