Internationaal22 feb '23 21:48Aangepast op 23 feb '23 05:57

Liveblog | Poetin ontmoet Chinese topdiplomaat Wang Yi in Moskou

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 364 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan in dit liveblog.

Dit liveblog wordt niet meer bijgewerkt, volg hier het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.


Dit is het belangrijkste nieuws

Poetin ontmoet Chinese topdiplomaat Wang Yi

Vladimir Poetin heeft een ontmoeting met de Chinese topdiplomaat Wang Yi. dat meldt BBC. De BBC meldt voorts dat Poetin heeft gezegd tevreden te zijn met hoe de Sino-Russische betrekkingen zich ontwikkelen.

Poetin zou de Chinese topdiplomaat verteld hebben ernaar uit te zien om met hem te spreken over de huidige internationale situatie die hij als 'moeilijk' omschrijft. En dat hij wacht op een bezoek van de Chinese president Xi Jinping,

Wang Yi op zijn beurt zei dat de betrekkingen tussen China en Rusland niet zullen bezwijken onder druk van andere landen. Hij voegt eraan toe dat beide landen bereid zijn hun strategische samenwerking te verdiepen, dat Beijing bereid is het partnerschap met Moskou te versterken in het belang van de twee landen en de hele wereld. Tot slot geeft Wang Yi de wensen van president Xi Jinping door aan president Poetin.


VN-baas: invasie Oekraïne belediging voor ons collectieve geweten

21:45 | De Russische invasie in Oekraïne is een 'belediging voor ons collectieve geweten', aldus de baas van de Verenigde Naties, Antonio Guterres. De secretaris-generaal sprak aan het begin van een speciale Algemene Vergadering van de VN-lidstaten over de Russische inval die vrijdag een jaar geleden begon.

Guterres noemde de komende 24 februari 'een grimmige mijlpaal voor de bevolking van Oekraïne en voor de internationale gemeenschap.' De Algemene Vergadering buigt zich over de oproep dat Rusland zijn troepen moet terugtrekken en dat de grenzen van Oekraïne moeten worden gerespecteerd.

Volgens ingewijden bevat de verklaring geen voorstellen om tot vrede te komen, maar is het grotendeels een herhaling van het standpunt dat de meerderheid van de 193 lidstaten in de Algemene Vergadering vorig jaar uitte. Het is de bedoeling dat donderdag over de zogenoemde resolutie, ingediend door Oekraïne en de Europese Unie, wordt gestemd.

95 procent van Oekraïners rekent op overwinning in oorlog

20:15 | Een grote meerderheid van 95 procent van de Oekraïners zegt vol vertrouwen te zijn dat hun land de oorlog van Rusland zal winnen. Een Oekraïens onderzoeksbureau peilde bijna een jaar na de Russische invasie de stemming onder de bevolking en concludeert dat het geloof in de overwinning het afgelopen jaar alleen maar is gegroeid.

In januari 2022, nog voor de inval, dacht 56 procent van de ondervraagden dat Oekraïne een oorlog tegen Rusland zou winnen. Volgens de peiling is in dezelfde periode ook het vertrouwen in president Volodimir Zelenski enorm gestegen, van 36 naar 90 procent.

Bovendien is de steun voor toetreding tot de NAVO gestegen van 62 naar 86 procent. Zelenski hamert sinds de invasie op de noodzaak van een lidmaatschap van die westerse alliantie, maar voor Moskou was dat vooruitzicht juist een van de belangrijkste redenen om de invasie te beginnen. De twee buurlanden staan steeds verder van elkaar af en dat komt ook in het onderzoek naar voren. Meer dan de helft van de Oekraïners denkt dat het 'onmogelijk' is om de vriendschappelijke banden met Rusland nog te herstellen.

De enquête is ingevuld door 1600 willekeurige Oekraïners, maar kon niet worden afgenomen in de gebieden die worden bezet door de Russen.

Baas Russische huurlingen toont foto lijken in vete met Moskou

17:52 | De ruzie tussen de baas van het Russische Wagner-huurlingenleger en de autoriteiten in Moskou over de strijd in Oekraïne is verder opgelopen. De eigenaar van het privéleger, Jevgeni Prigozjin, verwijt Defensie dat hij te weinig munitie krijgt. Om de aantijging te onderstrepen en om zijn eis kracht bij te zetten, publiceerde hij een foto van tientallen gesneuvelde Wagner-strijders in Oekraïne.

De bittere openlijke vete met de hoogste legerbazen is daarmee naar een nieuw niveau getild, aldus waarnemers over de ongebruikelijke stap met de foto. Volgens Prigozjin zijn de huurlingen gedood omdat ze munitie moesten ontberen.

De Wagner-baas, die voor Moskou in Oekraïne vecht, beschuldigt het Russische ministerie van Defensie van het opzettelijk 'uithongeren' van zijn strijders door geen munitie te leveren. Hij spreekt over een verraderlijke poging Wagner te vernietigen. Prigozjin uitte sinds de Russische invasie in Oekraïne al veel kritiek op de legertop.

Het ministerie noemt de aantijgingen 'volstrekt onwaar'. Zonder Prigozjin bij naam te noemen waarschuwt het departement voor pogingen om verdeeldheid te creëren die 'uitsluitend in het voordeel van de vijand' werkt.

EU verlengt sancties Rusland maar nog niet akkoord met nieuwe

17:48 | De EU-landen hebben besloten bestaande strafmaatregelen tegen Rusland met zes maanden te verlengen. De lijst met namen van personen en bedrijven is niet veranderd. Over een tiende, nieuw sanctiepakket tegen Rusland zijn de EU-ambassadeurs het woensdag in Brussel echter nog niet eens geworden, zeggen diplomaten. Het zou vooral hangen op technische kwesties die de komende uren moeten worden opgelost.

De onderhandelingen worden donderdagmiddag voortgezet. Het is de bedoeling dat er snel een akkoord komt, voor vrijdag, de dag waarop Rusland precies een jaar geleden Oekraïne binnenviel.

Het tiende pakket heeft volgens Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen een waarde van ruim 11 miljard euro en bevat meer exportverboden voor goederen die Rusland niet zomaar ergens anders kan krijgen, stafmaatregelen tegen bijkomende vertrouwelingen en propagandisten van de Russische president Vladimir Poetin.

NAVO wil spiraal van Russische agressie doorbreken

16:47 | De NAVO moet de 'spiraal van Russische agressie' doorbreken, vindt NAVO-baas Jens Stoltenberg. Op een top van de oostelijke lidstaten van het bondgenootschap in de Poolse hoofdstad Warschau heeft hij ervoor gepleit Rusland voor eens en voor altijd te laten zien waar diens grenzen liggen.

'We mogen niet toestaan dat Rusland de Europese veiligheid verder ondergraaft', aldus de secretaris-generaal in een toespraak. 'We moeten ervoor zorgen dat de geschiedenis zich niet herhaalt'.

Stoltenberg wees erop dat Rusland voor het begin van de oorlog tegen Oekraïne een jaar geleden al in 2008 Georgië aanviel en dat het in 2014 het Oekraïense schiereiland de Krim annexeerde. Ook begon Poetin de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne te ondersteunen.

'We beleven het agressieve gedragspatroon van Rusland al vele jaren', zei hij op de bijeenkomst, waar ook de Amerikaanse president Joe Biden aan meedeed. Biden verzekerde dat de Amerikanen elke vierkante centimeter NAVO-gebied zullen verdedigen. Het is voor de Verenigde Staten een 'heilige verplichting', zei hij.

Hongaarse minister roept op tot bestand en onderhandelingen

15:27 | De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto heeft een dringend beroep gedaan om te komen tot een wapenstilstand in Oekraïne en tot onderhandelingen. Hij vreest dat de oorlog verder escaleert en een veel gevaarlijker en breder conflict kan worden. Hij leidt dat onder meer af aan de felle toespraken van de Amerikaanse en de Russische president, Joe Biden en Vladimir Poetin, op dinsdag. Ze zouden illustreren hoe ernstig de situatie nu is geworden.

De Hongaarse bewindsman keerde zich ook tegen nieuwe Europese sancties gericht op de kernenenergie van Rusland. Die zouden niet door de Europese Unie mogen worden afgekondigd. Ze zouden in strijd zijn met het nationale belang van Hongarije dat zijn meeste energie importeert uit Rusland. Hongarije wil ook een eigen kerncentrale samen met een Russische onderneming, Rosatom, met twee reactoren uitbreiden.

De EU wil met nog meer sancties de Russische economie treffen. Het zou al de tiende serie sancties worden. Er is daarbij momenteel ook onenigheid over een importverbod van rubber en diamant.

Poetin spreekt menigte toe in stadion Moskou

15:00 | De Russische president Vladimir Poetin spreekt woensdagmiddag een menigte toe in een olympisch stadion in Moskou, een paar dagen voordat zijn 'speciale militaire operatie' in Oekraïne precies een jaar geleden begon. De massabijeenkomst startte met een vaderlands lied gezongen door de in Rusland bekende zanger Gregori Leps. De bijeenkomst staat in het teken van de verdediging van het vaderland.

Poetin ging de menigte voor met het roepen van: 'Rusland, Rusland, Rusland'. Hij betoogde dat de grote meerderheid van de bevolking achter de strijdkrachten staat. De troepen die sinds de invasie van 24 februari 2022 in Oekraïne vechten of hebben gevochten zijn 'glorieuze verdedigers' van Rusland, zo luidt de boodschap. Er is ook een beroemd standbeeld getoond, 'Het Vaderland Roept' dat in Volgograd staat ter nagedachtenis aan de bloedige strijd daar in de Tweede Wereldoorlog, toen de plaats nog Stalingrad heette, gedurende ruim vijf maanden in 1942 en 1943.

Poetin meent dat Rusland voor de nationale veiligheid en voor de Russisch sprekende minderheid in Oekraïne ten strijde is getrokken en dat Oekraïne, Washington en Brussel sinds 2014 op een confrontatie aansturen en geen onderhandelingen willen. Hij lijfde aan het begin van de strijd in het oosten en zuiden van Oekraïne in 2014 het schiereiland de Krim in. Hij heeft na de inval van een jaar geleden vier Oekraïense provincies geannexeerd, overigens zonder ze helemaal te veroveren. Poetin sprak woensdag van 'historische rechten'.

Aan het front lijkt het ondertussen een vastgelopen stellingenoorlog. De snelle Russische opmars van het begin van de 'militaire operatie' heeft plaatsgemaakt voor terugtrekkende bewegingen en van de bijna 30 procent van Oekraïne die de Russen in maart vorig jaar in handen hadden, is nog circa 18 procent over. Dat is waarschijnlijk niet goed voor de steun in de publieke opinie in Rusland en daar wil Poetin met de massabijeenkomst iets aan doen.

Poetin bewierookt relatie met China en kondigt bezoek Xi aan

14:31 | De relatie tussen China en Rusland heeft 'nieuwe mijlpalen' bereikt, volgens de Russische president Vladimir Poetin. Hij zei na een gesprek met de Chinese topdiplomaat Wang Yi dat de banden 'vorderen en ontwikkelen'. Ook beweert Poetin dat ze een bezoek van de Chinese president Xi Jinping hebben afgesproken.

Wang heeft Poetin in het gesprek gezegd dat de betrekkingen tussen Moskou en Beijing gelijkwaardig zijn en niet zullen 'bezwijken onder de druk van derde partijen'. De Verenigde Staten en de NAVO spraken afgelopen week hun zorgen uit over mogelijke Chinese wapenleveringen aan Rusland, dat sinds de invasie in Oekraïne vrij geïsoleerd staat op het wereldtoneel.

Ongeveer een jaar geleden, vlak voordat Rusland Oekraïne binnenviel, sloten Xi en Poetin een partnerschap 'zonder grenzen'. Sindsdien heeft China zich grotendeels afzijdig gehouden van de oorlog, tot frustratie van het Westen. Amerikaanse en Europese leiders hopen dat Xi zijn invloed gebruikt om Poetin te overtuigen dat hij de invasie stopt. Rusland is door alle westerse sancties steeds meer afhankelijk van China.

Afgelopen week zei Wang dat Beijing binnenkort met een vredesvoorstel wil komen. Daar is met scepsis op gereageerd, omdat het opgeven van land voor Kiev op dit moment onbespreekbaar is. Een eventueel bezoek van Xi aan Moskou zou daarmee te maken kunnen hebben. Poetin kondigde in december ook al aan dat hij Xi verwacht te ontvangen, maar zo'n reis is vanuit Beijing nog niet bevestigd.

Spanje stuurt zes Leopard-tanks naar Oekraïne

13:51 | Spanje stuurt Oekraïne zes Leopard 2-tanks om het land te helpen in de strijd tegen Rusland. Defensieminister Margarita Robles Fernández sluit niet uit dat in de toekomst meer tanks volgen als 'dat nodig is' en 'bondgenoten ernaar vragen'.

De Duitse gevechtsvoertuigen worden momenteel gerepareerd en zullen eind maart of begin april klaar zijn. Wanneer ze naar Oekraïne gaan, is niet bekendgemaakt. De minister zegt dat Spanje samenwerkt met de andere landen die dezelfde tanks sturen. Spanje maakte vorige maand al bekend tanks te zullen doneren, maar noemde toen nog geen aantal.

Duitsland wil samen met bondgenoten twee bataljons van de Leopard 2 leveren, maar het verzamelen van de tanks gaat langzamer dan verwacht. Er zijn nu 54 stuks toegezegd. Dat is niet genoeg voor twee bataljons van doorgaans 31 tanks elk voor Oekraïne.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft bondgenoten opgeroepen om hun beschikbare tanks naar Oekraïne te sturen. Zijn regering besloot een maand geleden zelf Leopards naar Oekraïne te sturen en gaf ook andere landen toestemming om dat te doen. Dat gebeurde na wekenlange aarzeling en onder druk van steeds meer landen.

De eerste Oekraïense militairen leren nu in Duitsland hoe de tanks werken. Zij krijgen zes keer per week 12 uur training, eerst op een simulator en later met de tanks op een oefenterrein.

Rusland wil met snel offensief Westerse wapenleveranties voor zijn

13:48 | Rusland is met zijn offensief begonnen terwijl het er eigenlijk niet klaar voor is. Dat zegt defensiespecialist Patrick Bolder van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies in BNR's Big Five.

‘Poetin vindt het prima dat zijn volk lijdt en dat maakt het beangstigend. ’
Patrick Bolder, defensiespecialist Den Haag Centrum voor Strategische Studies

Volgens Bolder willen de Russen de westerse leveranties van zware wapens en tanks voor zijn. Ook zal Rusland onder de nieuwe bevelhebber Gerasimov niet in staat zijn om het overwicht in de lucht te verkrijgen.

Russen halen steeds vaker schouders op bij theorieën van Poetin

13:13 | Waar Vladimir Poetin doorgaans een uur rekent voor zijn jaarlijkse toespraak aan het parlement, sprak hij dinsdag twee keer zo lang. 'Daarin zei hij dat het Westen en de NAVO al jarenlang bezig zijn met het voorbereiden van een oorlog tegen Rusland', zegt Bosman.

Volgens Bosman reageren de Russen dan ook veeleer gelaten op de speech. 'Er zijn best nog wel veel mensen die geloven wat hij zegt', aldus Bosman, 'maar omdat hij alles zo vaak herhaalt, landt het steeds minder.' Dan gaat het zeker over de nogal absurde beschuldigingen over nazisme, satanisme en pedofilie. 'Mensen denken: we weten het intussen wel.'

Volgens Bosman reageren de Russen dan ook veeleer gelaten op de speech van dinsdag.
Volgens Bosman reageren de Russen dan ook veeleer gelaten op de speech van dinsdag. (ANP / EPA)

Ook België onderzoekt Russisch schip Noordzee

12:50 | België heeft gezegd dat het een onderzoek instelt naar een Russisch 'spionageschip' dat medio november vorig jaar in de Noordzee is ontdekt.

Het schip werd medio november vorig jaar ontdekt in de Belgische Noordzee, aldus Vincent Van Quickenborne, de Belgische minister van Justitie en Noordzee, in een verklaring met als kop 'Russisch spionageschip voor onze kust in november'.

Hoewel de aanwezigheid van Russische schepen in de Noordzee niet verboden is, zei België dat het de situatie op de voet volgt, in de context van de oorlog in Oekraïne.

Van Quickenborne zei: 'We kennen de exacte motieven van dit Russische schip niet, maar laten we niet naïef zijn. Zeker niet als het zich verdacht gedraagt in de buurt van onze windmolenparken, onderzeese gas- en datakabels en andere kritieke infrastructuur.'

Het komt nadat de Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD zei dat Rusland heeft geprobeerd inlichtingen in te winnen om kritieke infrastructuur in het Nederlandse deel van de Noordzee te saboteren.

Een Russisch schip werd ontdekt bij een offshore windmolenpark in de Noordzee toen het probeerde de energie-infrastructuur in kaart te brengen, zei MIVD-hoofd-generaal Jan Swillens eergisteren op een nieuwsconferentie.

Poetin ontmoet Chinese topdiplomaat Wang Yi in Moskou

12:45 | Vladimir Poetin heeft een ontmoeting met de Chinese topdiplomaat Wang Yi. dat meldt BBC. De BBC meldt voorts dat Poetin heeft gezegd tevreden te zijn met hoe de Sino-Russische betrekkingen zich ontwikkelen.

Poetin zou de Chinese topdiplomaat verteld hebben ernaar uit te zien om met hem te spreken over de huidige internationale situatie die hij als 'moeilijk' omschrijft. En dat hij wacht op een bezoek van de Chinese president Xi Jinping,

Wang Yi op zijn beurt zei dat de betrekkingen tussen China en Rusland niet zullen bezwijken onder druk van andere landen. Hij voegt eraan toe dat beide landen bereid zijn hun strategische samenwerking te verdiepen, dat Beijing bereid is het partnerschap met Moskou te versterken in het belang van de twee landen en de hele wereld. Tot slot geeft Wang Yi de wensen van president Xi Jinping door aan president Poetin.

Gouverneur Russische regio meldt beschieting winkelcentrum

11:20 | de gouverneur van de Russische regio Belgorod die aan Oekraien grenst meldt dat een winkelcentrum in de Russische stad Sjebekino is getroffen. Dat schrijft The Guardian. Gouverneur Vjatsjeslav Gladkov schrijft op Telegram het volgende bericht:

'De beschieting van Shebekino. Projectielen hebben het winkelcentrum geraakt, waardoor het in brand vloog. Volgens voorlopige gegevens is er één slachtoffer. Een man met granaatscherfwonden werd naar het ziekenhuis van het Centraal District gebracht. Artsen beoordelen zijn toestand als uiterst ernstig. Alle nodige hulp wordt verleend. Operationele diensten zijn ter plaatse, reddingswerkers zijn begonnen met het blussen.

EU-lidstaten: omzeilen sancties door Rusland aanpakken

10:40 | Een groep van tien EU-lidstaten heeft opgeroepen tot strengere maatregelen om te voorkomen Rusland militaire onderdelen verkrijgt via dekmantelbedrijven in buurlanden en daarmee de westerse sancties omzeilt. Dat schrijft The Guardian.

De tien landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Italië en de Baltische staten, schrijven dat '2023 het jaar van het succes moet worden in de strijd tegen ontduiking', en waarschuwen dat de publieke steun en de internationale legitimiteit van de sancties kunnen afnemen als deze als ondoelmatig worden beschouwd.

In een informeel document stelt de groep dat speciale aandacht moet worden besteed aan westerse onderdelen die worden gebruikt in Russische wapens en militaire uitrusting, onderdelen die niet gemakkelijk te vervangen zijn en die de Russische militaire productie zouden kunnen verstoren als ze zouden verdwijnen. Zij schrijven:

We zien dat Rusland overschakelt op een militaire economie. Er worden alternatieve bevoorradingsketens gecreëerd door gebruik te maken van dekmantelbedrijven en tussenpersonen in de kring van landen rond Rusland. Speciale aandacht dient uit te gaan naar westerse onderdelen die van cruciaal belang zijn voor de Russische militaire industrie. Een kleine verstoring van deze productieketens heeft dan ook snel grote gevolgen voor het vermogen van Rusland om wapens en militaire uitrusting te produceren.

De aanbevelingen omvatten:

Betere samenwerking tussen nationale en EU-autoriteiten, om te zorgen voor een goede informatie-uitwisseling tussen douane, belastingautoriteiten, aanklagers en inlichtingendiensten;

Betere informatie-uitwisseling tussen de nationale hoofdsteden en Brussel;

Waarschuwingen aan personen en bedrijven in niet-EU-landen die Rusland helpen de sancties te omzeilen, dat hun hulp aan Moskou 'ernstige gevolgen voor hun toegang tot de interne markt' kan hebben;

Diplomatieke coördinatie over de aanpak van niet-EU-landen die Rusland helpen de sancties te omzeilen;

Het opstellen van een lijst van bedrijven en sectoren die zorgen baren om de bewustwording te vergroten.

Sportkoepel NOC*NSF steunt boycot boksbond van WK vrouwen

10:35 | Sportkoepel NOC*NSF steunt het besluit van de Nederlandse boksbond (NBB) om niet aan de komende WK voor vrouwen in India deel te nemen. De organiserende bond IBA staat toe dat Russische en Belarussische bokssters onder eigen vlag kunnen meedoen en dat druist ook in tegen het standpunt van NOC*NSF.

Voor de NBB was de aangekondigde WK-deelname van Russische en Belarussische bokssters onder eigen vlag de reden om het toernooi te mijden, omdat het een schending is van wat het Internationaal Olympisch Comité adviseert. De sportkoepel heeft in een brief aan de boksbond laten weten achter dat besluit te staan.

'NOC*NSF spreekt zich uit tegen deelname van Nederlandse sporters of bonden aan wedstrijden waaraan Russische en/of Belarussische sporters onder de vlag van hun eigen land meedoen. NOC*NSF zal sporters en bonden dan ook niet steunen indien zij besluiten deel te nemen aan deze wedstrijden. Dit standpunt heeft ook betrekking op de WK boksen voor vrouwen volgende maand in New Delhi omdat op dit evenement sporters uit Rusland en Belarus onder eigen vlag zullen meedoen', schrijft de sportkoepel.

Russisch lagerhuis stemt voor opschorting START-verdrag

10:25 | Het Russische lagerhuis, de Doema, is akkoord gegaan met de opschorting van het START-ontwapeningsverdrag met de Verenigde Staten. President Vladimir Poetin kondigde de opschorting dinsdag aan in een speech waarin hij het Westen de schuld gaf van de oorlog in Oekraïne.

Het hogerhuis, de Federatieraad, buigt zich woensdag ook nog over de opschorting. Beide stemmingen gelden als een formaliteit. Met het verdrag uit 2010 gingen Rusland en de Verenigde Staten akkoord met een maximumaantal van 1550 kernkoppen per land. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft de opschorting 'zeer ongelukkig en onverantwoordelijk' genoemd, maar heeft ook laten weten dat de VS bereid blijven om met Moskou over wapenbeheersing te praten.

Explosies in Charkiv

09:45 | In het centrum van de Oekraïense stad Charkiv zijn explosies gehoord.

Spanning in Oekraïne na toespraak Poetin

09:35 | Inwoners van Oekraïne reageren met gemengde gevoelens op de oorlogsretoriek van Vladimir Poetin, gisteren in zijn bijna twee uur durende toespraak. 'Je ziet mensen wegtrekken uit de grote steden met het oog op de spanningen', zegt Europa-verslaggever Geert Jan Hahn vanuit de West-Oekraïense stad Oezjhorod.

Zelenski wil NAVO-top in Litouwen bijwonen

09:30 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski wil in juli een NAVO-topconferentie in Litouwen bijwonen. Dit zei de Oekraïense ambassadeur in het land woensdag. Zelenski wil er bepleiten dat Oekraïne lid wordt van het bondgenootschap zodra de oorlog met Rusland voorbij is.

Een Oekraïense lidmaatschap van de NAVO is volgens Moskou een schending van eerdere Amerikaanse toezeggingen over de uitbreiding van de NAVO met landen uit het voormalige Oostblok en het zou een onaanvaardbare bedreiging van de nationale veiligheid van Rusland vormen. Het was een van de voornaamste redenen dat president Vladimir Poetin een jaar geleden tot de inval in het buurland besloot.

De NAVO-top wordt op 11 en 12 juli gehouden in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Zelenski heeft sinds de Russische inval twee buitenlandse reizen gemaakt: een naar Washington in december en een eerder deze maand naar Londen, Parijs en Brussel.

Donetsk-separatisten verwachten Oekraïense militaire acties

09:10 | Denis Pushilin, de leider van de bezette Donetsk-regio die Rusland beweert te hebben geannexeerd, heeft een bericht op de Telegram-app geplaatst waarin hij burgers waarschuwt dat hij meer Oekraïense militaire activiteit verwacht nu de eenjarige verjaardag van de Russische invasie nadert. Dat meldt The Guardian. Hij vertelde de inwoners:

'Beste vrienden, we weten uit ervaring dat de vijand altijd actief is op verjaardagen. Er is informatie dat in de komende twee tot drie dagen de beschietingen door de Oekraïense strijdkrachten zullen toenemen. Onze artillerie-eenheden zijn bezig met actieve batterij- en tegenbatterijgevechten, de luchtverdediging staat op scherp. Wees niettemin voorzichtig, beweeg u niet onnodig op straat.'

'Tweede Kamer maakt dit jaar 2,5 miljard euro vrij voor Oekraïne'

09:00 | Tijdens een debat in de Tweede Kamer dinsdag bleek nog maar eens hoe breed de steun voor Oekraïne er is. 'Maar daar hangt wel een prijskaartje aan vast', zegt politiek verslaggever Leendert Beekman. Alle partijen in de Tweede Kamer zijn voor blijvende steun aan Oekraïne, met de uitzondering van PVV, FvD en Groep Van Haga. Het gaat om zowel materiële steun in de vorm van wapens en om financiële steun. En daar maakt de Tweede Kamer best wat budget voor vrij: 2,5 miljard euro dit jaar.

'Stilaan nadenken over wat als Rusland deze oorlog verliest'

07:50 | Het Russische voorjaarsoffensief waar iedereen voor vreesde komt niet op gang, stelt oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif vast.

Uit de toespraak van Poetin dinsdag leidt de Kruif af dat ook hij beseft dat het niet heel erg goed gaat aan het front. De leider verwees opnieuw naar zijn kernwapens. De Kruif: 'Hij zal nooit nalaten om ons fijntjes te wijzen op het feit dat Rusland het potentieel heeft om te escaleren'. En Poetin had het niet eens meer over de precieze doelen van de oorlog, zoals de inname van de Donbas.

Poetin trekt decreet in dat Moldavische soevereiniteit ondersteunt

06:30 | Poetin heeft een decreet uit 2012 herroepen dat deels de soevereiniteit van Moldavië onderbouwde bij het regelen van de toekomst van de regio Transnistrië - een door Moskou gesteunde separatistische Moldavische regio die grenst aan Oekraïne en waar 1.500 man Russische vredestroepen gelegerd zijn.

Het decreet, dat een Moldavische component bevatte, schetste 11 jaar geleden het buitenlands beleid van Rusland dat uitging van nauwere betrekkingen van Moskou met de Europese Unie en de Verenigde Staten. Dat schrijft The Guardian.

Het bevel tot herroeping van het document uit 2012 is gepubliceerd op de website van het Kremlin en stelt dat het besluit is genomen om 'de nationale belangen van Rusland te waarborgen in verband met de ingrijpende veranderingen die plaatsvinden in de internationale betrekkingen'.

Het maakt deel uit van een reeks antiwesterse maatregelen die Poetin dinsdag heeft aangekondigd.

Duitsland krijgt mogelijk vandaag al Kazachstaanse olie

06:20 | Kazachstan levert mogelijk de komende dagen de eerste partij olie via de Russische Droezjba-pijpleiding naar Duitsland, mogelijk vandaag al. Dat meldt The Guardian op basis van berichtgeving van het Russische staatspersbureau RIA dat de Kazachse minister van Energie Bolat Akchulakov citeerde.

'Ik hoop echt dat het vandaag gaat', zei Akchulakov.

De leveringen uit Kazachstan zijn bedoeld ter vervanging van de Russische ruwe olie die de Europese Unie heeft toegezegd niet meer te kopen als onderdeel van bredere sancties na de invasie van Moskou in Oekraïne. De in de Sovjet-Unie gebouwde Droezjba-pijpleiding blijft vrijgesteld van sancties, maar de Duitse raffinaderijen in Leuna en Schwedt - die op de pijpleiding zijn aangesloten - hebben voor dit jaar geen Russische ruwe olie besteld.

Russisch leger reageert op aantijgingen Wagner-chef

06:00 | Het Russische ministerie van Defensie heeft ontkend de munitiezendingen aan vrijwilligers aan het front te beperken, maar maakte geen melding van het privéleger van de Wagner-groep of van de beschuldigingen van Prigozjin. Dat meldt The Guardian.

'Aan alle verzoeken om munitie voor aanvalseenheden wordt zo snel mogelijk voldaan', benadrukte het ministerie, dat nieuwe leveringen op zaterdag beloofde en berichten over tekorten als 'absoluut vals' bestempelde.

'Pogingen om een splitsing te creëren binnen het nauwe mechanisme van interactie en ondersteuning tussen eenheden van de Russische (gevechts) groepen zijn contraproductief en werken uitsluitend in het voordeel van de vijand', aldus de regering.

Het hoofd van de Russische huurlingengroep Wagner zei gisteren dat de militaire leiders van Moskou weigeren de groep munitie te leveren en proberen de groep te vernietigen, en beschuldigt hen van 'verraad'.

De huurlingenmacht van Jevgeni Prigozjin vecht in de stad Bachmoet. De strijd heeft de spanningen tussen de Wagner-groep en het Russische leger blootgelegd, hoewel het Kremlin elke breuk ontkent. 'De chef van de generale staf en de minister van Defensie van Moskou geven links en rechts orders om niet alleen geen munitie te geven aan PMC Wagner, maar ook om hem niet te helpen met luchttransport', zei Prigozjin in een spraakbericht dat dinsdag door zijn persdienst werd gedeeld.

'Er is gewoon directe oppositie gaande, wat niets minder is dan een poging om Wagner te vernietigen. Dit kan worden gelijkgesteld met hoogverraad', voegde hij eraan toe.

Biden ontmoet NAVO-secretaris en 'Negen van Boekarest' in Polen

05:30 | De Amerikaanse president Joe Biden is nog steeds in Polen, waar hij de leiders van de zogenaamde 'Boekarest Negen' landen, NAVO's Oost-Europese leden, en NAVO-chef Jens Stoltenberg zal ontmoeten.

De Negen van Boekarest, of B9, werd in 2015 gevormd als reactie op de Russische agressie in Oekraïne. De leden zijn Polen, Roemenië, Bulgarije, Tsjechië, Litouwen, Estland, Hongarije, Letland en Slowakije. Biden zal naar verwachting woensdagavond terugkeren naar Washington.

Dinsdag hield hij in Warschau een toespraak waarin hij de bondgenoten opriep: 'Toen Rusland binnenviel, werd niet alleen Oekraïne op de proef gesteld. De hele wereld werd op de proef gesteld.'

Rusland, China en Zuid-Afrika houden gezamenlijke legeroefening

05:20 | Een met hypersonische kruisraketten uitgerust Russisch fregat is aangekomen in de haven van de Zuid-Afrikaanse plaats Richards Bay. Vanaf vrijdag neemt het schip er deel aan militaire oefeningen waarbij ook China en Zuid-Afrika betrokken zijn, meldt het Russische persbureau RIA. Zuid-Afrika coördineert de oefeningen en noemt ze 'routine'.

Het Russische oorlogsschip, genaamd De admiraal Gorsjkov van de vloot van de Sovjet-Unie, heeft Zircon-raketten aan boord die een bereik hebben van 900 kilometer en met een snelheid van meerdere keren de geluidssnelheid kunnen vliegen. Eind januari testte de Gorsjkov nog zijn aanvalsmogelijkheden in de westelijke Atlantische Oceaan.

China, Rusland en Zuid-Afrika vormen met India en Brazilië de zogenoemde BRICS-alliantie en zijn samen goed voor ongeveer een derde van de wereldeconomie. Vorige maand maakten ze plannen bekend voor de ontwikkeling van een eigen munteenheid, met als doel de hegemonie van de dollar te doorbreken. De vijf landen weigeren ondanks westerse druk sancties tegen Rusland in te stellen vanwege de invasie van Oekraïne.

Poetin spreekt menigte toe in stadion Moskou

03:30 | De Russische president Vladimir Poetin spreekt woensdag een groot publiek toe in het voetbalstadion Loezjniki in Moskou. Bij het evenement worden 200.000 toeschouwers verwacht. De toespraak moet volgens Russische media worden gezien als een vervolg op de speech die Poetin een dag eerder hield voor leden van de politieke en militaire elite.

In zijn speech beschuldigde Poetin westerse landen ervan een bedreiging te vormen voor Rusland, waardoor Russische troepen Oekraïne wel moesten binnenvallen. Hij kondigde aan het offensief in het buurland voort te zetten.

De aanwezigen in het stadion krijgen ook een concert voorgeschoteld en kunnen Russisch militair materieel aanschouwen. Het is vrijdag een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel.

Dit liveblog komt tot stand op basis van berichtgeving door BNR, Reuters, ANP en The Guardian


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen