Internationaal24 mrt '23 11:16

'Onbekend object' gevonden bij gesaboteerde pijplijn Nord Stream

Auteur: BNR Webredactie

De Deense autoriteiten staan voor een mysterie nu er een onbekend object gevonden is bij de plek waar één van de Nord Stream-pijpleidingen getroffen is door explosieven. De autoriteiten doen op de locatie onderzoek naar de explosies die de gasleidingen buiten werking hebben gesteld, schrijft Reuters.

De Denen proberen intussen het 'ongeïdentificeerde object' op te bergen en te onderzoeken. Daarbij vraagt het de hulp van Nord Stream 2 AG, het Zwitserse bedrijf dat in Russische handen is en de pijpleidingen exploiteert. Een positieve ontwikkeling, vindt het Kremlin. 'Het is zeker positief nieuws dat de eigenaar van de pijpleiding uitgenodigd is om onderdeel te zijn van een zeer belangrijke fase in het onderzoek', zegt Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov.

Podcast | Sporen van explosieven & diepzee duikers vanaf een klein yacht, onzin of plausibel?

Mogelijk rookboei

Mogelijk zou het gaan om een maritieme rookboei, zegt het Deense Energieagentschap. Die verzendt normaal gesproken noodsignalen bij gevaren. De Deense autoriteiten stellen dat het object geen direct veiligheidsrisico vormt en zijn van plan het van de zeebodem te halen met de hulp van de nationale strijdkrachten.

In september 2022 werden zowel Nord Stream 1 als 2 gesaboteerd. Daarbij werden drie van de vier pijpleidingen getroffen door explosieven. Waar het Westen in het begin wees naar Rusland als schuldige van de explosieven, lijkt het er steeds meer op dat pro-Oekraïners achter de sabotage zitten. Zo schreven Duitse media en de New York Times dat westerse autoriteiten een pro-Oekraïense groepering aanwijzen als schuldige.

Lees ook | Hard bewijs na onderzoek naar Nord Stream-explosies beperkt

De Deense autoriteiten staan voor een mysterie nu er een onbekend object gevonden is bij de plek weer één van de Nord Stream-pijpleidingen getroffen is door explosieven. De autoriteiten doen op de locatie onderzoek naar de explosies die de gasleidingen buiten werking hebben gesteld, schrijft Reuters.
De Deense autoriteiten staan voor een mysterie nu er een onbekend object gevonden is bij de plek weer één van de Nord Stream-pijpleidingen getroffen is door explosieven. De autoriteiten doen op de locatie onderzoek naar de explosies die de gasleidingen buiten werking hebben gesteld, schrijft Reuters. (ANP / Abaca Press)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen