Internationaal1 mrt '23 21:18

'FBI zaait verwarring met bericht dat coronavirus uit lab komt'

Auteur: Samuel Hanegreefs

De mededeling van de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI dat corona afkomstig is uit een Chinees laboratorium, roept voor VS-correspondent Jan Postma meer vragen op dan ze beantwoordt.

De baas van de FBI, Christopher Wray, heeft in een vraaggesprek gezegd dat zijn organisatie er al geruime tijd van overtuigd is dat de meest waarschijnlijke oorsprong van het coronavirus 'een incident in een laboratorium in China' is. Hij beklemtoonde wel dat het opduiken van het virus nog steeds wordt onderzocht en dat hij weinig meer kan delen omdat veel materiaal geheim is.

Postma is verbaasd over die uitspraak. 'Toch moeten we het serieus nemen, want het gaat om Wray, de directeur van de FBI.' Maar voor de Amerikacorrespondent roept de uitspraak veel meer vragen op dan ze beantwoordt.

'We moeten het serieus nemen, want het gaat om Wray, de directeur van de FBI.'
'We moeten het serieus nemen, want het gaat om Wray, de directeur van de FBI.' (ANP / AFP)

'We weten niet wat hun bewijs is'

'Je kan je wel afvragen waarom de FBI dit nu naar buiten brengt. Áls je dit weet: vertel ons dan toch iets meer over hoe je daarbij komt', aldus Postma. 'Zeker omdat het merendeel van de wetenschappers zegt dat het virus een natuurlijke oorsprong heeft. Kortom: we weten niet wat het bewijs is van de FBI en waarom ze hiervan overtuigd zijn.'

Lees ook | FBI: 'Covid komt uit Chinees lab'

De FBI schept volgens hem alleen maar verdere verwarring. Sommige inlichtingendiensten zeggen nu dat het virus een natuurlijke oorsprong heeft. Andere zeggen dat het uit een lab komt. En het Witte Huis? Dat zegt nog onderzoek te doen en heeft daarom geen officiële mening.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen