Internationaal20 apr '23 21:32Aangepast op 21 apr '23 05:19

Liveblog | NAVO-baas: Oekraïne hoort bij NAVO

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 421 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan in dit liveblog.

Dit liveblog wordt niet meer bijgewerkt. De nieuwste updates staan in ons liveblog van vrijdag 21 april.


Het belangrijkste nieuws


Dit liveblog wordt niet meer bijgewerkt

Gemeenten steunen Oekraïense steden

21:51 | Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft in Kiev namens haar gemeente en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) samenwerkingsovereenkomsten getekend over hulp aan Oekraïense steden bij de wederopbouw na de oorlog. Dijksma nam als vicevoorzitter van de VNG deel aan een internationale top van steden en regio's in Oekraïne, meldde de gemeente Utrecht.

Dijksma was voor deze top woensdag en donderdag in Kiev. President Volodimir Zelenski had de bijeenkomst georganiseerd. 'Het is hartverscheurend om de schrijnende gevolgen van de oorlog in Oekraïne met eigen ogen te zien', zei Dijksma. 'Hoewel de oorlog nog volop gaande is, is het juist nu van belang om naar de toekomst te kijken en plannen te maken voor de wederopbouw na de oorlog. Voor de Oekraïners die nu nog in het land zijn, maar ook om perspectief te bieden voor hen die hun huis ontvlucht zijn en op den duur terug willen keren naar hun regio.'

De VNG gaat de komende jaren vier Oekraïense gemeenten helpen bij het opstellen van hun lokale herstelplannen. De nadruk ligt daarbij op het versterken van lokaal bestuur. 'De plannen bieden kansen om niet alleen de oude situatie te herstellen, maar ook om steden en gemeenschappen duurzamer en democratischer terug te bouwen', aldus de gemeente Utrecht.

Kiev beëindigt gronddeal met Russische ambassade

21:29 | Een overeenkomst tussen Kiev en de Russische ambassade om grond in de hoofdstad van Oekraïne te pachten is opgezegd door Oekraïne. Dat meldt de burgemeester van Kiev Vitali Klitschko. Ook wil hij dat de grond wordt teruggegeven aan Oekraïne. Oekraïne verbrak de betrekkingen met Rusland na de invasie van februari 2022. Er zijn geen Russische diplomaten in het ambassadegebouw, dat ten westen van het stadscentrum ligt.

In reactie daarop citeerde het Russische persbureau RIA een bron uit Moskou die zei dat als Oekraïne het ambassadegebouw zou nationaliseren, Kiev automatisch de eigendomsrechten op zijn diplomatieke missies in Rusland zou verliezen

Rusland nog steeds boos om graandeal

19:35 | Er is bijna niets gedaan om de bezorgdheid van Rusland over de graandeal uit de Zwarte Zee weg te nemen, zei minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov donderdag.

Rusland heeft herhaaldelijk gezegd dat het de overeenkomst na 18 mei niet zal verlengen tenzij het Westen instemt met de opheffing van een reeks beperkingen op betalingen, logistiek en verzekeringen die volgens Rusland de eigen landbouwexport belemmeren.

'Hier is praktisch niets gedaan', zei Lavrov tegen verslaggevers in Havana tijdens een officieel bezoek. Beelden van de persconferentie werden uitgezonden door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

De inspecties van schepen met Oekraïens graan uit de Zwarte Zee werden woensdag hervat in het kader van de graanovereenkomst, die in juli vorig jaar door de Verenigde Naties tot stand werd gebracht, vijf maanden na de Russische invasie van Oekraïne.

Lavrov zal maandag in New York een ontmoeting hebben met secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN, zei de Russische VN-ambassadeur Vassily Nebenzia.

Rusland: 'Oekraïne vormt groot gevaar bij lidmaatschap NAVO'

19:02 | Het Kremlin is boos over de uitspraken van NAVO-baas Jens Stoltenberg dat Oekraïne bij de NAVO hoort. Tegenover journalisten stelde Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov dat mocht Oekraïne toegang krijgen tot de westerse alliantie, Oekraïne een 'ernstig, significant gevaar zal vormen voor de veiligheid' van Rusland.

'Oekraïne wil grote aanval uitvoeren'

17:03 | Samen met Denemarken gaat Nederland veertien Leopard 2-tanks leveren. Volgens defensiespecialist Dick Zandee van instituut Clingendael zijn de tanks nodig omdat Oekraïne 'dit jaar een grote aanval wil uitvoeren'. Zandee stelt dar 'daarvoor een concentratie van gevechtskracht nodig' is. 'Waarbij de tank een heel essentieel onderdeel is vanwege zijn mobiliteit en vuurkracht.'

Polen: Meer Oekraïense voedselproducten moeten worden opgenomen in het voorgestelde EU-importverbod

14:35 |Melk, gevogelte en andere voedselproducten moeten worden opgenomen op een lijst van Oekraïense invoer die tijdelijk door de Europese Unie moet worden verboden, zei de Poolse minister van Landbouw op donderdag.

'We hebben onze voorstellen besproken, onze lijst is veel breder - melk, pluimveevlees, honing,'vertelde Robert Telus een nieuwsconferentie. Europees commissaris voor Handel Valdis Dombrovskis heeft de plannen woensdag besproken met ministers uit Bulgarije, Hongarije, Polen, Roemenië en Slowakije en met Oekraïense tegenhangers.

NAVO-chef verzekert Oekraïne dat toetreding volle aandacht heeft

14:33 | Toetreding van Oekraïne tot de NAVO staat hoog op de agenda van de NAVO-top komende zomer, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg. Hij verzekert het land, tijdens zijn eerste bezoek aan Kiev sinds Rusland vorig jaar binnenviel, dat Oekraïnes 'toekomst in de NAVO ligt'.

'Laat ik duidelijk zijn: Oekraïnes rechtmatige plaats is in de Euro-Atlantische familie', zei Stoltenberg aan het eind van het verrassingsbezoek. 'Oekraïnes rechtmatige plaats is in de NAVO. En mettertijd zal onze steun jullie helpen om dit mogelijk te maken.'

Stoltenbergs bezoek komt op een sleutelmoment in de oorlog, nu een Russisch lenteoffensief lijkt vastgelopen en Oekraïne zich opmaakt voor de tegenaanval. Al lijkt het daarvoor amper de mankracht en de munitie te kunnen vinden. Vrijdag komen de NAVO-landen en andere bondgenoten van Oekraïne weer bijeen om te overleggen over de levering van extra wapens.

NAVO-baas: Oekraïne hoort bij NAVO

14:05 | Oekraïne hoort een plek te krijgen in de NAVO. Dat heeft secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg gezegd tijdens zijn bezoek aan Kiev. Tijdens de top van de westerse alliantie aanstaande juli in het Litouwse Vilnius zal een mogelijk lidmaatschap 'hoog op de agenda staan', stelde Stoltenberg.

Tijdens het bezoek aan de Oekraïense president Volodimir Zelenski stelde Zelenski zelf ook eisen. Hij wil veiligheidsgaranties van de NAVO krijgen als het op weg is naar een lidmaatschap van de NAVO. 'Het is nu tijd voor een besluit', vindt de Oekraïense president die daarmee vooruitblikt op een 'historische' NAVO-top in juli. 'Er is geen objectieve reden om niet het politieke besluit te nemen om Oekraïne uit te nodigen voor de NAVO', aldus Zelenski.

Conflict over Oekraïens graan: 'Brussel is niet de boeman'

13:53 | Het rommelt in Europa al langere tijd tussen Brussel, Polen en Hongarije. De import van Oekraïens graan naar -en met name ook door- Europa is een heet hangijzer. Maar volgens Europaverslaggever Geert Jan Hahn van BNR is Brussel in dit geval niet de boeman. 'De Europese Commissie is echt vatbaar geweest voor de klachten van die boeren en de hoofdsteden.'

Toen de oorlog uitbrak kwam de Europese Commissie met zogeheten solidariteitscorridors, weet Hahn. 'Vanuit Oekraïne kon er op die manier graan over land of via de binnenvaart door Polen en Roemenië de wereldmarkt op.' Maar de boeren in de desbetreffende landen deden hun beklag omdat ze van mening waren dat hierdoor de markt werd verstoord.

Gebied rond Nord Stream-pijpleiding 'veilig'

12:50 | Volgens het Deense energieagentschap is voor schepen niet langer gevaarlijk om in de buurt van de gebieden waar de Nord Stream-pijpleiding lekt te varen. Volgens het agentschap kunnen de vaarbeperkingen worden opgegeven.

In september 2022 werden zowel Nord Stream 1 als 2 gesaboteerd. Daarbij werden drie van de vier pijpleidingen getroffen door explosieven.

'Oekraïne heeft op korte termijn een succes nodig'

12:30 | Amerika gaat voor miljoenen dollars aan munitie leveren aan Oekraïne. Hiermee lopen ze vooruit op een nieuwe bijeenkomst van de zogenoemde Ramstein-groep, bestaande uit de ministers van buitenlandse zaken van de landen die Oekraïne steunen plus Oekraïne zelf. 'Maar Oekraïne blijft zeggen meer wapens nodig te hebben', zegt Geert Jan Hahn, Europaverslaggever van BNR.

'Ergens moet Oekraïne een succes gaan boeken', denkt Geert Jan Hahn. 'Ze zullen beseffen dat ze onmogelijk dit jaar alle gebieden weer in handen zullen hebben. Ze zullen kleine successen moeten gaan boeken, de herovering van de Krim wordt hierbij als serieuze optie gezien.'

Oekraïense fotograaf wint World Press Photo

11:00 | De Oekraïense fotograaf Evgeniy Maloletka heeft de prestigieuze World Press Photo gewonnen met een foto die de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland in beeld brengt. Op de foto is te zien dat een gewonde zwangere vrouw uit een kraamkliniek in Marioepol wordt weggedragen, die is beschadigd na een Russische luchtaanval. Haar kind wordt uiteindelijk doodgeboren, zij overlijdt een half uur daarna.

De foto is door de jury unaniem tot winnaar van de World Press Photo of the Year gekozen. 'De beslissing viel precies een jaar na het begin van de oorlog in Oekraïne en de jury benoemde de kracht van de foto en het verhaal erachter, evenals de wreedheden die deze laat zien', zegt juryvoorzitter Brent Lewis. 'De dood van zowel de zwangere vrouw als haar kind vatte zoveel van de oorlog samen, evenals de mogelijke bedoelingen van Rusland. Zoals een jurylid zei: het is alsof ze de toekomst van Oekraïne proberen te vermoorden.'

Ieder jaar beloont World Press Photo fotojournalisten voor de beste foto’s en visuele verhalen die het afgelopen jaar zijn gemaakt. Bij de wedstrijd hoort ook een tentoonstelling, die op meerdere plekken wereldwijd wordt getoond. De tentoonstelling is vanaf zaterdag te zien in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Mysterieuze flits boven Kiev

10:30 | Een mysterieuze flits boven Kiev heeft tot zorgen en verwarring geleid. Het Oekraïense ruimteagentschap zegt niet te weten wat het precies was, maar gaat ervan uit dat het een meteoriet was.

De 'heldere gloed' werd woensdag rond 22.00 uur (lokale tijd) waargenomen. Het luchtalarm ging af, maar de 'luchtverdediging was niet in werking', zegt een woordvoerder van de regering. Het zou ook niet gaan om een Russische raketaanval of vallende satelliet.

Het hoofd van het bestuur zei aanvankelijk dat het mogelijk ging om een NASA-satelliet die op de terugweg was naar aarde, maar dat werd daarna ontkend door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Vanwege de onduidelijkheid over de flits wordt in Oekraïne en op sociale media volop gespeculeerd over de toedracht.

NAVO-baas in Kiev

10:15 | NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg bracht donderdag zijn eerste bezoek aan Kiev sinds de grootschalige invasie van Rusland, als steunbetuiging aan Oekraïne, dat zich voorbereidt op een tegenoffensief.

Stoltenberg betuigde zijn respect aan Oekraïense soldaten die in de oorlog zijn gesneuveld en bekeek beschadigd Russisch militair materieel dat op een centraal plein in Kiev was uitgestald, aldus een fotograaf van Reuters.

Russische leger lanceert grootschalige wervingscampagne

09:50 | Het Russische leger heeft een videocampagne gelanceerd om meer beroepsmilitairen te werven voor de strijd in Oekraïne, waarin geïnteresseerden worden uitgedaagd om te laten zien dat zij 'een echte man' zijn en het burgerleven inruilen voor het slagveld. Dat schrijft The Guardian.

De advertentie is tot nu toe gelanceerd op de belangrijkste Russische sociale netwerksites. De advertentie nodigt mannen uit om een contract te tekenen bij het Russische ministerie van Defensie voor een salaris vanaf 204.000 roebel per maand.

Volgens de Britse militaire inlichtingendienst en berichten in de Russische media blijkt dat Moskou tot 400.000 beroepsmilitairen wil rekruteren - op vrijwillige basis - om zijn strijdkrachten in Oekraïne te versterken.

Volgens waarnemers focust Rusland op vrijwillige indienstneming om te voorkomen dat een verplichte mobilisatie-oproep hetzelfde effect krijgt als die in september vorig jaar toen tienduizenden Russische mannen het land ontvluchtten. Laat overigens onverlet dat Rusland het juist eenvoudiger maakt om dienstplichtigen op te roepen door een elektronische oproep in te voeren.

Moest een dienstplichtige zijn oproep eerst fysiek overhandigd krijgen om deze rechtsgeldig te laten zijn, nu volstaat een e-mail, of deze nou wel of niet ontvangen of geopend wordt door de ontvanger.

Nederland en Denemarken sturen 14 Leopard 2-tanks naar Oekraïne

9:15 | Nederland gaat samen met Denemarken veertien Leopard 2-tanks doneren aan Oekraïne. Dat bericht het Deense persbureau Ritzau op basis van de Deense ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie.

Pakistan koopt Russische olie

08:45 | Pakistan heeft zijn eerste bestelling geplaatst voor afgeprijsde Russische ruwe olie in het kader van een nieuwe overeenkomst tussen Islamabad en Moskou, aldus de Pakistaanse minister van Olie Musadik Malik, waarvan één lading in mei in de haven van Karachi zal aanmeren. Dat meldt Reuters.

Volgens de overeenkomst zal Pakistan alleen ruwe olie kopen, en geen geraffineerde brandstoffen, en zal de invoer naar verwachting oplopen tot 100.000 vaten per dag als de eerste transactie vlot verloopt.

Amerikaan opgepakt voor omzeilen sancties

05:00 | In de Amerikaanse staat Florida zijn twee mannen opgepakt omdat ze de sancties tegen Rusland zouden hebben overtreden. Het gaat om een Amerikaan en man met de Belarussische nationaliteit. Dat melden Amerikaanse media.

Zij zouden voor 150 miljoen dollar (omgerekend 137 miljoen euro) aan metaalproducten hebben verkocht van een Oekraïense oligarch die op zijn beurt Russische separatisten in het oosten van Oekraïne zou steunen. De mannen hangt een celstraf van minimaal twintig jaar opgelegd.

VS sturen voor honderden miljoenen munitie naar Oekraïne

02:00 | De Verenigde Staten sturen munitie en ander militair materiaal naar Oekraïne ter waarde van 325 miljoen dollar. Het nieuwe pakket is essentieel voor het versterken van het Oekraïense leger op het slagveld, aldus het ministerie van Defensie in Washington.

Het gaat om munitie voor raketwerpers van het type Himars, raketten en granaten voor artillerie en tanks. Ook worden antitankmijnen en logistieke ondersteuningsvoertuigen verscheept.

Het gaat om de 36e levering uit voorraden van het Amerikaanse leger. De Verenigde Staten en hun bondgenoten blijven Oekraïne steunen in de oorlog tegen Rusland, is de boodschap.

(ANP / Associated Press)

Gisteren, woensdag 19 april 2023 - Dag 420 van de oorlog in Oekraïne

Duitsland levert Patriots aan Oekraïne

Duitsland heeft Oekraïne een Patriot-verdedigingssysteem geleverd, meldt een Duitse overheidswebsite die de wapenleveranties van Berlijn aan Oekraïne catalogiseert.

Poetin: goederenleveringen aan door Rusland geannexeerde regio's was 'problematisch'

De Russische president Vladimir Poetin zei woensdag dat het leveren van goederen aan regio's van Oekraïne die vorig jaar eenzijdig door Rusland zijn geannexeerd 'problematisch' was, en gaf de regering opdracht het probleem aan te pakken.

VS: Zweden welkom als NAVO-lid

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin zei vandaag tijdens een bezoek aan Zweden dat de VS ernaar uitziet Zweden als NAVO-lid te verwelkomen vóór de komende top van het bondgenootschap in juli, en Turkije en Hongarije zulen aanmoedigen de toetreding te ratificeren.

Dit liveblog komt onder meer tot stand op basis van berichtgeving door eigen BNR-correspondenten en -redacteuren, The Guardian, ANP, Al Jazeera, Reuters, Associated Press, CNN, BBC, CNBC en Agence France-Presse. Ook maakt BNR online gebruik van berichten van de persbureaus Tass en RIA Novosti (Rusland) en Belta (Belarus). Omdat berichtgeving van deze bureaus niet verifieerbaar is en niet als onafhankelijk gekwalificeerd kan worden, wordt in deze gevallen expliciet vermeld waar de berichtgeving vandaan komt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen