Internationaal23 mrt '23 17:27Aangepast op 28 mrt '23 10:30

Europese Commissie onderzoekt Hongaarse Eurocommissaris om verdwenen brief

Auteur: Mark van Harreveld

De Europese Commissie stelt een onderzoek in naar het handelen van de Hongaarse Eurocommissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding Olivér Várhelyi. Dat zegt VVD-Europarlementariër Bart Groothuis in BNR's De Wereld. Volgens Groothuis heeft Oekraïne schriftelijk ondersteuning door de EU inzake cybersecurity gevraagd, maar is onduidelijk wat er met de brief is gebeurd.

‘ Várhelyi is een stroman van Viktor Orbán en die gooit dus zand in de machine’
Bart Groothuis, VVD-Europarlementariër

Groothuis sprak op een officiële missie met het Oekraïense hoofd Cybersecurity en vroeg hem waar het land behoefte aan had. 'Ik vroeg 'waar hebben jullie behoefte aan?' En hij zegt: 'Het is nogal een groot land, we hebben eigenlijk vier cybersecuritycentra nodig door het hele land om sneller te plekke te kunnen zijn'. Ik zeg: 'Maar wie heb je dat gemeld?' Ja, aan de Europese commissie, die was hier'. Ik zeg: 'Wie dan?' 'Ja, we hebben een brief gegeven aan die commissaris, Várhelyi.'

Lees ook | Hongarije stemt voor NAVO-toetreding Finland, maar blokkeert Zweden

Stroman

Groothuis noemt Várhelyi 'een stroman van Viktor Orbán'. 'Dat is een Hongaarse Eurocommissaris. En die gooit dus zand in de machine, zo lijkt het.' Groothuis zegt dit aanhangig te hebben gemaakt bij buitenlandcommissaris Josep Borrell, maar ook bij Margrethe Vestager en Thierry Breton. 'Er wordt een onderzoek ingelast naar een van de collega's op dit moment om te kijken wat er gebeurd is met de brief. Die Hongaar, dat is een risico in zichzelf.'

Beluister het hele gesprek hier

De Hongaarse Eurocommissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding Olivér Várhelyi. Volgens VVD-Europarlementariër Bart Groothuis een stroman van Viktor Orbán. De Europese Commissie stelt een onderzoek in naar Várhelyi.
De Hongaarse Eurocommissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding Olivér Várhelyi. Volgens VVD-Europarlementariër Bart Groothuis een stroman van Viktor Orbán. De Europese Commissie stelt een onderzoek in naar Várhelyi. (ANP / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen