Internationaal23 mrt '23 17:47

Honduras flirt met China, Taiwan roept ambassadeur terug

Auteurs: BNR Webredactie en Mark van Harreveld

Taiwan heeft zijn ambassadeur uit Honduras teruggeroepen omdat het Midden-Amerikaanse land officiële banden aanknoopt met China. Het officiële bezoek van de Hondurese minister van Buitenlandse Zaken aan Beijing is wat de regering in Taipei betreft de druppel.

De Hondurese president Xiomara Castro op staatsbezoek in de Dominicaanse Republiek.
De Hondurese president Xiomara Castro op staatsbezoek in de Dominicaanse Republiek. (ANP / AFP / Eric Santelices)

Volgens Taiwan negeert Honduras met die reis 'meer dan tachtig jaar vriendschap' tussen de beide landen. 'Het heeft onze regering en ons volk ernstig gekwetst', aldus het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken. Honduras is momenteel een van de slechts veertien landen in de wereld die Taiwan officieel erkent. Als Honduras officiële betrekkingen met China aanknoopt, zullen dat er voortaan dertien zijn. Beijing doet immers geen zaken met landen die Taiwan erkennen, Beijing beschouwt het eiland als een afvallige provincie.

'Door minister van Buitenlandse Zaken Reina naar China te sturen om diplomatieke betrekkingen te bespreken, negeert de regering van Honduras de diplomatieke vriendschap tussen Taiwan en Honduras die al meer dan 80 jaar bestaat', schrijft het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Geldkwestie

Taiwan suggereerde deze week dat de Hondurese draai een geldkwestie is. Honduras, dat zucht onder een zware schuldenlast, zou een bedrag van 2,5 miljard dollar hebben geëist. Toen Taiwan dat weigerde, zou het Centraal-Amerikaanse land zich tot Beijing hebben gewend. Honduras en China bestempelen dit verhaal als onzin. Wel erkennen ze te onderhandelen over investeringen in bijvoorbeeld een nieuwe dam. Beijing, dat de Hondurese toenadering verwelkomt, zegt klaar te zijn voor het aanknopen van betrekkingen.

Lees ook | Honduras knoopt diplomatieke betrekkingen aan met China, exit Taiwan


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen