Internationaal17 apr '23 07:05

Rechtszaak Fox News en Dominion uitgesteld, Fox wil schikken

Auteur: Mark van Harreveld

De rechtszaak tussen de Amerikaanse producent van stemmachines Dominion en nieuwszender Fox News is uitgesteld. Dominion eist 1,6 miljard dollar schadevergoeding van Fox voor laster. De zaak is uitgesteld omdat beide partijen onderhandelen over een schikking. Daar zou Fox op aandringen, zegt Amerika-correspondent Jan Postma.

Fox maakte tijdens de laatste presidentsverkiezingen uitgebreid melding van verkiezingsfraude als gevolg waarvan Donald Trump geen president van de VS werd. Een cruciale rol bij het 'stelen' van de verkiezingen was weggelegd voor Dominion dat de stembusuitslag gemanipuleerd zou hebben.
Fox maakte tijdens de laatste presidentsverkiezingen uitgebreid melding van verkiezingsfraude als gevolg waarvan Donald Trump geen president van de VS werd. Een cruciale rol bij het 'stelen' van de verkiezingen was weggelegd voor Dominion dat de stembusuitslag gemanipuleerd zou hebben. (ANP / AFP / Timothy A. Clary)

Fox maakte tijdens de laatste presidentsverkiezingen uitgebreid melding van verkiezingsfraude als gevolg waarvan Donald Trump geen president van de VS werd. Een cruciale rol bij het 'stelen' van de verkiezingen was weggelegd voor Dominion dat de stembusuitslag gemanipuleerd zou hebben. 'Op Fox hoorde je echt de wildste theorieën daarover hoe Dominion eigenlijk (...) is opgericht om de verkiezingen te manipuleren', zegt Postma.

Lees ook | Fox News: Capitoolbestorming was 'vreedzame chaos'

Fox beschuldigde Dominion van een hele reeks aan malversaties: het bedrijf zou geheime software in de machines hebben ingebouwd, het zou geld krijgen van politici om de verkiezingen te beïnvloeden, het bedrijf zou opgericht zijn door de Venezolaanse president Hugo Chavez om de verkiezingen te beïnvloeden. Die samenzweringstheorieën werden wekenlang door Fox News verspreid en 'de gevolgen waren daar ook naar, want personeel van Dominion kreeg dreigementen. Sommigen moesten onderduiken'.

Laster

Dominion heeft Fox aangeklaagd voor laster, reputatieschade en de gevolgen ervan voor het personeel dat bedreigd werd. De zaak ziet er slecht uit voor Fox dat al eerder enkele tegenvallers moest incasseren. Volgens Postma heeft de rechter al vastgesteld dat Fox' beweringen over die verkiezingsfraude ongegrond zijn. Weliswaar verdedigt Fox zich met het argument dat de toenmalige president Trump de beschuldigingen uitte en dat de zender er wel over moest berichten, de rechter heeft dat argument verworpen.

E-mails

Ook zijn er interne e-mails van Fox-presentatoren, van medewerkers en van Fox-baas Rupert Murdoch zelf, waaruit blijkt dat ze wisten dat er geen fraude gepleegd was. Dat de zender tegen beter weten in complottheorieën bleef rondpompen was omdat het geen kijkers wilde kwijtraken. Het Fox-publiek bestaat voornamelijk uit Trump-aanhangers.

‘Fact checking was bad for business. Zo keek Fox er tegenaan’
Jan Postma, BNR-correspondent Washington

Smoking gun volgens Postma is dat een leidinggevende op zeker moment zei dat er geen fact checking gedaan moest worden omdat dat 'bad for business' was. 'Dat is eigenlijk de samenvatting van hoe Fox er tegenaan keek.' Mogelijk wordt ook Rupert Murdoch zelf gedagvaard als getuige, net als zijn zoons. Opmerkelijk: Fox bericht niet over de zaak. 'Het is geen onderwerp geweest in de nieuwsuitzendingen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen