Internationaal29 mrt '23 10:38

Europese havens mogen Russische lng-schepen 'pesten'

Auteur: Samuel Hanegreefs

Omdat Hongarije dwarsligt bij het invoeren van een Europees verbod op Russisch lng zoekt Brussel naar andere manieren om het schepen uit Rusland lastig te maken. 'Het komt bijna op neer op pesten', zegt BNR-energieverslaggever Mark Beekhuis.

Heel groot is de import van lng vanuit Rusland niet. Maar de aankoop ervan is het afgelopen jaar wel met dertig procent toegenomen. Dat zint verschillende Europese landen niet.

'Je zou dan kunnen zeggen: laten we gewoon een verbod afspreken op Russisch lng', zegt energieverslaggever Beekhuis. 'Maar Hongarije wil daar niet aan mee doen. En je hebt daar binnen de Europese Unie unanimiteit nodig.'

Dus ging de EU op zoek naar andere mechanismes om de invoer van lng uit Rusland aan banden te leggen. 'De EU noemt het nu een veiligheidsclausule', aldus Beekhuis. 'Het komt erop neer dat ze het Russische schepen die lng naar Europese havens willen brengen lastiger mogen maken om hier aan land te komen. Het is bijna pesten.'

Lees ook | In de Rotterdamse haven zijn de sancties tegen Rusland goed voelbaar

 Russische LNG-schepen krijgen minder makkelijk een plekje aan steigers in Europese havens
Russische LNG-schepen krijgen minder makkelijk een plekje aan steigers in Europese havens (ANP / Imago Stock & People GmbH)

Geen plekje aan de steiger

Dat gaat als volgt: als je met een schip richting een haven gaat bel je normaal gezien enkele dagen van tevoren en worden er faciliteiten klaargezet. 'Volgens de afspraken die nu zijn gemaakt mogen landen verbieden dat Russische schepen dergelijke havenfaciliteiten reserveren', aldus Beekhuis.

Daarmee krijgen de Russische schepen minder makkelijk een plekje aan steigers in Europese havens. Kortom, géén nieuwe sanctie voor Rusland. Wel een manier om de de export van Russisch lng naar Europa lastiger maken.

Volg de jongste ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen