Internationaal27 feb '23 11:53

Nigerianen houden adem in om verkiezingsuitslag

Auteurs: Jorn Lucas en ANP

Ruim 93 miljoen Nigerianen hebben dit weekend gestemd voor een nieuwe president. Er staat veel op het spel, het grootste Afrikaanse land wordt geteisterd door economische en politieke problemen. 'Heel Nigeria houdt de adem in, niemand weet wie er gaat winnen', zegt Nigeriakenner en universitair docent David Ehrhardt van de Universiteit Leiden.

Bola Tinubu (70) van regeringspartij APC, Atiku Abubakar (76), namens de Democratische Volkspartij (PDP) en de 61-jarige voorman van Labour Peter Obi, vooral populair bij jongeren in de grote steden, zijn verwikkeld in een nek-aan-nekrace om het presidentschap. Met name jongeren zijn de corruptie zat en willen vernieuwing. Een grote groep, 40 procent van de Nigerianen is jonger dan 35 jaar.

Kandidaat voor Labour Peter Obi. Ruim 93 miljoen Nigerianen hebben dit weekend gestemd voor een nieuwe president. Er staat veel op het spel, het grootste Afrikaanse land wordt geteisterd door economische en politieke problemen.
Kandidaat voor Labour Peter Obi. Ruim 93 miljoen Nigerianen hebben dit weekend gestemd voor een nieuwe president. Er staat veel op het spel, het grootste Afrikaanse land wordt geteisterd door economische en politieke problemen. (ANP / AFP)

Gidsland

Volgens Ehrhardt staat er heel veel op het spel. 'Nigeria lijdt onder enorme economische moeilijkheden en onveiligheid, erger dan ik het ooit heb gezien. Maar tegelijkertijd is Nigeria een gidsland voor heel Afrika. En als zo'n verkiezing in Nigeria kan lukken, dan kan het overal.'

Lees ook | Nigeriaanse legerleiding: kopstuk Boko Haram gedood

Het is moeilijk te zeggen wie de verkiezingen zal gaan winnen. De uitslag wordt binnen enkele weken verwacht. De gedoodverfde winnaar is Bola Tinubu, de leider van de regerende APC-partij. Maar als het gaat om corruptiebestrijding en politieke stabiliteit 'hoop je dat Obi gaat winnen', zegt Ehrhardt. 'Hij is tegen het gevestigde regime en kan misschien de politiek vernieuwen.' Maar of Obi sterk genoeg is om het land te leiden is de vraag. 'Hij heeft gewoon minder ervaring en minder vrienden in de hogere regionen van Nigeria.'

Oligarchen

Nigeria is groot geworden door corruptie en met name de lokale oligarchen hebben veel invloed op het land. En dat is vooral te zien in de havenstad Lagos, tot 1991 de hoofdstad van het land. 'Dat was echt de verschrikkelijkste stad op aarde. Daar heeft wel een vernieuwingsslag plaatsgevonden. De armoede is niet weg, in tegendeel, maar economisch is er wel veel vernieuwd. Het wordt het wonder van Lagos genoemd.'

Lees ook | 'Waterstof kan goudmijn zijn voor Afrika'

De stembusgang is overschaduwd door zorgen over de veiligheid. In het noorden zijn gewapende milities actief, waaronder de jihadistische terreurorganisatie Boko Haram. In het noordwesten en in Centraal-Nigeria vechten groeperingen bloedige conflicten uit over landbouwgrond en in het zuidoosten roeren separatisten zich.

Ook nu werden her en der gewelddadigheden gerapporteerd. In een aantal deelstaten werden stembureaus overvallen en onder meer apparatuur voor biomedische identificatie gestolen. In de metropool Lagos moesten legereenheden in actie komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen