Internationaal27 mrt '23 17:21Aangepast op 28 mrt '23 16:20

Humza Yousaf wacht 'zware dobber' als nieuwe premier van Schotland

Auteur: Jorn Lucas

De 37-jarige Humza Yousaf volgt Nicola Sturgeon op als leider van de Scottish National Party en is daarmee de nieuwe eerste minister van Schotland. Politiek gezien lijkt hij de lijn van zijn voorganger door te zetten, maar desondanks wacht hem een zware dobber, denkt correspondent Lia van Bekhoven.

Yousaf kreeg zo'n 26.000 stemmen, net iets meer dan zijn concurrente Kate Forbes, die bijna 24.000 stemmen kreeg. In de eerste stemronde was Ash Regan al afgevallen. Yousaf volgt Nicola Sturgeon op, die zes weken geleden verrassend opstapte.

De 37-jarige Humza Yousaf volgt Nicola Sturgeon als leider van de Scottish National Party en is daarmee de nieuwe eerste minister van Schotland.
De 37-jarige Humza Yousaf volgt Nicola Sturgeon als leider van de Scottish National Party en is daarmee de nieuwe eerste minister van Schotland. (ANP / Alamy Limited)

Als minister van Volksgezondheid in het kabinet van Sturgeon blonk hij niet echt uit, zegt Van Bekhoven. 'Maar het belangrijkste is de vraag of hij de onafhankelijkheid van Schotland kan bewerkstelligen. Daar gaat het om als je leider bent van de Schotse nationalisten.'

Lees ook | Sturgeon's strijd voor de Schotse onafhankelijkheid was gestrand

Proces ligt vast

En dat is nog maar de vraag, denkt de VK-correspondent. 'Alle kandidaten die voor het leiderschap van de SNP hebben gestreden, willen van Engeland af. Het probleem is echter dat dit proces is vastgelopen. En het is moeilijk om dit weer vlot te trekken.'

Lees ook | Schots referendum van de baan

Zo blijkt dat de SNP de afgelopen jaren tienduizenden leden heeft verloren. En uit de peilingen blijkt dat de groep voorstanders van onafhankelijkheid steeds kleiner wordt. 'Dat lag lange tijd rond de 50 procent, maar de voorstanders komen nu nauwelijks boven de 40 procent uit. En dat is echt nieuw', zegt Van Bekhoven. Wat dat betreft wacht Yousaf een zware dobber, denkt zij. 'Dit thema is wel het belangrijkste onderwerp voor deze partij.'

Neutraler

Daarnaast zal het voor hem moeilijk worden om in de schoenen van Sturgeon te gaan staan, denkt Van Bekhoven. 'Zij was een fantastische communicator, ze werd soms ontvangen als een popster en wist in korte tijd grote zalen te vullen met mensen. Maar ze werd ook verafschuwd omdat ze het land verdeelde.' Wat dat betreft is Yousaf een stuk neutraler, denkt Van Bekhoven.

En hoewel het idee van een zelfstandig Schotland nu op steeds minder steun kan rekenen, moet het mogelijk niet volledig van tafel worden geveegd. 'Onafhankelijkheid lijkt vooral populair bij jongeren', verduidelijkt Van Bekhoven. 'De meerderheid van de 45-jarigen en jonger wil afsplitsing van Engeland en de rest van Groot Brittannië. De meerderheid van die leeftijdsgroep beschouwt zich meer als Schots dan Brits en ziet zichzelf als Europees. Dus op de lange termijn zou ik onafhankelijkheid niet afschrijven.'

Stemming

Yousaf is de eerste moslim die een grote partij in het Verenigd Koninkrijk leidt, en bovendien de eerste moslim die aan het hoofd staat van een land in West-Europa. Dinsdag volgt nog wel een stemming in het Schotse parlement voordat Yousaf officieel eerste minister van het land wordt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen