Internationaal27 apr '23 18:10

Hongarije en EU dichtbij akkoord over bevroren subsidies

Auteur: ANP

Hongarije en de Europese Commissie zijn het zo goed als eens over het vrijgeven van miljarden euro's aan bevroren EU-subsidies voor dat land. Met nieuwe afspraken waardoor rechters onafhankelijk hun werk moeten kunnen doen zijn de Brusselse twijfels weggenomen, zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Johannes Hahn.

De EU blokkeert de uitbetaling van ongeveer 21,5 miljard aan zogeheten cohesiesubsidies, bedoeld voor minder welvarende streken in de unie, omdat Hongarije de rechtsstaat zou uithollen. Daardoor zou zij er niet op kunnen rekenen dat het geld goed terechtkomt. Dat doet pijn in Boedapest, omdat de sukkelende Hongaarse economie de miljarden goed kan gebruiken.

Hongarije en de Europese Commissie zijn het zo goed als eens over het vrijgeven van miljarden euro's aan bevroren EU-subsidies voor dat land, zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Johannes Hahn.
Hongarije en de Europese Commissie zijn het zo goed als eens over het vrijgeven van miljarden euro's aan bevroren EU-subsidies voor dat land, zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Johannes Hahn. (ANP / AFP)

Boedapest en Brussel hebben onder meer afgesproken dat de Hongaarse raad voor de rechtspraak bijvoorbeeld meer te zeggen krijgt. Ook kunnen rechters gemakkelijker doorverwijzen naar het Europees Hof van Justitie.

Lees ook | Hongarije sluit nieuwe gasdeal met Rusland

'Geen twijfels'

Over de afspraken heeft Hahn 'geen twijfels', zegt de Eurocommissaris voor Begroting tegen persbureau Bloomberg. Zodra de wijzigingen zijn ingevoerd kan 'de overgrote meerderheid' van de cohesiesubsidies volgens hem worden uitgekeerd. Het zou gaan om zo'n 13 miljard. De regering van premier Viktor Orbán legt de wijzigingen binnenkort aan het parlement voor. Vervolgens moet de commissie nog officieel akkoord gaan.

Lees ook | Kijken in het hoofd van Viktor Orban: dwarsligger pur sang

Meer nodig

Als Orbán ook de rest van de bevroren EU-subsidies wil loskrijgen, moet zijn regering nog meer doen, tekent Hahn aan. Hij waarschuwt ook dat Hongarije op het punt staat de toegang tot het Erasmus-programma te verliezen. Dat biedt bijvoorbeeld beurzen voor studenten en docenten om aan universiteiten elders in de EU te studeren en te werken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen