Internationaal23 mrt '23 22:01Aangepast op 24 mrt '23 09:27

Liveblog | Medvedev: 'Iedere arrestatiepoging is oorlogsverklaring'

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 393 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan in dit liveblog.

Dit liveblog wordt niet meer bijgehouden, volg het laatste nieuws in het liveblog van 24 maart


Dit is het belangrijkste nieuws

  • Medvedev dreigt met oorlog in geval dat land Poetin arresteert
  • Slovakije levert eerste MIG-straaljagers aan Kiev
  • NAVO-chef waarschuwt dat oorlog uitputtingsslag wordt
  • Toestand kerncentrale Zaporizja blijft zorgwekkend

Zelenski aan EU: geef ons sneller wapens of riskeer lange oorlog

21:40 | In een lange videoboodschap aan de Europese leiders en VN-chef Antonio Guterres, die samen in Brussel vergaderden, heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski nogmaals gevraagd om sneller met wapens over de brug te komen. 'Als Europa wacht, dan heeft het kwaad tijd om zich te hergroeperen', zei hij. 'Jullie hebben de mogelijkheid om dat te voorkomen.' Polen en Slovakije bedankte hij uitdrukkelijk voor het leveren van de MiG-gevechtsvliegtuigen.

VS keurde voldoende steun goed om Kiev rest van dit jaar te helpen

21:00 | Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft het Amerikaanse congres voldoende financiële steun goedgekeurd om Oekraïne te steunen voor het grootste deel van de rest van dit jaar. Dat zei hij tijdens een toespraak aan het congres. 'Ik heb 45 mensen op de ambassade in Kyiv die erop toezien dat dit geld op de best mogelijk manier wordt besteed', aldus Blinken. Aan aantal Republikeinse congresleden stellen zich vragen bij de miljarden dollars die Amerika beschikbaar heeft gemaakt om Oekraïne te helpen.

'NAVO wil dat Nederland werk maakt van zware eenheden op land'

19:40 | Minister van Defensie Kajsa Ollongren sprak donderdag op de vliegbasis van Eindhoven met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Volgens oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif ging het daar ongetwijfeld over de belabberde Nederlandse defensie-uitgaven.

Ons land voldoet namelijk niet aan de NAVO-norm, die dicteert dat 2 procent van het bbp naar defensie moet.
Ons land voldoet namelijk niet aan de NAVO-norm, die dicteert dat 2 procent van het bbp naar defensie moet. (ANP / ANP)

Ons land voldoet namelijk niet aan de NAVO-norm, die dicteert dat 2 procent van het bbp naar defensie moet. Bovendien ziet de NAVO die grens tegenwoordig eerder als een minimum dan wel als de norm. 'Dat komt omdat de oorlog in Oekraïne zo'n grote inspanning kost', aldus De Kruif. 'Stoltenberg zou daarnaast ook willen dat Nederland meer werk maakt van zware eenheden die op land kunnen worden ingezet.'

Lees ook | NAVO-baas kwam naar Eindhoven met boodschap voor Ollongren

Moskou heeft al jaar geen succesvolle cyberoperatie uitgevoerd

16:30 | De Russische cyberaanvallen in Oekraïne zijn minder geavanceerd dan verwacht. Dat vertelt de Oekraïense onderminister van Digitale Transformatie, George Dubinsky in een gesprek met BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn.

Een uur voor de invasie meer dan een jaar geleden slaagden de Russen erin een belangrijk satellietnetwerk plat te leggen. Daardoor kon het Oekraïense leger niet meer naar behoren communiceren. Maar sindsdien zijn de Russen er niet meer in geslaagd een grootschalige cyberoperatie succesvol uit te voeren.

Luister ook | Oekraïne had 'geavanceerdere cyberaanvallen verwacht'

Finland stuurt extra Leopard 2-tanks naar Oekraïne

14:55 | Finland stuurt drie extra Leopard 2-tanks naar Oekraïne, als onderdeel van een nieuw militair steunpakket. Het land heeft ook een verzoek voor straaljagers ontvangen uit Oekraïne en komt 'binnen weken' met een reactie, zegt minister van Defensie Antti Kaikkonen. Kyiv heeft gevraagd om Hornet-straaljagers. Kaikkonen zegt geen voorstander van de donatie te zijn, omdat Finland de gevechtsvliegtuigen de komende jaren zelf nodig heeft om het land te beveiligen.

'Hongaarse wet staat niet toe Poetin te arresteren'

14:45 | Mocht de Russische president Vladimir Poetin een bezoek brengen aan Hongarije, dan zal hij niet worden opgepakt. Ondanks het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof in Den Haag, zal Hongarije niet meewerken aan een arrestatie van Poetin. Dat zegt de Gergely Gulyas, kabinetschef van premier Viktor Orban.

Hongarije is een van de grondleggers van het Internationaal Strafhof en ratificeerde het verdrag van Rome. Maar volgens Gulyas betekent dat niet dat dat tot een arrestatie van Poetin kan leiden mocht hij het Hongaarse grondgebied betreden. 'Als we naar de Hongaarse wet kijken, zien we dat we de Russische president niet kunnen arresteren, aangezien het statuut niet is ingevoerd in Hongarije.'

Lees ook | Hongarije weigert Poetin te arresteren bij bezoek

Vier Slovaakse MiG-straaljagers overhandigd aan Oekraïne

14:25 | Het centraal-Europese land is zoals beloofd gestart met de levering van MiG-29-gevechtsvliegtuigen aan Kiev. In totaal is Slovakije van plan zijn om twaalf van dergelijke toestellen te leveren. De overige negen zouden in de loop van de komende weken worden overhandigd.

Het voordeel van de gevechtsvliegtuigen uit de Sovjettijd is dat Kyiv ze zelf ook al gebruikt. De toestellen kunnen dus direct ingezet worden, omdat Oekraïense piloten geen speciale opleiding nodig hebben om ze te kunnen besturen.

Zelenski bezoekt Cherson

13:28 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft vandaag de zuidelijke regio van Cherson bezocht. Tijdens zijn bezoek deed hij de belofte om de regio in volle glorie te herstellen nadat Rusland is verslagen.

Vorig jaar wisten Oekraïense troepen een succesvol tegenoffensief tegen de Russische bezetters te lanceren, en het is zijn tweede bezoek aan een regio buiten Kiev deze week. Afgelopen woensdag bezocht hij Bachmoet.

'Ik heb gesproken met inwoners en de problemen en wensen die ze nu hebben. We zullen alles wederopbouwen en we zullen alles herstellen. Net zoals iedere stad of dorp die schade heeft geleden door de Russische bezetter.'

Spaanse premier wil aan Oekraïense vrede werken met Xi Jinping

11:48 | De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft vandaag gezegd dat hij tijdens zijn bezoek aan China een vredesplan voor Oekraïne zal bespreken met de Chinese president Xi Jinping.

'Het belangrijkste is dat we voor Oekraïne een stabiele en langdurige vredessituatie weten te bewerkstelligen', aldus Sánchez.

Estland wil niets weten van verzwakken sancties

11:25 | De Estse minister-president Kaja Kallas heeft zich vandaag uitgesproken tegen een mogelijke verzwakking van sancties tegen Rusland om zo de graandeal er doorheen te loodsen. Daarnaast riep ze de G7 op om het olieplafond strenger te maken, om zo de Russische inkomsten verder te drukken.

'We weten dat Rusland minder geld binnenkrijgt door de oliesancties. Daarnaast zien we dat de economische sancties effect hebben op de Russische economie en de bekostiging van hun oorlogsmachine', aldus Kallas. 'We moeten doorgaan met die sancties.'

Kallas stelde eveneens dat Estland achter een verdere verhoging van het prijsplafond voor olie zou zijn, mochten de olieprijzen stijgen.

Het is dag 393 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan in dit liveblog.
Het is dag 393 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan in dit liveblog. (ANP / AFP)

'Iedere arrestatiepoging is oorlogsverklaring'

10:15 | Iedere poging om de Russische president Vladimir Poetin te arresteren op basis van het arrestatiebevel dat afgelopen vrijdag door het Internationaal Strafhof is uitgevaardigd, zal door Rusland worden gezien als oorlogsverklaring. Dat zei Poetin-trawant en vice-voorzitter van de Russische Veiligheidsraad Dmitri Medvedev vandaag.

Vrijdag kwam het Internationaal Strafhof met het arrestatiebevel, waarin Poetin de illegale deportatie van honderden kinderen uit Oekraïne ten laste wordt gelegd. Volgens het Hof zijn er genoeg redenen om te geloven dat Poetin individuele criminele verantwoordelijkheid draagt.

Medvedev schetste zelfs de situatie: 'Het zal nooit zo lopen, maar stel nou dat het hoofd van onze nucleaire staat een territorium als Duitsland zou bezoeken, om vervolgens gearresteerd te worden', zegt hij. 'Dan zou het een oorlogsverklaring zijn. In dat geval gaan al onze krachten, en al onze raketten, richting de Bundestag.'

'Rusland wil komst westerse wapens saboteren'

09:31 | De Oekraïense president Zelenski zweert wraak nadat bij nieuwe Russische aanvallen ruim veertien burgers om het leven zijn gekomen en meer dan twintig mensen gewond raakten. De Russische aanvallen vonden onder meer plaats op de Oekraïense hoofdstad Kiev en op een flatgebouw in Zaporizja.

Na een bezoek van Zelenski aan het front in Bachmoet reageerde hij gisteravond op de aanvallen door te stellen dat 'de bezetter gegarandeerd antwoord zal krijgen op elke aanval' op Oekraïense steden. 'Alle Russische aanvallen zullen een militair, politiek en juridisch antwoord krijgen.'

NAVO-baas waarschuwt Westen voor langere Oekraïne-oorlog

07:46 | Omdat de Russische president Vladimir Poetin geen plannen heeft voor vrede in Oekraïne zullen westerse landen Kyiv wellicht langer moeten steunen, waarschuwt NAVO-chef Jens Stoltenberg in een interview met The Guardian donderdag.

Poetin 'maakt geen plannen voor vrede, hij plant meer oorlog', zegt de Noor tegen de Britse krant. Stoltenberg wijst erop dat Rusland zijn militaire industriële productie opvoert en de banden aanhaalt met autoritaire regimes in een poging aan meer wapens te komen.

Daarom moeten de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere westerse landen bereid zijn om Oekraïne lange tijd te steunen met wapens, munitie en ander materieel. Ook vraagt Stoltenberg de NAVO-leden om er tijdens de komende topontmoeting in het Litouwse Vilnius mee in te stemmen om 2 procent van hun bnp uit te geven aan defensie.

'De behoefte zal er blijven, want dit is een uitputtingsslag. Het gaat om de industriële capaciteit om de steun vol te houden', aldus Stoltenberg. Met door het Westen geleverd materieel zouden de Oekraïners volgens Stoltenberg 'een offensief kunnen lanceren en grondgebied kunnen heroveren', hoewel hij benadrukt dat de NAVO geen partij is in het conflict.

Van de EU-top die donderdag van start gaat in Brussel wordt verwacht dat Europese leiders hun steun aan Oekraïne opnieuw nadrukkelijk herhalen en het besluit om zo snel mogelijk extra munitie te leveren bekrachtigen.

Denktank: Offensief Bachmoet vertraagt

07:02 | Volgens een Amerikaanse denktank neemt de intensiteit van de grondoorlog in Bachmoet langzaam maar zeker af dankzij sterk verzet van Oekraïne. Dat concluderen Amerikaanse, Oekraïense en Britse militaire experts.

Russische troepen hebben gisteren een reeks aan luchtaanvallen in het noorden en zuiden van Oekraïne gelanceerd toen de gesprekken tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Chinese president Xi Jinping op een einde liepen.

Bachmoet geldt als een van de dodelijkste infanterieveldslagen sinds de Tweede Wereldoorlog. Het Institute for the Study of War - een Amerikaanse denktank - stelt in zijn laatste update dat de snelheid van de Russische operaties in en rond Bachmoet lijkt te vertragen.

In plaats daarvan lijken de Russen de aandacht te verleggen naar de regio rondom Avdiivka, alwaar de militaire activiteit in rap tempo toeneemt om mogelijk de nederzetting te omsingelen. De denktank concludeert dat de Russen daar de troepen uit Bachmoet voor gebruiken, tezamen met troepen die oorspronkelijk om Vuhledar vochten.

Britse intelligentiediensten zijn van mening dat de Russen 'buiten adem' zijn in Bachmoet, al wil dat geenszins zeggen dat het gevaar geweken is. Het Oekraïense leger zou in Bachmoet omsingeld kunnen zijn.

'Het Westen laat Rusland niet met rust'

05:23 | De voormalig president van Rusland, Dmitri Medvedev, heeft tegen staatsmedium TASS gezegd dat het Westen 'een hekel heeft' aan de onafhankelijkheid van Rusland en China en de landen niet met rust zal laten. 'Het Westen zal proberen om Rusland op te breken en in kleinere staten te verdelen', aldus Medvedev.

Ook stelde de huidig vice-voorzitter van de Veiligheidsraad van Rusland dat Oekraïne deel uitmaakt van 'Groot-Rusland', en dat er voor de Russen geen reden is om toenadering te zoeken tot het Westen.

Aanhoudende zorgen om veiligheid kerncentrale Zaporizja

04:20 | Het Internationaal Atoomenergieagentschap maakt zich nog steeds zorgen om de 'precaire' veiligheid van de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja. Met name de aanhoudende problemen rond de stroomtoevoer verhogen volgens het IAEA de kans op een ongeval.

De laatste overblijvende externe elektriciteitslijn raakte beschadigd door Russische raketaanvallen op 1 maart en blijft sindsdien regelmatig uitvallen, meldde IAEA-baas Rafael Grossi woensdag in een verklaring. 'De nucleaire veiligheid van Zaporizja blijft precair', aldus Grossi. 'Ik roep alle partijen op zich te committeren aan de veiligheid van de centrale.'

Voor noodsituaties waarbij de externe stroomtoevoer wegvalt zijn in Zaporizja dieselgeneratoren aanwezig. De kerncentrale, de grootste van Europa, heeft externe elektriciteit nodig voor de koeling van de reactoren. Zaporizja werd aan het begin van de oorlog ingenomen door Russische militairen en staat nog steeds onder Russische controle.

Het IAEA wijst ook nog op de grote druk die personeelsleden van de krachtcentrale ervaren. 'De verminderde personeelsbezetting in combinatie met de psychologische stress van het aanhoudende militaire conflict heeft invloed op de nucleaire veiligheid en beveiliging van de fabriek', voegde het hoofd van de atoomwaakhond van de Verenigde Naties er nog aan toe.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen