Internationaal20 apr '23 15:50Aangepast op 20 apr '23 20:44

Starship ontploft tijdens eerste testvlucht

Auteurs: ANP en Myrthe Koopman

De Starship van SpaceX, de grootste ruimteraket ooit, is tijdens de eerste testvlucht ontploft. Dit gebeurde vlak na de lancering vanaf een basis in de Amerikaanse staat Texas. De Starship zou een onbemande testvlucht van ongeveer 1,5 uur maken. Eerder deze week ging het ook al mis met de raket, door een bevroren ventiel aan boord.

Toch is de lancering geen totale mislukking, stelt ruimtevaartdeskundige Rob van den Berg van sterrenwacht Sonneborgh. 'Het was een experiment en een experiment is altijd geslaagd, ook als het mislukt.' Er klonk dan ook een luid applaus tijdens de lancering. 'De Starship is al heel ver gekomen, het is belangrijk dat hij überhaupt van het platform af is gekomen', legt Van den Berg uit.

De Starship van SpaceX is tijdens de eerste testvlucht ontploft.
De Starship van SpaceX is tijdens de eerste testvlucht ontploft. (YouTube)

Domtoren

De raket van 120 meter lang, hoger dan de Domtoren in Utrecht, barstte echter na bijna 4 minuten uit elkaar. SpaceX had al benadrukt dat de testvlucht was bedoeld om meer informatie te krijgen. Dat lukt volgens het bedrijf ook bij een 'snel ongepland uit elkaar vallen' van het vaartuig, wat dus gebeurde. De Starship moet uiteindelijk mensen naar de maan en Mars brengen.

Tekst gaat verder onder tweet.

Eigenlijk had de lancering maandag moeten zijn, maar die werd toen op het laatste moment afgeblazen omdat een ventiel aan boord was bevroren. Het vaartuig is 10 meter hoger dan de raketten die tussen 1968 en 1972 mensen naar de maan en terug hebben gebracht. SpaceX hoopt dat er in de toekomst bij elke vlucht honderd passagiers mee de ruimte in kunnen gaan.

Nieuwe testvluchten

De lancering was vanaf de eigen ruimtebasis van SpaceX, aan de grens met Mexico. Het onderste deel is de 70 meter lange Super Heavy booster, met motoren die ervoor moeten zorgen dat de raket opstijgt. Eigenlijk had de 50 meter lange Starship-capsule, waar later mensen in moeten komen te zitten, door moeten vliegen over de Atlantische Oceaan, zuidelijk Afrika, de Indische Oceaan, Indonesië en de Grote Oceaan. Na anderhalf uur en bijna een compleet rondje rond de aarde had de Starship dan moeten neerkomen in de Grote Oceaan bij Hawaï.

Lees ook | Lancering superraket Starship uitgesteld

Maar bij de seperatie van de grote raket en het kleinere vliegtuiggedeelte ging het volgens Van der Berg mis. 'Nu moet alle data worden onderzocht om te kijken wat er fout is gegaan, vervolgens zullen er opnieuw testvluchten worden uitgevoerd. En als dat goed gaat, dan zullen er ook pas astronauten aan boord gaan', zegt de ruimtevaartdeskundige.

Groot belang

Volgens Van den Berg is de Starship van SpaceX zeer belangrijk voor de ruimtevaart, 'Het luidt een nieuw tijdperk in van de ruimtevaart. We praten over een enorm krachtige raket die straks in staat is om honderd mensen naar de maan te brengen en eventueel later ook naar Mars.'

‘Uiteindelijk zal dit de hele markt van de ruimtevaart compleet veranderen ’
Rob van den Berg, ruimtevaartdeskundige van sterrenwacht Sonnenborgh

Maar voor het zover is, moeten Elon Musk en zijn team eerst terug naar de tekentafel. Met name het analyseren van de data die is verkregen door deze testvlucht is van grote waarde, stelt Van den Berg. 'Uiteindelijk zal dit de hele markt van de ruimtevaart -en ook van de commerciële ruimtevaart- compleet veranderen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen