Internationaal15 feb '23 20:16

'Nieuws over Russische doorbraken met korrel zout nemen'

Auteur: Samuel Hanegreefs

Rusland claimt meerdere doorbraken aan het front met Oekraïne. Kolonel en universitair hoofddocent Han Bouwmeester nuanceert die berichten. Toch ziet hij wel wat Russische lichtpuntjes aan het front.

'Oorlog is: je eigen goede punten glorieuzer maken en de verliezen zo goed mogelijk camoufleren. Dat is precies wat Rusland nu doet', duidt Bouwmeester, kolonel en universitair hoofddocent militaire strategie aan de Nederlandse Defensie Academie. Eerder pakte het Russische ministerie van Defensie uit met meerdere doorbraken in de Donbas. Er was zelfs sprake van een aanstaande verovering van de stad Charkov.

'Oorlog is: je eigen goede punten glorieuzer maken en de verliezen zo goed mogelijk camoufleren.'
'Oorlog is: je eigen goede punten glorieuzer maken en de verliezen zo goed mogelijk camoufleren.' (ANP / Ginopress)

Lees ook | Opbouw Russische luchtmacht 'verontrustend'

Dat valt dus nogal mee, aldus Bouwmeester. Wel begrijpt hij waar die berichten vandaan komen. 'In het noorden van Loehansk vechten de Russen hard om het laatste stukje van de regio die ze al hebben geannexeerd ook effectief in bezit te krijgen.'

Wagnergroep

Twee omvangrijke divisies voeren er strijd, met aan het begin van het offensief bijna 10.000 soldaten en 150 tot 200 tanks. 'Daarachter zit nog een derde divisie die vanuit Belarus is overgekomen', zegt Bouwmeester. 'Daardoor zie je een opeenhoping van Russische troepen. En het zou zomaar kunnen dat als de Russen door de frontlijn breken, ze die derde divisie lancering richting Charkov. Maar zover is het nog niet.'

In Bachmoet, in de regio Donetsk, hebben Russische eenheden dan weer de posities van de Wagnergroep overgenomen. Het stadje zelf is nog wel steeds in handen van Oekraïne.

VS: 'Rusland heeft oorlog al verloren'

Uit de Verenigde Staten klinken dan weer heel andere geluiden. Daar zei Mark Milley, de hoogste Amerikaanse generaal, dat 'Rusland strategisch, operationeel en tactisch de oorlog al verloren heeft.' Maar net zoals de euforische Russische uitspraken, moet je ook die zien in het grotere strategische plaatje, aldus Bouwmeester.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen