Internationaal27 mrt '23 17:51Aangepast op 27 mrt '23 20:17

Oekraïne nog lang niet klaar voor tegenoffensief

Auteurs: Elvira Baan en Julian Verbeek

Het Oekraïense leger kondigde eerder een 'groot lenteoffensief' aan, maar voor we dit kunnen verwachten zijn we volgens defensiespecialist Dick Zandee bij Clingendael 'maanden verder'. Oekraïne krijgt kleine aantallen verschillende types tanks van NAVO-landen, en daar moet 'eerst op worden getraind'.

Het Oekraïense leger kondigde eerder een 'groot lenteoffensief aan', maar voor we dit kunnen verwachten zijn we volgens defensiespecialist Dick Zandee bij Clingendael 'maanden verder'. Oekraïne krijgt kleine aantallen verschillende types tanks van NAVO-landen, en daar moet 'eerst op worden getraind'.
Het Oekraïense leger kondigde eerder een 'groot lenteoffensief aan', maar voor we dit kunnen verwachten zijn we volgens defensiespecialist Dick Zandee bij Clingendael 'maanden verder'. Oekraïne krijgt kleine aantallen verschillende types tanks van NAVO-landen, en daar moet 'eerst op worden getraind'. (ANP / Alamy Limited)

Zandee noemt deze tanks 'cruciaal' om de Russen te verslaan. Maar de opbouw om zo'n groot offensief te starten ziet hij nog niet. Daarom denkt de defensiespecialist dat een groots Oekraïens offensief pas plaats kan vinden aan het einde van het voorjaar of in de vroege zomer.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Training afgerond

Deze week rondden de Oekraïners in het Verenigd Koninkrijk hun training af met Brits materiaal. De Oekraïners beschikken over een lappendeken aan tankmaterieel. Van de Amerikanen krijgen ze Abrams-tanks, de Britten gaven Challenger-tanks en uit Duitsland kwamen Leopard-tanks. 'Dat is niet heel handig', zegt Zandee. 'Het weerspiegelt natuurlijk een beetje het feit dat we in de NAVO met zoveel verschillende types materieel werken. Wat ook betekent dat het Oekraïense leger op allerlei verschillende types tanks moeten oefenen.'

Lees ook | 'Historische samenwerking' Duitsland en Nederland in de maak

'Het betekent ook dat er een hele logistieke keten is toegespitst is op dat specifieke materieel', zegt Zandee. En dat is volgens Zandee niet efficiënt en vereist veel meer personeel dan wanneer het leger beschikking had over slechts een type materiaal. Maar de situatie voor Oekraïne is tegelijkertijd ook eenvoudig 'krijgen wat we krijgen kunnen, en die accepteren die relatieve nadelen'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen