Internationaal15 mrt '23 17:47Aangepast op 15 mrt '23 19:36

Dubbel vergaderen over wapenleveringen Oekraïne

Auteur: Isa Davids

De vraag naar wapens is groot in Oekraïne: Zelenski kwam vorige maand al in Brussel met het verzoek om meer materieel. Vandaag staat er dan ook niet een, maar twee internationale vergaderingen gepland om de aankoop van munitie te bespreken. Volgens BNR-buitenlandcommentator Bernard Hammelburg zijn het 'twee bijeenkomsten met hetzelfde doel'.

Vandaag zijn er niet een, maar twee internationale vergaderingen gepland om de aankoop van munitie voor Oekraïne te bespreken.
Vandaag zijn er niet een, maar twee internationale vergaderingen gepland om de aankoop van munitie voor Oekraïne te bespreken. (ANP / AFP)

De EU-lidstaten lijken steeds meer eensgezind als het gaat om de gezamenlijke inkoop van wapens. Vandaag worden er afspraken gemaakt over een munitie-aankoop ter waarde van twee miljard euro. De helft hiervan is bedoeld als compensatie van de Europese landen die eerder wapens hebben gefinancierd.

Lees ook | Pro-Russische Servië overweegt nu toch sancties

Het andere miljard wordt gebruikt om nieuwe wapens te laten maken. Die productie hiervan verloopt in verhoogd tempo, zegt Hammelburg. Daarmee is de EU niet de enige die zich buigt over het vraagstuk. Er vindt namelijk nog een bijeenkomst plaats, die georganiseerd wordt door een speciale defensie-contactgroep. Ook Nederland is onderdeel van deze organisatie.

Polen

Polen gaat mogelijk gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne. Het gaat hier om gevechtsvliegtuigen die dateren uit het Sovjet-tijdperk. Ze verkeren echter nog in goede staat. 'Polen wil de gevechtsvliegtuigen echter pas leveren als er een ander land meedoet,' zegt Hammelburg hierover. Dat land wordt hoogst waarschijnlijk Slowakije. Deze actie moet echter eerst worden afgestemd met andere NAVO-landen. 'Joe Biden heeft eerder bezwaar gemaakt tegen het leveren van gevechtsvliegtuigen door NAVO-landen. Het zou een grote stap zijn.'

Lees ook | Russisch vliegtuig botst op Amerikaanse drone


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen