Internationaal23 mrt '23 21:30

Duitsland komt maandag helemaal tot stilstand

Auteur: Samuel Hanegreefs

Ons buurland zet zich schrap voor een ongekende grote staking. Het ov doet het niet, vliegtuigen blijven aan de grond en mogelijk gaan zelfs de tunnels dicht. 'De algemene eis is dat de lonen de inflatie moeten volgen', zegt correspondent Derk Marseille.

Wie maandag plannen heeft die ook maar iets met Duitsland te maken hebben, kan die het best opbergen. Dat stelt Marseille in aanloop naar de enorme staking begin volgende week, die al vanaf zondagavond voelbaar zal zijn.

Wie maandag plannen heeft die ook maar iets met Duitsland te maken hebben, kan die best opbergen.
Wie maandag plannen heeft die ook maar iets met Duitsland te maken hebben, kan die best opbergen. (ANP / Tobias Kleuver Media)

'Het is op vlak van gevolgen een van de grootste stakingen die Duitsland heeft gekend', aldus de correspondent. 'Alle sectoren doen mee. Treinen rijden niet. Het scheep- en luchtvaartverkeer ligt stil. Daar komt mogelijk het sluiten van de tunnels bij. De impact zal groter zijn dan ooit tevoren.'

Achter de staking zitten verschillende vakbonden en sectoren. 'Maar de eisen komen in de meeste gevallen op hetzelfde neer', stelt Marseille. 'De gestegen kosten moeten met het loon worden gecorrigeerd. Sommige bonden eisen loonsverhogingen van 8 tot 15 procent. Sommige bonden zijn al meermaals met ruzie uit een overleg gestapt. Nu is voor hen de maat vol.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen