Internationaal23 mrt '23 19:36Aangepast op 23 mrt '23 21:33

NAVO-baas kwam naar Eindhoven met boodschap voor Ollongren

Auteur: Samuel Hanegreefs

Minister van Defensie Kajsa Ollongren sprak donderdag op de vliegbasis van Eindhoven met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Volgens oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif ging het daar ongetwijfeld over de belabberde Nederlandse defensie-uitgaven.

Aanleiding van Stoltenbergs bezoek was de multinationale vloot van tank- en transportvliegtuigen die op de vliegbasis van Eindhaven is gestationeerd. Die vloot is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen zes NAVO-landen, waaronder Nederland. Stoltenberg had het over een 'perfect' voorbeeld van een samenwerking tussen de EU en de NAVO.

Maar De Kruif twijfelt er niet aan dat de NAVO-topman ook in gesprek ging met Ollongren over de Nederlandse ambities op het vlak van defensie. Ons land voldoet namelijk niet aan de NAVO-norm, die dicteert dat 2 procent van het bbp naar defensie moet. 'Volgens de planning komen we daar in 2024 even aan, maar daarna ligt niks vast', aldus De Kruif.

Lees ook | 'We hebben te weinig aandacht besteed aan onze defensie'

Vanwege de NAVO-norm was de ontmoeting ook politiek gekleurd.
Vanwege de NAVO-norm was de ontmoeting ook politiek gekleurd. (ANP / ANP)

Tegen 2 procent als wettelijke norm

Bovendien ziet de NAVO die grens tegenwoordig eerder als een minimum dan wel als de norm. 'Dat komt omdat de oorlog in Oekraïne zo'n grote inspanning kost', aldus De Kruif. 'Stoltenberg zou daarnaast ook willen dat Nederland meer werk maakt van zware eenheden die op land kunnen worden ingezet.'

Vanwege die NAVO-norm was de ontmoeting politiek gekleurd. De partij van Ollongren, D66 is er namelijk op tegen die norm van 2 procent wettelijk vast te leggen. Dat hebben de partijen SGP, VVD en CDA voorgesteld. Maar de tandem van defensieminister Ollongren en minister van Financiën Sigrid Kaag, beiden D66, wil daar niet in meegaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen