Internationaal29 mrt '23 12:20

'Vijandige opstelling' kost Zweden voorlopig NAVO-lidmaatschap

Auteur: BNR Webredactie

Vanwege jarenlang 'vijandig' gedrag van Zweden, stelt Hongarije de stemming over de toelating van het Scandinavische land tot de NAVO uit. Vanwege een 'groot aantal grieven' over de kritiek van Zweden op het beleid van de Hongaarse premier Viktor Orban, is de regering niet van plan een stemming toe te laten. Dat zegt een woordvoerder van de Hongaarse regering.

De woordvoerder stelt dat Zweden 'herhaaldelijk langs de diplomatieke weg kritiek op Hongarije heeft geuit'. Daarnaast zouden de Zweden 'hun politieke invloed hebben gebruikt om Hongaarse belangen te schaden'. Daarbij wordt verwezen naar de kritiek op de uitholling van de rechtsstaat in Hongarije.

Lees ook | Hongarije stemt voor NAVO-toetreding Finland, maar blokkeert Zweden

Ook Turkije houdt toelating tegen

Pas na een overleg met Stockholm om de kloof tussen de twee regeringen te overbruggen, wil Hongarije verder nadenken over het ratificeren van de toetreding van Zweden. Finland, dat tegelijk met Zweden het NAVO-lidmaatschap aanvroeg, heeft al wel groen licht gekregen vanuit Boedapest. Daarnaast hebben alle andere NAVO-leden de toelating van de twee landen ook al goedgekeurd. Alleen Turkije houdt beide landen nog tegen. Voor Finland lijkt er echter wel snel goedkeuring te komen, nu de Turkse president Erdogan zijn bezwaren introk.

De regering in Ankara heeft bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap omdat zij het niet eens is met de manier waarop Stockholm omgaat met groepen die in Turkije als terroristisch worden beschouwd.

Vanwege een 'groot aantal grieven' over de kritiek van Zweden op het beleid van de Hongaarse premier Viktor Orban, is de regering niet van plan een stemming toe te laten. Dat zegt een woordvoerder van de Hongaarse regering.
Vanwege een 'groot aantal grieven' over de kritiek van Zweden op het beleid van de Hongaarse premier Viktor Orban, is de regering niet van plan een stemming toe te laten. Dat zegt een woordvoerder van de Hongaarse regering. (ANP / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen