Internationaal16 feb '23 06:58Aangepast op 16 feb '23 08:28

VS wil Oekraïense focus op tegenoffensief, niet op Bachmoet

Auteur: Mark van Harreveld

De Oekraïense strijdkrachten zetten de bloedige strijd om Bachmoet voort. De Verenigde Staten zien liever dat het Oekraïense leger prioriteit geeft aan een tegenoffensief in de lente. 'Ik snap het, maar het is een schijnbare tegenstelling', zegt oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif.

De VS willen dat Oekraïne de focus verlegt van het behouden van Bachmoet naar het komende tegenoffensief. Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif begrijpt dat, maar vindt de boodschap tegenstrijdig.
De VS willen dat Oekraïne de focus verlegt van het behouden van Bachmoet naar het komende tegenoffensief. Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif begrijpt dat, maar vindt de boodschap tegenstrijdig. (ANP / AFP / Yasuyoshi Chiba)

'We zien drie Russische divisies in die omgeving opereren. Het verbaast me niet dat ze het zwaartepunt niet in Donetsk, maar in Loehansk lijken te leggen', zegt De Kruif die er nog eens op wijst dat de Russen met verouderd materieel uit de magazijnen vechten omdat veel van hun moderne wapentuig uitgeschakeld is. Ook wijst De Kruif op de inzet van slecht getrainde en dito gemotiveerde reservisten.

Lees ook | 'Nieuws over Russische doorbraken met korrel zout nemen'

De oud-commandant vindt de Amerikaanse oproep aan Oekraïne om de focus van Bachmoet naar het komende tegenoffensief te verleggen tegenstrijdig. 'Ik snap de oproep, maar het lijkt een schijnbare tegenstelling.' De Kruif stelt dat de troepen in de Bachmoetse loopgraven van een heel ander kaliber zijn dan die ingezet zullen worden in het tegenoffensief.

Verdun

In Bachmoet worden de loopgraven bevolkt door infanterie, bij de tegenaanval zullen met name de door het Westen te leveren tanks en pantservoertuigen een rol spelen. Laat onverlet dat de symbolische waarde van Bachmoet voor Oekraïne zeer groot is. De Kruif trekt dan ook de vergelijking tussen Bachmoet en de Franse stad Verdun die tijdens de Eerste Wereldoorlog het symbool werd van het Franse verzet tegen de Duitsers.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen