Internationaal31 mrt '23 05:52Aangepast op 31 mrt '23 06:30

Finland wordt 31e NAVO-lid na goedkeuring door Turks parlement

Auteur: ANP

Turkije heeft als laatste NAVO-land het lidmaatschap van Finland goedgekeurd. De ratificatie was een formaliteit nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn goedkeuring had uitgesproken voor de toetreding. Ook de Turkse oppositie in het parlement sprak haar steun uit.

Daarmee is Helsinki, op enkele technische formaliteiten na, het 31e lid geworden van de alliantie. 29 NAVO-landen hadden al veel eerder ingestemd. Maandag kwam ook Hongarije over de brug. Met Turkije is nu iedereen aan boord.

Lees ook | NAVO-toetreding Finland kwestie van uren

Ook de Turkse oppositie in het parlement sprak haar steun uit.
Ook de Turkse oppositie in het parlement sprak haar steun uit. (ANP / Anadolu Agency)

Niet samen met buurland Zweden

Aanvankelijk had Finland gehoopt om samen met buurland Zweden lid te worden van de NAVO. Maar zowel Hongarije als Turkije weigeren voorlopig het Zweedse lidmaatschap te steunen. Stockholm hoopt zelf nog steeds dat het lid kan worden voor een grote NAVO-top in Vilnius in juli van start gaat.

Finland ging er, net als Zweden, lang prat op dat het bij geen enkele militaire alliantie was aangesloten. Maar daar bracht de Russische invasie in Oekraïne verandering in. Finland deelt een grens van 1300 kilometer met Rusland. Lidmaatschap van de NAVO betekent dat Finland steun krijgt van de andere leden, mocht Rusland het wagen om het land binnen te vallen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen