Internationaal9 mrt '23 09:34Aangepast op 9 mrt '23 13:33

China not amused over Nederlands exportverbod ASML

Auteur: Mark van Harreveld

China is tegen de nieuwe Nederlandse exportbeperkingen van chiptechnologie naar het land. Dat verklaart het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederland kortwiekt de export van sommige machines van chipmachinemaker ASML naar China. Voor de internationale veiligheid, aldus minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel. 'Ze zijn hier niet blij mee', zegt China-correspondent Anouk Eigenraam.

China is tegenstander van de nieuwe beperkingen bij de export van Nederlandse chiptechnologie naar het land. Dat zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.
China is tegenstander van de nieuwe beperkingen bij de export van Nederlandse chiptechnologie naar het land. Dat zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. (ANP / SIPA Press France)

Eind januari lekte al uit dat Nederland, de VS en Japan een akkoord hadden gesloten over exportbeperking van chiptechnologie naar China. Het gaat nu om de meest geavanceerde DUV-systemen van ASML, de meest moderne EUV-machines van het Veldhovense bedrijf konden al niet naar China worden uitgevoerd.

Not amused

China is not amused. 'Ze hebben gezegd dat ze tegen het gebruik van administratieve instrumenten zijn door Nederland om de normale economische handelsuitwisseling tussen Chinezen en Nederlandse bedrijven te beperken', zegt Eigenraam, die eraan toevoegt dat Beijing niet verrast was. 'Ze wisten natuurlijk dat dit er wel aan zat te komen (...). Ze hebben natuurlijk al langer last, ook van al die andere eerdere exportbeperkingen.'

‘Ze wisten natuurlijk dat dit er wel aan zat te komen’
Anouk Eigenraam, China-correspondent BNR

Volgens Eigenraam versnelt China zijn pogingen om strategisch minder afhankelijk van externe partijen te worden door de techinnovatie te versnellen. 'Dinsdag heeft de overheid een plan voorgelegd aan het Chinese parlement hier dat deze week bijeenkomt in Beijing om het ministerie van Wetenschap en Technologie te reorganiseren. Dat ministerie gaat zich nu vanaf nu alleen zich richten op de ontwikkeling van de high-tech-industrie.'

Klap op klap

Het exportverbod van ASML-machines is de zoveelste klap voor China dat al zuchtte onder allerlei Amerikaanse exportverboden. Niet alleen frustreren deze beperkingen China's ambitie om een wereldleider te worden, het Chinese bedrijfsleven ondervindt er ook veel hinder van. Was outsourcing van de productie naar lagelonenland China decennialang het mantra van het westerse bedrijfsleven, sinds Covid, de gebleken kwetsbaarheid van lange toeleveringsketens en de toenemende geopolitiek spanningen halen steeds meer bedrijven hun productie weer terug.

Lees ook | China maakt nieuwe techplannen als antwoord op exportbeperkingen

Kleinere bedrijven

En dat heeft gevolgen voor kleinere bedrijven in China. De leveranciers van Apple bijvoorbeeld, zoals Foxconn, die hebben dan natuurlijk uiteraard veel minder opdrachten. Denk ook aan Huawei. De laatste nieuwste telefoons van Huawei konden niet meer de allernieuwste chips erin zetten. Dus die omzet van Huawei's telefoontak is ook gekelderd.

Wat gaat China in concreto doen om de techsector een zwieper te geven? 'Industrieparken en speciale economische zones aanwijzen waar bedrijven bij elkaar kunnen gaan zitten. Er zal een heleboel geld tegen aangegooid worden. Vorig jaar hebben ze al gezegd dat ze tot 2030 150 miljard dollar in de chipindustrie willen steken.'

Lees ook | AIVD: China verzamelt op grote schaal Nederlandse persoonsgegevens

'Het is alleen wel echt een grote vraag of het dan nu ook gaat lukken om dit naar een hoger plan te tillen. Want China is al zeker tien jaar bezig met in technologisch opzicht onafhankelijker te worden. En die chipindustrie bijvoorbeeld, daar is echt al heel veel geld in gepompt de afgelopen jaren.'

Lees ook | 'Nederland wordt gedwongen te kiezen tussen China en de Verenigde Staten'

Volgens Beijing kunnen de nieuwe beperkingen effect hebben op China, het ministerie van Buitenlandse Zaken zei tegenstander te zijn van 'politisering van economische samenwerking en handel'. Volgens China moet Nederland naar zijn eigen belang kijken.

Lees ook | Export ASML-machines naar China aan banden


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen