Internationaal24 mrt '23 18:58

Republikeinen en Democraten zamelen geld in via e-mails sinds omvallen banken

Auteur: Myrthe Koopman

De ondergang van de Silicon Valley Bank (SVB) uit San Francisco heeft de sterk verdeelde Democraten en Republikeinen in Amerika verenigd in één doel: het inzamelen van geld via het nieuws. Dat schrijft persbureau Bloomberg.

Volgens Bloomberg hebben congresleden en presidentskandidaten van beide kampen sinds het omvallen van de Sillicon Valley Bank tientallen e-mails verstuurd waarin zij de ontvangers om geld vragen. Ook wordt in de e-mails opgeroepen tot het tekenen van petities om zo te komen tot hervormingen van het bankwezen en het opzetten van reddingsoperaties voor banken. Daarnaast wordt er partijdige verontwaardiging geuit.

Kritiek

Zo uit vertegenwoordiger Pramila Jayapal - een progressieve Democraat- in de mails kritiek op de leiders van de Silicon Valley Bank. Ze schrijft: 'Ze hebben gegokt, hun risico's verkeerd beheerd, en toch zullen ze vrijuit gaan'. Ze gaf daarnaast de Republikeinen de schuld van een wet uit 2018 die middelgrote banken zoals SVB vrijstelde van sommige regels die waren opgelegd door een eerdere grootschalige herziening van de regelgeving voor de financiële sector.

Lees ook | Amerikanen houden geheime spoedzitting over financiële onrust

De Republikeinen richtten zich daarentegen op president Joe Biden. Senator Ron Johnson van Wisconsin vertelt zijn aanhang dat de huidige onrust bij de banken wordt veroorzaakt door het verhogen van de rente om de inflatie te bestrijden. Die hoge inflatie is volgens hem ontstaan door massale uitgaven van regering van Biden. De senator vroeg zijn aanhangers ook om een bijdrage te leveren om daarmee zijn verplichtingen uit zijn campagne van 2022 af te lossen.

Manier om geld in te zamelen

De uiteenlopende toon van de e-mails laat volgens Bloomberg zien dat wetgevers het niet eens zijn over de oorzaken of oplossingen van veel crises. Maar ook dat geen van beide partijen de kans voorbij laat gaan om het te gebruiken als een aanleiding om geld in te zamelen. De meeste e-mails gaan over de SVB, die de FDIC nu probeert te verkopen, maar een paar gaan ook over Signature Bank, een andere middelgrote bank die rond dezelfde tijd door toezichthouders is overgenomen.

Lees ook | Nog meer problemen voor UBS en Credit Suisse: onderzoek naar hulp Russen

Volgens Pundit Analytics,- dat e-mails, Facebook-advertenties en social-mediaposts van Amerikaanse verkozenen en kandidaten bijhoudt- kwamen de eerste berichten op 12 maart binnen. Dat was enkele uren voordat de Amerikaanse bank de Federal Reserve, de FDIC en het ministerie van Financiën een gezamenlijke verklaring uitbrachten waarin ze garandeerden dat de depositohouders van de Silicon Valley Bank schadeloos zouden worden gesteld.

De ondergang van de Silicon Valley Bank (SVB) uit San Francisco heeft de sterk verdeelde Democraten en Republikeinen in Amerika verenigd in één doel: het inzamelen van geld via het nieuws.
De ondergang van de Silicon Valley Bank (SVB) uit San Francisco heeft de sterk verdeelde Democraten en Republikeinen in Amerika verenigd in één doel: het inzamelen van geld via het nieuws. (ANP / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen