Internationaal8 apr '23 14:11

Turkije wil in mei eigen land voorzien van gas uit Zwarte Zee

Auteur: ANP

Turkije wil in mei huishoudens gas gaan leveren uit een eigen gasveld in de Zwarte Zee. Energieminister Fatih Donmez liet aan nieuwszender CNN Türk weten dat alleen de laatste veiligheidscontroles nog moeten plaatsvinden. Het Sakariya-gasveld zou 35 jaar lang gas voor de thuismarkt kunnen leveren.

Goed nieuws voor de regering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (foto). Turkije wil in mei huishoudens gas gaan leveren uit een eigen gasveld in de Zwarte Zee. Energieminister Fatih Donmez liet aan nieuwszender CNN Türk weten dat alleen de laatste veiligheidscontroles nog moeten plaatsvinden. Het Sakariya-gasveld zou 35 jaar lang gas voor de thuismarkt kunnen leveren.
Goed nieuws voor de regering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (foto). Turkije wil in mei huishoudens gas gaan leveren uit een eigen gasveld in de Zwarte Zee. Energieminister Fatih Donmez liet aan nieuwszender CNN Türk weten dat alleen de laatste veiligheidscontroles nog moeten plaatsvinden. Het Sakariya-gasveld zou 35 jaar lang gas voor de thuismarkt kunnen leveren. (IMAGO/APAimages)

De eerste leveringen in mei komen president Recep Tayyip Erdogan goed uit. Op 14 mei zijn er presidentsverkiezingen waar hij hoopt herkozen te worden, maar mede door de hoge inflatie en de wegzakkende lira is zijn populariteit weggezakt. Donmez liet doorschemeren dat Erdogan nog voor de verkiezingen wat aan de hoge energierekeningen zou willen doen.

Afhankelijk van import

Turkije is voor veel energie afhankelijk van geïmporteerde olie en gas. Die worden veelal in dollars en euro's betaald en werden door de zwakke lira nog duurder voor Turkije dan alleen de gestegen prijzen op de wereldmarkt. Ongeveer een derde van de Turkse gasimport komt uit Rusland.

Lees ook | Tegenvaller: Russische graanoogst valt lager uit

Turkije zoekt ook in de Middellandse Zee naar gas. Dat doet het land in de wateren in de buurt van het alleen door Turkije erkende Noord-Cyprus. De Turkse zoektocht naar gas zorgde de afgelopen jaren voor spanningen met EU-landen Cyprus en Griekenland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen