
Nu verdenken de autoriteiten in de Verenigde Staten beide banken ervan hulp te hebben geboden bij het omzeilen van westerse sancties. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Beide banken zouden al dagvaardingen hebben ontvangen van de Amerikaanse overheid. Dat zou al zijn gebeurd voordat Credit Suisse werd overgenomen door UBS. Ook zouden medewerkers van enkele grote banken in de VS een dagvaarding hebben ontvangen.
Lees ook | Onzekerheid heerst bij beleggers door bankencrisis
Het Ministerie van Justitie voert momenteel een onderzoek uit om bankmedewerkers te identificeren die in contact zijn geweest met gesanctioneerde klanten en om te bepalen hoe deze klanten in de afgelopen jaren zijn gecontroleerd. De betreffende bankiers en adviseurs kunnen vervolgens worden onderworpen aan verdere onderzoeken, om te bepalen of zij zich schuldig hebben gemaakt aan het overtreden van wetten.
Flinke inkomsten door Russen
Bloomberg heeft Credit Suisse om een reactie gevraagd, maar de bank weigerde commentaar te geven. Ook UBS heeft niet gereageerd op een verzoek om een reactie. Voordat de uitgebreide sancties tegen Rusland werden opgelegd vanwege de Russische invasie van Oekraïne, stond Credit Suisse bekend als een bank die veel rijke Russen als klant had. Op het hoogtepunt beheerde de bank meer dan 60 miljard dollar (56 miljard euro) voor Russische klanten. Deze klanten brachten Credit Suisse jaarlijks tussen de 500 miljoen en 600 miljoen dollar aan inkomsten op.
Lees ook | 'In Nederland geen enkele reden voor bankrun'
Toen Credit Suisse in mei vorig jaar haar activiteiten met individuele Russische klanten stopzette, had de bank nog steeds ongeveer 33 miljard dollar van deze klanten in handen. Dit was vijftig procent meer dan de hoeveelheid die in handen was van Credit Suisse's grotere concurrent, UBS.