Internationaal20 apr '23 15:53

NAVO-baas: Oekraïne hoort bij NAVO

Auteur: BNR Webredactie

Oekraïne hoort een plek te krijgen in de NAVO. Dat heeft secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg gezegd tijdens zijn bezoek aan Kiev. Tijdens de top van de westerse alliantie aanstaande juli in het Litouwse Vilnius zal een mogelijk lidmaatschap 'hoog op de agenda staan', stelde Stoltenberg.

Tijdens het bezoek aan de Oekraïense president Volodimir Zelenski stelde Zelenski zelf ook eisen. Hij wil veiligheidsgaranties van de NAVO krijgen als het op weg is naar een lidmaatschap van de NAVO. 'Het is nu tijd voor een besluit', vindt de Oekraïense president die daarmee vooruitblikt op een 'historische' NAVO-top in juli. 'Er is geen objectieve reden om niet het politieke besluit te nemen om Oekraïne uit te nodigen voor de NAVO', aldus Zelenski.

‘Er is geen objectieve reden om niet het politieke besluit te nemen om Oekraïne uit te nodigen voor de NAVO’
Volodimir Zelenski, president van Oekraïne

Zelenski is zelf ook uitgenodigd voor de top. Daar zullen ook de 'veiligheidsgaranties' die Zelenski wil op de agenda staan, bevestigde Stoltenberg. Ondanks dat de NAVO-baas die garanties nog niet wilde geven, sprak hij wel de symbolische woorden uit dat de NAVO 'vandaag, morgen en zo lang als het nodig is' aan de kant van Oekraïne staat.

Voormalig topdiplomaat Pieter Feith vindt de uitspraken van Stoltenberg bijzonder. 'Hij moet namens de bondgenoten spreken. Als landen zoals de VS, Engeland, Duitsland en Frankrijk een andere mening hebben, dan is er een probleem. Ik denk eerlijk gezegd dat er nog geen overeenstemming is hierover.'

Feith, ook voormalig NAVO-ambassadeur, verwacht niet dat Oekraïne op korte termijn ook echt kan rekenen op het NAVO-lidmaatschap. 'De NAVO kan echter ook andere arrangementen dan een lidmaatschap aanbieden, zoals een verregaande samenwerking op verschillende terreinen.'

'Rusland ziet bevestiging'

Voor Rusland maakt het echter niet uit, denkt Feith. 'In Rusland zal het gezien worden als een bevestiging van Poetins retoriek dat de NAVO steeds verder betrokken raakt bij het conflict en het Westen erop uit is om Oekraïne in zijn zak te steken.'

Lees ook | 'Oekraïne heeft op korte termijn een succes nodig'

Zelenski wil gevechtsvliegtuigen

Naast het NAVO-lidmaatschap bespraken Zelenski en Stoltenberg ook de wapenleveranties vanuit westerse landen. Zo wil de Oekraïense president hulp van Stoltenburg om druk uit te oefenen op landen om moderne gevechtsvliegtuigen te leveren. Daarnaast wil Zelenski ook meer langeafstandswapens, artillerie en pantservoertuigen.

In september van 2022 heeft Oekraïne al een verzoek ingediend voor een versnelde toelating tot de NAVO. Dit deed het nadat de Russische president Vladimir Poetin vier Oekraïense regio's annexeerde die eerder al door Russische soldaten werden bezet.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Oekraïne hoort een plek te krijgen in de NAVO, zegt secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg tijdens zijn bezoek aan Kiev. Tijdens de top van de westerse alliantie aanstaande juli in het Litouwse Vilnius zal een mogelijk lidmaatschap 'hoog op de agenda staan', stelde Stoltenberg ook.
Oekraïne hoort een plek te krijgen in de NAVO, zegt secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg tijdens zijn bezoek aan Kiev. Tijdens de top van de westerse alliantie aanstaande juli in het Litouwse Vilnius zal een mogelijk lidmaatschap 'hoog op de agenda staan', stelde Stoltenberg ook. (ANP / Associated Press)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen