Internationaal1 mrt '23 10:16

FBI: 'Covid komt uit Chinees lab'

Auteur: Mark van Harreveld

Directeur Christopher Wray van de FBI zegt ervan overtuigd te zijn dat het coronavirus uit een Chinees laboratorium afkomstig is, hoewel hij beklemtoont dat er nog steeds onderzoek naar gedaan wordt. In een vraaggesprek met Fox News zei Wray dat de meest waarschijnlijke oorsprong van het coronavirus 'een incident in een laboratorium in China' is.

FBI-directeur Christopher Wray: 'De FBI heeft al geruime tijd geoordeeld dat de oorsprong van de pandemie hoogstwaarschijnlijk een potentieel laboratoriumincident is''.
FBI-directeur Christopher Wray: 'De FBI heeft al geruime tijd geoordeeld dat de oorsprong van de pandemie hoogstwaarschijnlijk een potentieel laboratoriumincident is''. (ANP / Associated Press / Carolyn Kaster)

Veel meer kon Wray er niet over kwijt, het onderzoek loopt nog, veel zaken zijn staatsgeheim en China hindert het onderzoek. Ambassadeur Nicholas Burns drong er deze week bij de Chinese regering op aan meer openheid te geven over de herkomst van het virus. Het Wuhan Instituut voor Virologie zou mogelijk aan de wieg hebben gestaan van het virus en de pandemie.

In het vraaggesprek zei Wray dat China 'zijn best heeft gedaan om te proberen de bron van de wereldwijde pandemie te dwarsbomen en te verdoezelen. En dat is jammer voor iedereen'.

Sommige studies suggereren dat het virus de sprong van dieren naar mensen heeft gemaakt in Wuhan, China, mogelijk op de vis- en wildmarkt van de stad. De markt ligt op 40 minuten rijden van het toonaangevende Wuhan Institute of Virology, dat onderzoek deed naar coronavirussen.

Laster

China werpt elke bewering als zou corona uit een Chinees laboratorium afkomstig zijn verre van zich. Beijing noemt het laster en verwijst naar een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO uit 2021. Daarin wordt de theorie dat het virus uit een Chinees laboratorium komt 'extreem onwaarschijnlijk' genoemd. Het rapport is overigens zwaar bekritiseerd en de leiding van de WHO heeft tot een nieuw onderzoek opgeroepen. In China circuleren intussen verhalen dat het virus niet uit Wuhan, maar uit een Amerikaans militair laboratorium komt.

Lees ook | WHO-team klaar in Wuhan

'Bepaalde partijen moeten ophouden het 'laboratoriumlek'-verhaal te herhalen, ophouden China zwart te maken en ophouden met het politiseren van het traceren van de oorsprong', zei woordvoerster Mao Ning van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen