Internationaal30 mrt '23 08:57Aangepast op 30 mrt '23 09:26

Koelwater kerncentrale Zaporizja bijna op: 'Rampzalige gevolgen'

Auteur: BNR Webredactie

Er komt mogelijk een akkoord om meer beschermingsmaatregelen te nemen bij de kerncentrale van Zaporizja. Sinds de start van de Russische invasie van Oekraïne is de kerncentrale in handen van Rusland. Maar al meermaals is de centrale compleet uitgevallen, vanwege aanvallen over en weer. 'Er wordt een ramp voorzien', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Het akkoord moet gaan over de bescherming van de kerncentrale, zegt Hammelburg. 'Daarnaast moet er onderhoud en toezicht plaatsvinden, onder leiding van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA).' Er is echter nog weinig gebeurd om de bescherming te verzekeren, terwijl de gevaren groter worden.

Mede daarom is Rafael Grossi, topman van het IAEA, afgereisd naar de centrale. Hij heeft al meermaals zijn bezorgdheid geuit over de toestand rondom de centrale. 'De centrale is nu al zes keer uitgevallen. Dan moet die overschakelen op generatoren, want de reactoren in de fabriek moeten gekoeld blijven.'

Meltdown

De vechtende partijen Rusland en Oekraïne staan echter voor een groot probleem. Het waterreservoir, in handen van de Russen, om de reactoren mee te koelen raakt steeds verder leeg. 'Ze voorzien een ramp als ze daar niet een oplossing voor vinden.' Mocht dat water opraken, dan volgt er mogelijk een meltdown wat leidt tot een enorme kernramp. De kerncentrale van Zaporizja is namelijk de grootste kerncentrale van heel Europa.

Lees ook | 'Zes kernreactoren koelen in oorlogsgebied? Dat blijft precair'

De vraag is echter of de strijdende partijen tot een akkoord komen. 'Tot nu toe hebben ze niet geluisterd. Het is ook ingewikkeld, want de centrale is Oekraïens, wordt door Oekraïners beheerd, maar is nu in handen door de Russen. Dat maakt het heel ingewikkeld.'

Leden van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zijn op een controlebezoek bij de kerncentrale van Zaporizja.
Leden van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zijn op een controlebezoek bij de kerncentrale van Zaporizja. (ANP / AFP)

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in dit liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen